Bezlepkové lievance

Bezlepkové tvarohové lievance s jahodovou omáčkou

Autor receptu: novalim

Náš dnešný recept pochádza pôvodne z Ukrajiny. „Syrniky“, ako sa toto jedlo na Ukrajine nazýva, sú lievance z jemného tvarohového cesta.* Zvonka chrumkavé a zlatavé, zvnútra jemné a mäkučké. My sme si ich pripravili v bezlepkovej verzii z našej bezlepkovej krupice. S kyslou smotanou a preliate horúcou jahodovou omáčkou boli skutočne neodolateľné.

16 ks
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z tvarohu odstránime čo najviac vody. Môžeme ho vložiť do plátenej utierky a tak z neho vyžmýkať vodu. Potom ho dáme do misy, pridáme vajce, oba cukry a soľ. Premiešame a postupne pridávame krupicu. Ak sa nám zdá cesto príliš riedke, môžeme prisypať viac krupice. Cesto necháme pár minút postáť.
  2. V miske zmiešame olej a roztopené maslo. Rozpálenú lievancovú panvicu potierame tukovou zmesou a lyžicou alebo naberačkou rozotierame do každej časti trochu cesta. Opekáme z oboch strán dozlatista na úplne slabom plameni, aby sa syrniky prepiekli aj zvnútra.
  3. Pripravíme si omáčku. Dve tretiny umytých a na štvrtinky nakrájaných jahôd vložíme do hrnca. Zvyšnú tretinu tiež umyjeme a nakrájame, ale odložíme nabok. K jahodám v hrnci prisypeme cukor a trochu ich rozmačkáme. Prilejeme asi 2 PL vody a pár minút podusíme, aby sa voda odparila. Ak sa objaví na povrchu pena, odstránime ju opatrne lyžicou. Ochutíme citrónovou šťavou. Ak je omáčka príliš riedka, môžeme ju zahustiť troškou kukuričného škrobu (odoberieme trochu omáčky, zmiešame ju so škrobom, vrátime do hrnca a spolu ešte za stáleho miešania minútku povaríme). Do hotovej omáčky pridáme zvyšnú tretinu jahôd a jemne premiešame.
  4. Syrniky podávame teplé preliate jahodovou omáčkou, s kyslou smotanou a posypané práškovým cukrom.