Bezlepkové bobaľky (opekance) alebo dukátové buchtičky

Autor receptu: majkas

Bobaľky ako sa u nás na východe nazývajú opekance boli pre mňa najväčšou výzvou tieto Vianoce. Dosť dlho som hľadala vhodný recept, aj som skúšala rôzne recepty na kysnuté cestá ale stále to nebolo ono. A nakoniec som recept našla na obale bezlepkovej múky Mantler, ktorú som si ešte dávno kúpila v Rakúsku, na tom slovenskom obale tento receptík nie je.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvedené suroviny mi postačili na prípravu opekancov a jednej vianočky, takže na cca 2 porcie opekancov stačí polovičné množstvo surovín. Keďže Mantler je bezlaktozová múka, na obale odporúčajú vodu alebo sójové mlieko. Ja som dala 200ml normálneho plnotučného mlieka a 150 ml vlažnej vody. Tiež namiesto čerstvého droždia možno použiť 15-20g sušeného.
  2. Z mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Ostatné suroviny si zatiaľ navážime do misky (hrozienka som nedávala). Ak by ste tých 350ml delili ako ja na mliečko a vodu, nezabudnite potom tú vodu doliať do cesta:)
  3. Vykysnutý kvások prilejeme do misky a vypracujme vláčne cesto. Cesto bolo skôr jemnejšie, ale na pomúčenej doske sa s ním výborne pracovalo.
  4. Z cesta si vyformujeme tenké valčeky, z ktorých vždy kúsok odkrojíme a v rukách vygúľame malú guličku - stačí ozaj malú, kedže pri pečení dosť podrastú. Guličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pričom medzi nimi robíme malé medzierky, aby sa opiekli zo všetkých strán. Tým mojím sa to síce príliš nepodarilo, ale na chuti im to neubralo:) Keď máme všetky budúce opekane na plechu, potrieme ich z bočných strán olejom aby sa po upečení dobre od seba oddeľovali.
  5. Opekance necháme 30 minút podkysnúť na teplom mieste a pečieme vo vyhriatej teplovzušnej rúre na 180 stupňov cca 20-25 minút podľa toho aké veľké ich máme.