Bezlepkové malinové taštičky

Bezlepkové taštičky s malinami

Autor receptu: novalim

Máte po ruke maliny a rozmýšľate, čo z nich napiecť? Tieto fantastické chrumkavé bezlepkové taštičky s malinami si zamilujete. Krehké maslové cesto s prídavkom kyslej smotany, ktoré vytvára dojem lístkového (bez cukru) a plnka z malín sa k sebe výborne hodia. Upečte ich pre svoje deťúrence, padnú akurát do ruky a výborne sa hodia na výlet či na cestovanie za dovolenkou.

2
porcie
50 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky prísady na cesto dáme do misky a varechou ich premiešame, aby sa začali spájať mokré a suché ingrediencie. Potom rukou začneme zľahka miesiť cesto, ale len pokiaľ sa jednotlivé prísady nespoja a nevytvoria guľu. Cesto nepremiesime, ide nám o to, aby v ňom ostali kúsky masla. Pracujeme rýchlo, aby sa maslo nezačalo topiť.
  2. Guľu z cesta zabalíme do potravinovej fólie, sploštíme ju na disk a uložíme do chladničky asi na pol hodinu až hodinu, aby cesto stuhlo a vychladlo.
  3. Medzitým si pripravíme plnku. Maliny dáme do kastrolika, posypeme cukrom a mletou škoricou a začneme zahrievať. Kukuričný škrob si rozmiešame s troškou vody, aby sa rozpustil a prilejeme ho do variacich sa malín. Z ovocia uvaríme hustejšiu kašu, odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Studené cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra a radielkom ho rozdelíme na rovnaké štvorce, veľké asi 7 x 7 cm.
  5. Do stredu každého štvorca dáme za lyžičku malinovej plnky, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložením vytvoríme taštičky (trojuholníkové alebo obdĺžnikové).
  6. Bezlepkové taštičky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
  7. Upečené bezlepkové taštičky necháme vychladnúť. Pred podávaním ich možno posypať práškovým cukrom.
  8. Na prípravu týchto koláčikov sme použili našu bezlepkovú múku Promix ALFA, ktorá je obohatená komplexom minerálov z morských rias. Výborne sa hodí na prípravu pečiva, závinov, obzvlášť vhodná je napríklad na prípravu parených buchiet či knedlí. Túto múku vám môže váš gastroenterológ predpísať (v kilovom balení ju kúpite s doplatkovou cenou 1,51 eura, objednávkový kód D0872).