Kysnutý koláč

Bezlepkové valašské frgále (fotorecept)

Autor receptu: eliniatko

Tento tradičný valašský kysnutý koláč veľkosti pizze, mnohých náplní a chutí, si môj muž, ako tvrdí, tak obľúbil, že si jeho preňho neskutočne dobrú chuť ako dieťa nevedel vysvetliť.* Predstavuje jeho „exotické“ detské spomienky na rozprávkovú tetu z Moravy - tetu Fanušku. V jeho verzii sa jedná o vydarenú bezlepkovú verziu s makovou aj hruškovou náplňou - nemusíš, samozrejme, robiť oboje, ale v recepte nájdeš postup na obe ;-) Z jednej várky vyrobíš 4 kusy, naplníš si ich potom podľa chuti.

20-30
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprav si kvások. Z nachystaných surovín do malej misky odober polievkovú lyžicu múky, čajovú cukru, plus droždie a zalej pol decilitrom teplého (nie horúceho) mlieka. Nechaj nabobtnať kvások.
  2. Zmiešaj zvyšné suroviny izbovej teploty: múku, mlieko, cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a tuk. Bežne sa dnes dáva klasický tuk na pečenie - margarín či maslo, ale kedysi používali kačaciu masť, tak sme 1/3 tuku nahradili neslanou domácou kačacou masťou. Do toho pridaj predpripravený kvások a zmiesime - ideálne v kuchynskom robotovi (nech je to dobre zmiešané), ale samozrejme ručná práca, ak je kvalitná, absolútne stačí ;-)
  3. Cesto nechaj hodinu kysnýť zakryté - v teple.
  4. Po hodine cesto premies, a keďže bezlepkové cesto býva nevyspytateľné, podľa potreby a stavu občas treba pridať trochu múky, vajce, príp. tuk (podľa pocitu, či sa moc nelepí, či /ne/drží) - tak, aby sa s cestom dobre pracovalo. Ideálna konzistencia pripomína dokyk jemnej plyšovej hračky - cesto je ľahké a mäkké, ale nie je nijak zásadne lepkavé, dá sa v ruke formovať.
  5. Cesto rozdeľ na 4 rovnaké diely, resp. jeden diel by mal mať veľmi zhruba cca 300 g. Z každého dielu vyvaľkaj kruh o priemere cca 30 cm, uhlaď kraje. Na korpus rovnomerne nanes náplň o hrúbke cca pol centimetra (postup k náplniam je nižšie). Okraj bez náplne by mal mať cca 1 cm. Takto pripravený korpus s plnkou nechaj ešte pár minút (do pol hodinky kľudne) v teple nakysnúť na pečiacom papieri (ten môže byť aj rovno na plechu).
  6. Medzitým si pripravíš mrveničku na posyp (zmiešaj maslo, cukor a múku, a ak je to príliš lepkavé, pridávaj ešte po lyžičkách múku a cukor v rovnakom pomere), a tiež vajíčkový mix - tekutinu na natieranie okrajov (rozmiešať 1 vajce s 0,5 dcl mlieka).
  7. Po nakysnutí, pred pečením, korpus potretý plnkou posyp mrveničkou, natri okraje vajíčkom vymiešaným s mliekom a daj piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov cca 10 minút (samozrejme treba koláč sledovať, a ideálne aj otočiť, nech sa upečie rovnomerne). DÔLEŽITÉ: počas pečenia ešte treba okraje cesta potrieť dvakrát vajíčkovým mixom - budú tak pekné zlatisté.
  8. Upečený frgál necháme vychladnúť (ak je zima, daj na balkón ;-) ). Priprav si zatiaľ zálievku z roztopeného masla, do ktorého pridáš rum a vanilkový cukor. Vrch koláča ňou treba riadne zaliať a znova koláč dať do chladu. Vytvorí sa biela 'krusta'.
  9. Frgále z Moravy sa skladujú na chladnom mieste, aby sa netopili, nepokazili. A chladené chutia výborne.
  10. Recept na PLNKY valašských frgálov: Plnky bývajú mnohoraké - makové, tvarohové, hruškové, slivkovo-lekvárové... Naším najobľúbenejším variantom je takzvaný "hruščák" - špeciálny lekvár zo sušených hrušiek. Sušené hrušky ale veľmi nedostať, a tak sa dá vyrobiť aj z hrušiek čerstvých.
  11. Hrušková plnka na frgál: Pre tradičnú plnku zo sušených hrušiek treba hľadať "hrušková povidla". My sme robili lekvár z čerstvých hrušiek, a ten má (vďaka koreninám) teda skutočne silný nádych Vianoc: 2 kg ošúpaných hrušiek (čím sladšie, tým lepšie), 300 g cukru (čím sladšie hrušky, tým menej postačí), 2 PL octu (alebo citrónu), 5 PL rumu (ak nemáš, daj len arómu), 1 PL perníkového korenia (príp. miesto toho zmes drvených klinčekov, škorice a badiánu). Zmiešaj na kúsky nakrájané hrušky s octom a polovičkou cukru, vysyp na plech. Peč na "plný plyn", teda na maxime, cca 40 min. V polovici času, teda asi po 20 minútach, posyp zvyšným cukrom. Nehrab, nechaj hrušky ako sú, bez otáčania. Po dopečení pridaj korenia, rum a rozmixuj. Takto máš zároveň hotový lekvár do pohárov na neskoršie časy, je neskutočne dobrý aj samotný, alebo do lepených vianočných koláčov či na palacinky. Ak by bol príliš tekutý (napr. ako náplň na frgál ;-) ), možeš ešte redukovať varením, v najhoršom pridať trochu múky/škrobu.
  12. Maková plnka na frgál (porcia na 2 frgále): 200 g mletého maku (ideálne práve namletého; čím starší, tým horšie), 2 PL slivkového lekváru, 50 g cukru, 1 ČL škorice, vanilkový cukor, 100 ml mieka, 50 g masla, 0,5 dcl rumu (alebo rumová aróma). Všetky suroviny zmiešaj, za mierneho miešania prevar, vychlaď, a schladené natri na frgál.
  13. EXTRA poznámky k BEZLEPKOVÉMU CESTU a práci s ním: Bezlepkové kysnuté cesto sa bežne správa nevyspytateľne a je omnoho menej elastické, ako z bežnej (pšeničnej) múky. Je dôležité si uvedomiť, že každá bezlepková múka ma iné vlastnosti, a je dobré tú "svoju" značku, typ poznať. A s cestom sa občas treba viac 'pomaznať'. Časté triky: 1. Do hladkej múky pridaj časť (max. tretinu) kukuričnej, veľmi pomáha vlastnostiam pri pečení, a aj chuť je lepšia. 2. Pridaj za lyžičku Psyllia - psyllium je dobré pre vláčnosť a doplnenie vlákniny, ktorá v bezlepkovej múke chýba. 3. Pridaj, ak treba, o vajíčko viac ako v "lepkovom" recepte (ak sa cesto rozpadáva, nelepí). 4. Pridávaj po troškách múku, ak je cesto tekuté. 5. Ak máš, používaj dobrý kuchynský robot. Ušetrí ti kopu nervov a cesto vymieša omnoho rovnomernejšie.
  14. Prajeme dobrú chuť, pevné zdravie, a krásne chvíle a zážitky v každom sviatočnom i nesviatočnom súste. Aj takto udržujeme, ale aj vytvárame tradície, a hlavne - spomienky ?