Beľuše (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Beľuše sa piekli od pradávna.Robili sa zo zemiakmi - na sladko,na slano,s kapustou - kyslou,sladkou.Piekli sa v rúre na plechu.Môže sa piecť aj na panvici.Ja som si takýto spôsob pečenia beľuší obľúbila a väčšinov ich robím takto. Kto má rád múčné jedla,tak si ich obľúbi.
8-10 porcií |
1 h minút príprava |
Postup
- Zo surovín na cesto, si vypracujeme hladké,tuhšie cesto a necháme vykysnuť.My máme najradšej zo zemiakmi.
- Zemiaky si klasicky uvaríme vo vode,podúsime,osolíme .Kto nemá rád sladké ,tak pridá iba mätku záhradnú -"kurtošku".Ale kto má rád sladké,tak môže pridať podľa chutí škoricový cukor a cukru.
- Po vykysnutí cesto vyvaľame na doske a rozdelíme na 10 ks. Ja mám panvicu s priemerom 26 cm.Kto má menšiu,ta urobí viac.
- Urobime guľky...
- cesto troška zatlačíme a dám e naň zemiaky.
- Zemiaky pekne zabalíme cestom,
- potom každú guľku vyvaľkáme vo veľkosti panvice.
- Panvicu potrieme olejom a dáme naň vyvaľkané cesto.Pečieme ako placky.Cesto sa pekne nadvihna,ako pri pečení v rúre.
- Ked je pekne upečené,obrátime a upečieme aj z druhej strany.Takto postupne upečieme všetky.
- Pre doplnenie tohto receptu,som urobila aj beľuše pečené v rúre.Cesto si rozdelíme na polovicu,zemiaky tak isto a zemiaky zabalíme do cesta.
- Položíme na pomastený plech ,troška ho pritlačíme rukou,
- a na plechu potom valčekom rovnomerne rozvaľkáme na celý plech.Potom popicháme vidličkou.Nemusíte sa báť cesto sa netrhá.
- pečieme do zlatistá na 200°C a po upečení potrieme spraženým maslom.Kto má rád sladké,tak si môže maslo jemne osladiť.Pokrájam a ešte teplé môžme konzumovať.Výborne chutí aj za studená.