Linecké pečivo
Linecké pečivo

Bezlepkové linecké margarétky

novalim - fotkanovalim, 12. marca 2018. Komerčný recept.
Bezlepkové linecké margarétky
Foto: novalim

Linecké koláčiky už dávno nie sú len záležitosťou Vianoc. Tieto chutné, krehké koláčiky sa dajú pripraviť aj na “jarný spôsob” so sviežou citrónovou plnkou Zobraziť celý popisLinecké koláčiky už dávno nie sú len záležitosťou Vianoc. Tieto chutné, krehké koláčiky sa dajú pripraviť aj na “jarný spôsob” so sviežou citrónovou plnkou v tvare margarétok a budú ako stvorené na jarné vypekanie. Okrášlite si napríklad aj sviatky Veľkonočné týmito jednoduchými ale krásnymi bezlepkovými koláčikmi z lineckého cesta.

24
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
1 ČL
200 g (alebo rastlinný tuk)
100 g
1 ks
2 ks
2 PL
Mascarpone krém:
125 ml
2 PL
1 ČL
Citrónový krém:
1 ks
170 g
40 g
2 ks
1 štipka




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto premiešame v miske, kým sa nespoja a nevytvoria kompaktné cesto. V prípade potreby pridáme trochu vody. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme oddýchnuť v chladničke asi hodinu.

  2. 2

    Po vybratí z chladničke cesto vyvaľkáme asi na 3 mm plát. Pomocou kvetinkovej vykrajovačky povykrajujeme koláčiky, ktoré zľahka vtlačíme do mafinovej formy (koláčik by mali byť priemerom o čosi väčšie ako priemer mafinového otvoru).

  3. 3

    Pečieme na 180 stupňoch asi 15 minút, kým jemne nezačne cesto chytať farbu. Upečené košíčky necháme chvíľu chlandúť vo forme, až potom ich opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.

  4. 4

    Na citrónový krém chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru). V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom.

  5. 5

    Postupne po jednom pridávame žĺtky. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 15 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.

  6. 6

    Krém necháme vychladnúť. Ak si ho pripravíme viac, v chladničke vydrží aj dva-tri týždne a dá sa použiť ako krém do koláčov, k bábovke, na zmrzlinu a podobne.

  7. 7

    Na mascarpone krém zmiešame všetky suroviny a vymiešame do hladka.

  8. 8

    Do vychladnutých košíčkov najprv naplníme plnku z mascarpone a potom na ňu nanášame citrónový krém, aby sme vytvorili margarétkový efekt.

Diskusia k receptu

evanaaa
Páčia sa mi koláčiky, nielen ich výzor, ale aj použité krémy, hlavne ten citrónový, ale aj mascarpone - sladké s kyseľkavým, čo vyrovnáva chute.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia