Bezlepkový banánový chlebík

Bezlepkový banánový chlebíček

Autor receptu: jankadomka

Neviem ako sa mi to stalo, ale ostali mi doma banány.* Inak ja som banánožrút. Ale tieto nejako chúďatká ostali a zhnedli. Pretože som bezlepkáčka, začala som vymýšľať, čo s nimi urobím tak, aby som to mohla zjesť aj ja. A tak vznikol tento recept.

10
porcií
75 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si banány ošúpeme a v miske rozpučíme na kašu. Ak tam budú trošku kúsky, svet sa nezborí. Pokvapkáme troškou citrónovej šťavy - už sú síce hnedé, ale nemusia ešte viac zhnednúť.
  2. V druhej miske zmiešame všetky ostatné suroviny. Na poradí nezáleží, ale ja mám vo zvyku dať do jednej misky suché, do druhej mokré suroviny a potom to zmiešať. Babka ma naučila, že všetky sypké hmoty mám preosievať. Tak to odporúčam aj Vám. Nakoniec, keď máte zmiešané všetky suroviny, či už v naraz alebo zmiešaním suchej a mokrej hmoty, pridáme banány. Premiešame, aby sa to všetko dobre spojilo.
  3. Kým si skontrolujeme, či sme do chlebíčka dali všetky suroviny, tak si zapneme rúru na 160 stupňov a vymažeme a vysypeme si formu múkou. Toto množstvo vychádza tak do formy "truhličky" alebo "srnčieho chrbta".
  4. Keď sme sa uistili, že sme použili všetky suroviny, tak cesto vlejeme do vymazanej a vysypanej formy. Povrch urovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečie sa asi 60 minút, ale treba rešpektovať svoju rúru. Preto tak po 45 až 50 minútach skontrolujte špajľou. Hlavne stred. Ak je ešte nedopečený, tak ešte nechať v rúre. V prípade, že sa už na špajľu nič neprilepilo, tak vypneme rúru a necháme ešte 5 minút dôjsť. Moja skúsenosť je taká, že keď sa začne cesto resp. koláčik odťahovať od formy, tak je upečený. Ale nie je to pravidlo.
  5. Chlebík necháme ešte chvíľku vychladnúť vo forme a potom ho z nej vyklopíme na mriežku. Je to lepšie, lebo chlebík sa odparuje aj odspodu a nelepí sa tak.
  6. Necháme plne vychladnúť a môžeme si ho dať ku kávičke alebo na raňajky s jogurtom.
  7. Chlebík som už piekla aj v pekárničke. Postup je rovnaký, akurát som dodržiavala pravidlo najprv mokré suroviny a potom suché. Prvýkrát som ho piekla na programe "torta", ale trvalo to strašne dlho a aj tak som musela potom ešte pridávať minúty na dopečenie. Druhýkrát som ho robila najprv na programe - miešanie a potom pečenie. Nastavila som ho na 50 minút. Podľa potreby som pridávala minúty.
  8. Tak verím, že Vám bude chutiť a môžu ho aj bezlepkáči a ak sa dá rastlinné maslo a mlieko, tak aj bezlaktózoví.