Bezlepková torta s ružami a pistáciami

nikajednadva - fotkaNikajednadva, 15. apríla 2019 23:26
Ďalšie recepty »

Kolega mi dal výzvu - upiecť niečo bezlepkové, ale s korpusom. Tak som hľadala a našla recept na tento koláč, ktorý naozaj prekvapil. Piškóta je nadýchaná, nie je suchá a chuť ruže je príjemne exotická.

12
porcií
50 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
230 g
180 g
4 ČL
2 ČL
4 ks
160 g
3 ČL (bezlepkový)
160 g mleté
1 ČL
Krém:
250 ml
100 g
2 ČL
Ozdoba:
hrsť
hrsť nasekané
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravíme si korpus. V miske si vyšľaháme maslo, cukor, ružovú vodu a vanilkovú esenciu. Pozor, 4 lyžičky ružovej vody v torte vytvoria celkom silnú chuť ruže, takže ak máme radšej jemnejšiu príchuť, odporúčam jej použiť menej. Keď je zmes jemná, po jednom prišľaháme vajíčka. Ak sa nám zdá, že sa zmes začína hrudkavieť, pridáme pár lyžičiek zemiakového škrobu. Nakoniec spolu do cesta preosejeme mandle, zemiakový škrob, prášok do pečiva a soľ. Dávame si samozrejme pozor, aby kypriaci prášok a zemiakový škrob naozaj neobsahovali ani stopy lepku. Jemne, ale dôkladne premiešame.

  2. 2

    Cesto rozdelíme do dvoch okrúhlych foriem s priemerom približne 20 cm. Formy som na spodku vystlala papierom na pečenie. Boky som vymastila maslom a vysypala mletými mandľami. Pečieme pri 180 °C asi 25-30 minút. Po upečení ich necháme vo formách chladiť asi 10-15 minút, potom okraje tenkým nožom oddelíme od formy, vyberieme a na mriežke necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    Keď sú korpusy studené, pripravíme si šľahačku. Všetky ingrediencie dáme do misky a smotanu vyšľaháme do tuha. Šľahačkou potrieme prvý korpus a uložíme naň druhý. Vrch môžeme ozdobiť podľa vlastných predstáv šľahačkou, pistáciami a ružami. Ruže najkrajšie vyniknú čerstvé alebo kandizované, ja som však zohnala iba sušené.

    Bezlepková torta s ružami a pistáciami - obrázok 3
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist