Bezlepkové šišky

Bezlepkové kváskové šišky s bielkovou penou (videorecept)

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Postup

  1. Večer pred prípravou šišiek prichystáme rozkvas z Bakery mix, materského kvásku a vody, ktorý prikryjeme a necháme cez noc (cca 12 hodín) kysnúť.
  2. Na druhý deň do rozkvasu pridáme Bakery mix, cukor, žĺtky, soľ, citrónovú polevu, rumovú arómu, mlieko a maslo. Miešame mixérom s hnetacími metličkami. Prikryté necháme kysnúť 2-3 hodiny.
  3. Vykysnuté cesto zľahka spracujeme na ryžovou múkou vysypanej pracovnej doske. Vyvaľkáme na hrúbku 1-1,5 cm a vykrajujeme šišky. Uložíme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme podkysnúť 2-3 hodiny na teplom mieste.
  4. V strede predpripravených šišiek urobíme malú jamku a vyprážame v rozpálenom oleji s maslom do zlatista. Maslo v oleji spôsobí, že šišky nasiaknu menej oleja.
  5. Počas vyprážania zohrejeme nad parou bielky s kryštálovým cukrom na 85 °C, prípadne do rozpustenia cukru. Bielky sa nesmú variť.
  6. Horúce bielky vyšľaháme pri vysokých otáčkach. Počas šľahania pridáme práškový cukor a citrónovú polevu. Na dochutenie použijeme jahodový džem a stužovač podľa chuti, ktorý dôkladne zašľaháme.
  7. Šišky naplníme jahodovým džemom a dozdobíme bielkovou polevou.