Ovocná bábovka

Bezlaktózová bábovka s lesným ovocím

Autor receptu: sedem8

Šťavnatá, iba medom a ovocím sladená, jemná, úplne bez kravského mlieka, extrémne rýchla (ani mixér nemusíte vyťahovať).* Aj keď je postup jednoduchý, vysvetlím každý krok aj použitie surovín, aby ste mali vynikajúci výsledok zakaždým a aby ste si mohli pridať recept na rýchly a chutný dezert do zbierky - tie sa podľa mňa vždy zídu :)

12
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 170 stupňov. (Ja som si kúpila teplomer do rúry a nejdem vám tu vypisovať siahodlhé príbehy, no väčšina z vás vie, že so svojou rúrou sa musí každý zoznámiť sám. Moja je elektrická a občas pečie aj o 30 stupňov viac, než má... Nechcem vás strašiť, no keď máte podobné podozrenie, nastavte si radšej 160 stupňov - radšej pomaly a isto, než rýchlo a pripečene zvonku a zvnútra surovo, lebo aj takých príbehov mám viac než dosť. Ale ja si to užívam, v rámci možností.)
  2. Do osobitnej misky preosejeme sypké suroviny (múku, kypriaci prášok, soľ) a pekne ich premiešame, aby boli prášok aj soľ rovnomerne rozložené v múke a tak sme pri spájaní mokrých a suchých surovín miešali cesto čo najmenej. Preosiať treba preto, lebo hladká múka sa rada zgrupuje sama so sebou, no my chceme dosiahnuť jej lepšiu socializáciu s ostatnými surovinami predsa.
  3. Vo väčšej miske spolu zmiešame všetky mokré suroviny. Vajcia netreba šľahať do peny - len tak, aby sa spojili bielky so žĺtkami a boli konečne jednotné. Potom len hodiť med, sójové mlieko (môže byť aj plnotučné kravské, keď nemáte alergie, ale ak máte, sójové je najlepšou náhradou za kravské), olej, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt. Miešajte ich do spojenia.
  4. A teraz najdôležitejší, ba priam kritický bod, ktorý sa môže zdať taký primitívny, až ma mnohí vysmejú. Zmes suchých surovín treba veľmi jemne vmiešať do mokrých - a to je finta jemnej bábovky bez šľahania vajec do peny. Prášok do pečiva ju v rúre krásne nadvihne, ak budete k cestu v tomto bode nežní a láskaví. Vaša bábovka sa vám za to odvďačí a bude jemná a vláčna, nie gumená a hutná (aj také už bolo...).
  5. Napokon primiešajte opäť jemne zmes lesného ovocia - ja som dala mrazené, lebo je super a ani ho netreba pred pridaním rozmrazovať (ani sa to neodporúča).
  6. Cesto bude trochu redšie, no aké bude, také vlejte do vymastenej bábovkovej formy, hlavne sa nebojte. Šup s budúcou bábovkou do rúry a teraz už len čakať - asi 45 minút (plus-mínus). Urobte test špáradlom alebo radšej nejakým dlhším drievkom. Keď po vytiahnutí bude suché, vyberte bábovku, aby ostala jemná a vláčna a nesušila sa už v rúre. No a potom už len nechajte vychladnúť aspoň 5 minút vo forme, vyklopte, degustujte, konzumujte... v podstate si robte, čo chcete, keď ste už dospelí. Ja sa s vami lúčim a želám dobrú chuť. :)
  7. Jaj, ešte nekvalitný obrázok vnútra bábovky. :)