Jablkové muffiny
Bezlepkové a bezlaktózové škoricové muffiny s jablkami
Autor receptu: wandaslavic
Pokiaľ hľadáte bezlepkové a zároveň bezlaktózové muffiny, skúste tieto z cícerovej múky a mandľového alebo kokosového, či
sójového mlieka.* Ak máte bezlepkovú a
bezlaktózovú diétu / stravu, alebo
pripravujete takéto jedlá niekomu z rodiny,
určite
viete, aké je ťažké nájsť dobrý recept,
hlavne čo sa týka sladkých dezertov s
múkou. Po skúšaní rôznych druhov
bezlepkovej
múky preferujem cícerovú múku, pri ktorej
cesto nie je sypké ako je to napr. pri ryžovej
alebo kukuričnej múke.
12 porcií |
10 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Vyšľaháme vajce s cukrom.
- Následne pridáme všetky ostatné suroviny okrem ovocia, šľaháme tak, aby sa všetky suroviny spojili, na nízkych otáčkach.
- Jablká nakrájame na kocky. Nabok si odložíme niekoľko plátkov, ktoré dáme na muffiny. Pokrájané ovocie zamiešame do cesta varechou. Môžete použiť ovocie, aké máte aktuálne doma, ja som dávala hrušky, slivky aj jablká, ale môže byť len jeden druh.
- Plníme košíky cca do 2/3 objemu. Dávka vystačí na 12 muffinov (1 plech). Ozdobíme plátkami ovocia a posypeme vanilkovým cukrom.
- Pečieme cca 35 minút na 180 stupňov, spodný aj horný ohrev. posledných 10 minút som zapla aj ventilátor.
- Ovocie môžete nahradiť aj čokoládovými kúskami, prípadne do cesta zapracovať kakao, podľa preferencie, ja robím bez kakaa a čokolády, nakoľko manžel nemôže nielen lepok, laktózu, ale ani kakao. Tiež má aj histamínovú intoleranciu, takže muffiny sú vhodné aj pre histaminikov.