Bezlepkové lievance
Bezlepkové lievance s domácou karamelovou polevou (videorecept)
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
Postup
- Elektrickým šľahačom vymiešame vlažné mlieko, cukor, vajcia, soľ, droždie, Cake mix a olej. Cesto necháme 15 minút odstáť. Keďže Cake mix obsahuje kypriace látky, droždie môžeme v tomto recepte vynechať.
- Medzitým pripravíme karamelovú polevu. Vodu a cukor dáme do vyššej nádoby a zohrievame na najvyššej teplote. Keď dosiahneme bod varu, hrniec prikryjeme ideálne priehľadnou pokrievkou, aby sme mohli sledovať proces karamelizácie. Hneď ako začne karamelizácia, teplotu znížime na polovicu a odsledujeme karamel, aby mal nami požadovanú farbu. Po celý čas karamel nemiešame. Na záver vmiešame smotanu na šľahanie, maslo a soľ. Množstvo soli prispôsobíme vlastnej chuti, na zvýraznenie chuti pridáme pár kryštálikov, ak chceme slaný karamel, pridáme cca polovicu kávovej lyžičky. Ak vznikli hrudky, za stáleho miešania ich roztopíme na sporáku.
- Lievance pečieme z oboch strán do zlatista na vymastenej panvici.
- Pred servírovaním potrieme džemom, ozdobíme ovocím a polejeme karamelovou polevou. Na posypanie môžeme použiť dekoračný nerozpustný práškový cukor Liana.