Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky fotorecept

dobizu - fotkadobizu, 16. augusta 2010
Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept)
Foto: dobizu

Tieto kukuričné placky som si objednávala v internetovom obchode, a keď nám teraz zostali varené zemiaky, rozhodla som sa vyskúšať ich doma. Kukuričnú múku Zobraziť celý popisTieto kukuričné placky som si objednávala v internetovom obchode, a keď nám teraz zostali varené zemiaky, rozhodla som sa vyskúšať ich doma. Kukuričnú múku som mala a ostané suroviny som skúsila pokombinovať z rôznych receptov a mojich predchádzajúcich skúseností s plackami a lokšami. Mojím cieľom bolo vytvoriť jedlé, nerozpadajúce sa a chutné placky. Výsledok bol nad očakávanie.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
50 g
1 KL
1 ks
200 g
5 PL
1/4 KL
1/4 KL
asi 50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny, zemiaky nastúhame na jemnom strúhadle.

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy alebo priamo na pracovnú podložku zmiešame múky so Psylliom, soľou a racsou, pridáme vajce, zemiaky a kyslé mlieko.

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime vláčne cesto. Ak je cesto mäkké, prídáme bezlepkovú múku, ak je príliš tvrdé, pridáme kyslé mlieko. Pozor, ak máme príliš tvrdé cesto, aj placky budú tvrdé, lámavé!

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si preložíme na pracovnú podložku a rozdelíme na 8-10 častí.

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postupne si vyvaľkáme nie príliš tenké placky, ktoré popicháme vidličkou.

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Placky opekáme na suchej panvici z oboch strán(kto má doma klasický sporák na drevo, môže ich piecť priamo na platni :-)).

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hneď po opečení vrch potrieme maslom a posolíme.

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávanie: Tieto placky servírujeme ako prílohu k mäsitým jedlám alebo ich konzumujeme samostatne s kyslým mliekom. Výborné sú potreté kyslou smotanou alebo smotanovým jogurtom a posolené. Tiež ich často plním čerstvým zeleninovým šalátom (čínska kapusta, postúhaná mrkva, kukurica) alebo udusenou zeleninou - placku potriem pikantným kečupom, dám na ňu zeleninu, zrolujem a dám ešte ohriať do mikrovlnnej rúry. Dobrú chuť!

    Bezlepkové corn tortillas - kukuričné placky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evusik
@dobizu máš môj obdiv, si tvorivá a originálna a to sa cení. Ja podľa tvojho receptu nebudem variť (prepáč ale musím napísať chvalabohu), ale 100% potešíš všetkých ktorí sú odkázaný na bezlepkovú dietu. Mňa si potešila peknými fotkami.
evusik
pani učiteľka by mi tú hrúbku označila veľkým červeným krížikom, sorry, taký malý preklep :-)
jody
Ja veru budem, len nepoužijem bezlepkovú múku. Ale psyllium použijem, náhodou ho mám doma. :-)
frezia68
Dievčatá,veď ja neviem,čo je psyllium?Akosi zaostávam za Vami? @dobizu ,určite potešíš tých,ktorí takýto recept potrebujú-šikulka.
tatranka
Som rada,že s @ elistickou,ste žienky vareškárky,ktoré obohacujete jedálniček ľuďom s bezlepkovou dietou.Viem,že v niektorých momentoch sú určite bezradní a tieto recepty sú im nápomocné a vítané.Patrí vám za to poďakovanie aj nás ostatných.
alexdidi
pripájam sa ku @tatranke , už dlhšie vás obdivujem, a tiež ku @evusik , že chvalabohu ich nepotrebujem pripravovať...mňa si však inšpirovala na vyskúšanie urobiť ako naše lokše s pridaním kukuričnej múky...
elisticka
@dobizu zasa si ma prekvapila !!!no super to musim vyskúšať len kúpim kukuričnú múku tú som este neskúšala.ale tortily mam rada aj ja :-))v obchode su dost drahe:-(
vieraa
dobizu velmi pekne dakujem za recept, ktorý pridávam medzi moje ostatné bezlepkové recepty. Neviem však čo je psyllium a kde ho dostanem kúpiť.Ja totiž len začínam s touto bezlepkovou dietou.Ešte raz dakujem
zdezda
Ktoýsi klasik povedal, že objaviť nové a chutné jedlo, je pre ľudí užitočnejšie, ako objaviť novú hviezdu :-), Tebe, Dobizu sa to darí ohromne!
dobizu
Ďakujem vám všetkým za veľmi milé a povzbudivé slová. Práve tie dávajú človeku silu skúšať niečo nové a nebáť sa zariskovať :-) PSYLLIUM - je prírodná rozpustná vláknina zo sušených okvetných lístkov skoroceľu indického. Je veľmi zdravé a nedávno zistili, že pridaním do cesta udržiava pečivo vláčne - bezlepkové pečivo má tendenciu veľmi rýchlo vysychať. Dostať ho bežne v lekárni alebo predajni so zdravou výživou a biopotravinami. Je to ozaj fantastická vec aj pre tých, čo potrebujú očistiť organizmus od škodlivín, ak má niekto problémy s trávením... Môžete pozrieť aj na nete - dajte do vyhľadávača... :-)
marienka44
Kde dostat Psyllium a aku ma funkciu v ceste? Ja som si kupila len 100 g balenie v Zdravej vyzive/drahe/ a zapija sa vodou. Na Tvojom obrazku vidim inu krabicu. Je to skorocel indicky?
dobizu
@marienka44 - priamo nad tvojím príspevkom som napísala, na čo sa používa a kde ho dostať. Ja som ho kúpila na www.bezlepkoshop.sk, lebo odtiaľ objednávam aj iné veci, majú 50g, 100g, 200g aj rodinné balenie, ale u nás (Kremnica, Žiar nad Hronom) ho majú v každej lekárni. Pokojne sa pýtaj, čo ťa zaujíma, ak budem vedieť, rada odpoviem. Pekný deň :-)
majkas
dobizu, u nas donedavna ficali lokse jedna radost takze tomuto receptiku sa tesim. priznavam netusila som ze kukuricna muka sa deli na hladku a asi polohrubu a mozno hrubu lebo este som z kukuricnej nic nerobila. ale dokupim co treba a vyskusam.
len keby mal den aspon o 3 hodky viac aby som stihala za tebou a eliskou vsetko skusat;) si sikulka*
dobizu
@majkas - si milá, ďakujem za pochvalu. Ja tiež ešte len skúšam, na bezlepkovej diéte som len mesiac a pol, takže keď sa mi niečo podarí a je to chutné, rada sa podelím aj s ostatnými - veď ľudia si majú pomáhať. Tú múku som kúpila normálne v Jednote a aj ja som bola prekvapená, že sa delí na hladkú, polohrubú a hrubú a je aj kukuričná krupica (kaša) a strúhanka :-) Prajem ti krásny deň!
moli
Až sa mi slinky zbehli v ústach :o) Určite sú skvelé.Kukuričné jedlá (napr. kukuričnú kašu na slano či na sladko milujem)...., tak že určite urobím i keď s bielou múkou, ale istotne budú fajn! :o) Si šikula!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia