Bee sting - Bienenstich - Bodnutie včelou (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Prvykrat som jedla tento kolac u dcery. Je tu dost oblubeny a dostat ho kupit v mnohych malych pekarnach. Na internete je viacej receptov na tento chutny kolac. Dnes pri vkladani receptu som zistila ze je uz aj tu na Vareche. Recept pridala @elixir http://varecha.pravda.sk/recepty/mandlovo-medovy-kolac-bienenstich-fotorecept/47557-recept.html Moj recept je trochu iny, tak som sa rozhodla tiez ho pridat.

8-10
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Med a maslo som rozpustila vo vlaznom mlieku. Odvazila som muku, pridala som kvasnice, sol, priliala som vlazne mlieko s medom a maslom a mixerom som vymiesala vlacne cesto. Cesto som dala na teple miesto nakysnut.
  2. Pokym mi cesto kyslo urobila som glazuru. V panvici som rozpustila maslo s medom.
  3. Do tepleho medu s maslom som primiesala mandlove lupienky.
  4. Ked sa lupienky primiesaju je to najprv dost riedke. Postupne ako maslo tuhne je to hustejsie.
  5. Pokym cesto kyslo stihla som spravit aj puding na plnku. Do misky som dala zltka a maizenu.
  6. Malym rucnym slahacom som to spolu rozslahala.
  7. Med som rozpustila vo vlaznom mlieku. Vlazne mlieko s medom som za staleho slahania pridala k zltkam s maizenou.
  8. Vsetko som prelozila do kastrola a za staleho miesania som uvarila kasicku. Treba to miesat aspon 2-3 minuty odkedy to zacne vriet. Treba aby sme dostali hustu kasu. Do este teplej kase som primiesala na platky nakrajane maslo.
  9. Vykysnute cesto som prelozila na dosku a este som ho premiesila.
  10. Bochnik premieseneho cesta som dala do vymastenej tortovej formy priemeru 20 cm. Cesto som este roztlacila do bokov. Vrch bochnika som potrela pripravenou mandlovou glazurou. Ak je glazura velmi husta a neda sa natierat staci ju len trochu ohriat.
  11. Takto pripraveny bochnik som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho nakysnut este 20 minut.
  12. Nakysnuty bochnik som piekla vo vyhriatej rure 180C 35 minut.
  13. Ak by sa mandle velmi rychlo pripiekli treba kolac prikryt aluminiovou foliou. Upeceny kolac som nechala asi 10 minut vo forme vychladnut a potom som ho vylozila na mriezku.
  14. Pokym sa kolac chladil dokoncila som plnku. V jednej miske som vyslahala smotanu na slahacku. Uvareny vychladnuty puding som tiez mixerom preslahala. Slahacku som potom vlozila do pudingu a slahanim som vsetko spojila.
  15. Vychladnuty kolac som prekrojila na polovicku a naplnila som ho pripravenou plnkou.
  16. V niektorych receptoch pisali, ze sa moze spodny plat kolaca potriet marhulovym dzemom. Ja som tak teraz neurobila ale urcite to bude aj tak chutne. Ten kupovany kolac ktory som jedla bol tiez s marhulovym dzemom.