Bezlepkové špice

Bezlepkové špice s likérom

Autor receptu: novalim

Dnes vám predstavíme recept na náš obľúbený delikátny zákusok.* Sú ním bezlepkové špice s vaječným likérom. Príprava možno vyžaduje trošku viac trpezlivosti, ale keď sa vám potom v ústach rozplynie jemný čokoládový krém s dobrým hoci aj domácim vaječným likérom, poviete si, že tá námaha stála za to.

20 - 25 ks
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z chladeného medového bezlepkového cesta Novalim vyvaľkáme plát s hrúbkou asi pol centimetra. Z neho vykrajujeme formičkou kolieska s priemerom asi 4 cm a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. V dobre rozohriatej rúre na 180 °C upečieme koláčiky - pečieme ich asi 10 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.
  2. Medzitým nalámeme čokoládu na plnku na drobné kúsky a zalejeme ju vriacou smotanou. Poriadne rozmiešame, až kým sa čokoláda úplne nerozpustí a celú zmes necháme dobre vychladiť. Tento krok si môžeme predpripraviť ešte skôr, než začneme piecť koláčiky. Keď je zmes na plnku riadne vychladená, pridáme k nej zmäknuté maslo a vyšľaháme ju do krémova.
  3. Pomocou cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou nanášame plnku na upečené koláčiky do tvaru špica tak, aby sa v strede vytvoril "komín" - priestor na vaječný likér. Takto pripravené špice dáme do chladničky, aby plnka riadne stuhla. Trochu plnky si však necháme bokom na uzavretie špicov. Keď plnka stuhne, opatrne do "komína" nalejeme trochu vaječného likéru a špice uzavrieme odloženou plnkou, ktorú dáme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na každý špic tak nanesieme z krému "čiapočku" a opäť necháme špice stuhnúť v chlade.
  4. Na polevu nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom, dobre ich rozmiešame a potom touto polevou oblievame špice, ktoré sme uložili na mriežku. Polevu necháme stuhnúť. Bezlepkové špice uchovávame v chladničke.