Kuracia polievka
Kuracia polievka

Begova čorba fotorecept

eldina - fotkaeldina, 6. júla 2018
Begova čorba (fotorecept)
Foto: eldina

Kuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre Zobraziť celý popisKuracia polievka trochu inak. Tradičné jedlo z Bosny a Hercegoviny, ktoré prišlo na Balkán spolu s vojakmi Osmanskej ríše a už tam aj ostalo.Pre tých čo nevedia: Beg-titul prvých troch vládcov Osmanskej ríše, až neskôr to boli sultáni.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
5 ks
3 ks
1 ks
2 strúčiky
podľa potreby
1 ks
3 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: ako vidíte, nič, čo by človek nemal bežne doma. (Suroviny som napísala na ks, ale nič netreba vážiť či dodržať počet kusov...ako kto chce).

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kuracie štrvťky umyť, prekrojiť. Zeleninu ošúpať. Do hrnca dať trochu oleja (niekto môže aj za lyžičku masla), osmažiť pár minút mäso, potom pridať aj zeleninu. Chvíľu všetko restovať.

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zaliať vodou a pomaly povariť (asi 45 min, mäso a zelenina musia byť mäkké).

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je všetko uvarené, vybrať mäso a nechať vychladnúť. Potom vybrať všetku zeleninu. Nejakú tú mrkvu pokrájať na malé kúsky, zvyšok zeleniny vymixovať (aj s trochou vývaru). Zeleninový mix pridať späť do polievky a povariť.

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmiešať kyslú smotanu, vajce a 1-2 PL hladkej múky (aj s trochou vody).

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso obrať od kostí, natrhať na kúsky. Pridať všetko do polievky a len nechať zovrieť. Polievka je hotová, je sýta a môže sa podávať aj s pečivom... (kto chce, môže ju pred podávaním pokvapkať pár kvapkami citrónu).

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V originálnom recepte sa pridáva do polievky aj okra (ibištek jedlý), po bosniansky bamija, no u nás nie je dostať (ilustračné foto-zdroj internet). Potenciálni dovolenkári, čo to majú namierené na Balkán, si môžu ju priniesť, či už čerstvú alebo ako zaváraninu.

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Aj malý Marlon mi robil spoločnosť a sledoval, čo to v kuchyni vonia.

    Begova čorba (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Vďaka za tento recept, polievka je iste chutná a urobím ju. V Bratislave majú niekedy okru v predajni Yeme, mrazenú skúste v niektorých orientálnych obchodoch. Je to veľmi chutná zelenina, napr. aj vyprážaná.
používateľ nemá avatar
123
123
Som "polievková", ale priznám sa, mne to pripomína kurací vývar a na kurací vývar na smotane nemám odvahu, aj keď smotanové polievky mám rada. Ale, keby som tam pridala nejaký ten zemiačik, už by to bolo o niečom inom... aj keď nie práve úplne tento recept... A ten havino je naozaj zlatučký, brala bych ho...
mijaita
@123 proc nemas o odvaze? Jinak se k novemu receptu nedostanes! Udelej vyvar a dej do misky a pridej smetanu a ochutnej. Pak uvidis jestli uvaris takovou nebo ne. Ja vim, ze je to fantasticka polivka @Eldina :-) Uz se na ni tesim!
haji
Pěkný recept! Před mnoha lety jsem podobnou polévku vařila, má nezaměnitelnou chuť. Ale je to silná polévka, proto @123 rozumím. @Eldina dala bych testovací vzoreček z tvé dílny, určitě by mi chutnalo. Marlon nemá chybu, vypadá jako ovečka mixnutá ledním medvídkem, krásný pejsek! A moudrý, být v kuchyni u zdroje sa oplatí. Na plody jedlého ibišku hledím snad prvně. Díky za sdílení!
bubaya
Polievka je to výborná, treba vyskúšať, ako radí Haji...omama robí takú istú, ale dáva majorán miesto petržlenu. Tiež som do taniera prvý krát kukala, ako Marlon do mobilu, ale oplatilo sa okoštovať.
evanaaa
No, ja celkom chápem @123 , kedysi, dávno sme boli v Bulharsku a raz nám na obed dali práve takúto polievku, no my, Slováci sme boli výnimka, nezvyknutí na kurací mliečny (smotanový) vývar, ani sme ho nedojedli, bolo nás viac takých.....no možno teraz, neviem.....chute sa rokmi menia. Inak, mliečne polievky, ale tie nakyslo, mám rada.
zinnajdha
okru u nás nedostať, ale semienka možno kúpiť. Tento rok som nestihla nasiať, ale minulý rok som mala aj úrodu. Jedla som ju iba ja, surovú, nik iný nechcel. Má veľa prospešných látok. Pekný recept.
ziegelfeld1968
@Evanaaa (7.7.2018 18:13)

A čo ti hovorí kuracie na smotane? Ani to Slováci nejedia? to je to isté,len tá balkánske je varené na spôsob polievky. Keď som v cudzine tak sa musím prispôsobiť domácej kuchyne, ani Bosniaci by nevýskali nadšením nad bryndzovými haluškami, ktoré na prvý pohľad pripomínajú*****. Ako poznám Čechov a Slovákov tak tú polievku istila kopa vyprážaných rezňov a paštét Hamé.
elena
Tá smotana s vajcom sa len normálne pridá do polievky?
radox1
len zovriet?tu muku netreba poriadne prevarit?
denyany
Na Balkáne sa takto varí kuracia polievka bežne. Konkrétne to poznám z Bulharska. Nie som polievková a ani hydinu veľmi nemusím, takže som ju nejedla. Bulharom sa zas zdal čudný náš číry kurací vývar s cestovinou. Pozerali udive do tanierov a medzi sebou si šepkali, či do tej polievky nezabudli dačo pridať..
1x kimlo
radost
...píšeš-aj malý Marlon mi robil spoločnosť-a ja hneď-že bol u teba Sagan so synom..hihihihi
polievku urobím..
pivonka
V podstate taký vylepšený kurací vývar a mne sa to vylepšenie veľmi páči. Uvarím si ju a naskore. Aspoň do seba dostanem zeleninu, keď sa mixuje, lebo v kuraciu jedávam len s vložkou.
@Denyany , Keď som bola prvý raz v Bulharsku (ako to len bolo dávno), po dlhej ceste vlakom sme si zašli do dobrej reštaurácie na obed a dali hovädziu polievku. Bola číta a ako vložka kúsok vareného hovädzieho mäsa a malý zemiak. Rozmýšľala som, že ako to mäso budem lyžicou jesť a tak som najprv zjedla vývar, že v krajnej núdzi použijem vidličku a nôž. Nebolo treba, mäsko bolo mňkké a šťavnaté, pochutila som si.
alex37

túto polievku mám veľmi rada. Svorka z BG ju varí takto isto :-) Bamja je u mňa tiež veľmi obľúbená /na rajčinách, cibuli a cesnaku/ Skvelo si navarila.
pivonka
Tak som uvarila a bola dobrá aj pekná, kým som do jej nedala kyslú smotanu. Aj som to tušila, ale nový recept sa snažím presne dodržať. Rusi vedia, prečo si kopček kyslej smotany dávajú na boršč až na tanier. Áno, zrazila sa.
mijaita
@Eldina musela jsem! Od začátku jsem se na tu polivku tesila, jenze na ni doslo az dnes. A proč knedlíčky? Maso jsem myslela ze mam na mrazaku a nebylo. Jen prsni. Ale vyvar kureci (i uzený) mam vetsinou zavareny a tak jsem udelala stejnou polévku, jen misto masa byly jatrove knedlicky. Ale, byla vynikajici!!!! A protoze to nebylo naposledy, priste bude z kureciho zadniho :-) Díky za dobrý recept!

@Pivonka rozkvedlej smetanu s troskou vody a vlej do odstavene polevky! Uz nevar, nesrazi se ti!


katarina64
Zastavili sme sa v takej zastrcenej restauracii v Bulharsku a tam sme si dali tuto polievku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia