Figový koláč

Bezlepková galetka s figami a rozmarínom

Autor receptu: novalim

Niet jednoduchšieho receptu ako táto bezlepková galetka. My sme si ju napiekli s figami, keďže je ich sezóna a všetkým chutila.* Jej príprava je veľmi jednoduchá, pretože sme si pomohli naším obľúbeným bezlepkovým chladeným lineckým cestom, ktoré si kúpite hotové. Stačí ho len premiesiť, rozvaľkať a použiť na prípravu drobných koláčikov, vianočného pečiva, tartov alebo tartaletiek či koláčov s krehkým cestom.

4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bezlepková galetka s figami sa pripravuje naozaj veľmi jednoducho. Zvládne to každý, aj úplní začiatočníci v kuchyni :-). Bezlepkové chladené linecké cesto Novalim vyberieme z chladničky a asi pol hodinu ho necháme pri izbovej teplote odstáť, aby zmäklo. Potom ho premiesime, kým je kompaktné a tvárne ako plastelína.
  2. Cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme valčekom do okrúhleho tvaru na hrúbku asi pol centimetra. Na cesto naukladáme na kúsky nakrájané figy tak, aby sme nechali po obvode voľný pás cesta asi 4-5 cm hrubý. Figy zľahka posypeme kryštálovým cukrom (množstvo cukru zámerne neuvádzame a necháme to na vás, závisí to od druhu a zrelosti ovocia, ktoré použijete). Na ovocie potom uložíme 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu.
  3. Teraz poohýbame okraje cesta smerom dovnútra tak, aby sme prekryli časť náplne. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Bezlepková galetka sa pečie vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút (prípadne trochu viac), kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a koláč je aj zospodu prepečený.
  4. My sme si však trochu zaexperimentovali a túto figovú galetku sme si ugrilovali v záhradnom grile. Ak máte gril, ktorý sa dá príklopným vekom uzavrieť, tak si aj na ňom môžete na pahrebe po grilovačke túto galetku upiecť. Treba len striehnuť a dávať pozor, aby sa nepripálila :-). Odporúčame vám podávať ju s gréckym bielym jogurtom s medom a vlašskými orechmi.