Bazový sirup fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 19. júna 2013

Viem, že je tu už dosť receptov na bazový sirup, ale tento ma veľmi zaujal a je výborný, tak som sa rozhodla, že ho Zobraziť celý popisViem, že je tu už dosť receptov na bazový sirup, ale tento ma veľmi zaujal a je výborný, tak som sa rozhodla, že ho sem uverejním. Možno ho niekto skúsi.

Suroviny

Na 1 dávku potrebujeme:
25 - 30 ks
2 kg
40 g
3 ks
2 ks
Bylinky:
2 litre




Postup

  1. 1

    Ja som robila tri dávky:

    Najprv si prevaríme vodu a necháme vychladnúť. Zatiaľ si umyjeme a zostriháme bazu.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme šťavu s 2 ks. citróna a 1 ks limetka. Jeden citrón a jednu limetku pokrájame a tiež pokrájame aj bylinky. Na jednu dávku som dala asi po 3 stonky medovky a tri stonky maty. Všetko dobre premiešame a zalejeme vychladnutou vodou a necháme odstáť 24 hodín.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 24-hodinách všetko s cedíme a dáme do vačšieho hrnca kde pridávame po 1 kg cukru a dobre rozmiešame. Na koniec dáme kyselinu citrónovú a varíme 30 minút. Počas varenie zberáme penu.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30 minútach sirup odstavíme a na sporák si dáme ďalší hrniec do ktorého sme dali vodu, zapneme sporák aby sa voda hriala a sirup ešte teplý nalievame do pohárov,zavýčkujeme a vložíme do teplej vody kde sa bude sterilizovať.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú už v hrnci všetky poháre a sterilizujeme 20 minút.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte dva sa mi nezmestili do hrnca- vyšlo mi 16 ks - 720 ml. pohárov.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte poznámočka - keď zlievate odstátu šťavu musíte mať vždy 2 litre šťavy. Tak si vždy dajte ešte vodu prevariť aby ste mohli doliať.
    A tu je na porovnanie sirup s trstinového cukru-ten tmavší a s obyčajného cukru ten bledší.
    A prečo dávam do pohárov?
    Lebo sirup sterilizujem nepridávam žiadne konzervačné prídavky a mám dobrú skúsenosť takto uskladňovať sirup. Keď si načneme pohár prelejeme do flašky a pijeme.

    Bazový sirup (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mracik9
robila som ho tiež,jój dobrý je voňavý,síce s klasickým cukrom.Možno na budúci rok skúsim tvoj recept :))
ancicka
Robila som presne s dvojitej dávky.ja síce zlievam do šrubovacich fliaš od alkoholu ,ale ja nesterilizujem,len ich poriadne pouťahujem a takhorúci pozakryvam s dekou až do vychladenia.Tak sa tiež akoby sterilizoval a ešte sa mi ani raz nepokazil a to mám ešte dva fľaše s min.roku.
Ja tak isto pridávam medovku lekársku ,ale jú dám od oka do peravarenej vody,nechám vyluhovať tak 5 min.,vyberiem a nechám vychladiť a tak pridám močiť bazu.
V podstate je to stejné.
1x jurka
petra69
Robievam podobne, ale nesterilizujem. Horuci staci naliat do poharov, poriadne zatvorit a otocit hore dnom kym vychladne. Nikdy sa mi este nepokazil.
sonulienka
Ďakujem za komentíky ja som tiež nesterilizovala vlani a ešte aj teraz pijeme poslednú flašu ale teraz som robila takto a tento rok som navarila 75 litrov pre deti. Ja osobne mám doma len šesť pohárov.Ale nám to úplne stačí.
ariela6
sonulienka dobry napa sterilizovat pretože ja som ho doteraz robila len tak naliala do flias a dala do pivnice ale nie vždy mi zostal dobry takže skusim to sterilizovat ukladam dik
tiginko
robievala som tiež podobne, odkedy nám ale deti vyrástli a prešli sme na čistú vodu. tak sirupy, akékoľvek, zapadli v prachu dejín...
sonulienka
No konečne sa Vám už možem poďakovať za komentíky za čo srdečná vďaka Tomasovi @betinka60 už som tam dopísala na jednu dávku ide 2 litre vody.Práve preto sa mi nedalo ani Vám odpísať a poďakovať sa ua komentíky. Keď som urobila opravu tak sa recept zablokoval teraz po novom.
sonulienka
@tiginko veď ani ja nerobím pre nás ale si vnučky nazbierajú bazu a donesú mi starká uvaríš nám sirup? No a odopri vnúčatám??????
marianna76
Páči sa mi, že sú tam aj iné bylinky... ukladám si...a popozerám ešte po baze... a keby sa gelfix pridal... možno aj džemík by som z toho mala. ďakujem... Aj ja som sterilizovala takto - hroznový sirup.
evina481
ešte som nerobila takýto sirup s bylinkami, vyzerá výborne, nebude kyslý, keď je tam toľko citrónov a ešte aj limetka? ja robievam z bazy med a najnovšie aj džem
sonulienka
@evina481 nie nie je kyslí práve každému lepšie chutí ako bez citrónu a byliniek.Už chcú aby som im len takto robila.
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
jerry
Dobry den,prave som spravila sirup,prvy krat,ale nie je moc husty,ma tak byt?chutovo je skvely.
jerry
Dakujem,je vyborny!robila som jednu davku,este ale dorobim,nech mame na dlhe letne vecery osviezenie :-)
ckatka
vyborny je, prave som dorobila 12 litrov :) a matu a medovku som tiez dala este do horucej prevarenej vody luhovat (a este sa chystam na bazu, lebo asi bude malo)
len mam technicku otazku - preco sa baza musi dat luhovat do vychladnutej vody? ked tak nad tym rozmyslam, v teplej (nie zas 80 stupnov, ale takych 40 v pohode-to by sa lepsie vyluhovala nie?
sonulienka
@ckatka som rada, že sirup chutí. A prečo do studenej vody? To neviem taký je recept aj keď máš pravdu, že by sa mohlo do vlažnej vody dať lúhovať. Naozaj neviem.
sisama
no ja som presne podla postupu spravila a ten môj je sladký, ale málo chutí po baze :D
patulienkab1
Ahoj, koľko cukru treba? V surovinách je napísané 2 kg na jednu dávku, ale v recepte už len kilo...
sonulienka
@patulienkab1 je to dobre písané v recepte je správne 2 kg a aj v postupe je správne "po" 1 kg aby sa lepšie miešalo. Keď sa ten 1 kg rozpustí nasypeš druhé kg.
Prajem Ti aby sa Ti podarila a hlavne aby chutil.
@sisama tam sú aj bylinky tak až tak necítiť bazu ako keď robíš čisto bazový sirup.
iljanka
Recept vyskusany, sirup je vyborny. Velmi pekne vonia a aj chuti. Ja osobne sladku vodu nepijem, ale robila som jahodovy dzem a pridala som tam tento sirup a dzem ziskal krasnu farbu a kyselkavu prichut. :)
1x jurka
mirrec
Ako umývate bazu, len prepláchnete v sitku pod vodou, alebo aj namočíte, mam pocit, že najviac arómy z bazy, peľ ostane v tej prvej vode ?
Aký je váš názor, že sa to dáva do studenej vody, nebolo by viac arómy, keby sa to uvarilo či zalialo horúcou či teplou vodou, ako čaj ?
Niekde dávajú k.citronovú až na koniec, niekde písali na začiatok, že sa vylúhuje viac arómy ?
Robím to prvý krát, prečítal viac receptov, tak si potom vyber ....
radost
ja bazu neumývam..zberám po daždi-za slnka..cez poludnie..teraz už sirup nevarím-vyrástli sme..:-)ale suším na čaj a robím bazovú tinktúru-baza v alkohole..
sonulienka
@mirrec tento recept čo som sem dala som aj presne tak robila. Bazu som pooplakovala pod tečúcou vodou a čo sa týka k.citrónovej tiež som ju dala tak ako píšem. Skutočne inak odpovedať neviem. Ale niž za to nedáš keď si vyhľadáš viac receptov a možno si niečo vyberieš aj iné. Nám tento sirup chutí. Pre istotu som nechala od vlani jeden pohár či sa neurobí pleseň lebo na bazovom sirupe sa to veľmi často stáva a nie je taká chutná a čistá tak ako som ju za sterilizovala.
saallen
Mam technicku otazku,nieco taketo robim prvykrat.ked tam pridame cukor,tak cukor sa musi rozpustit,ale vlatsne ked sa tam prida tak vidy pribudne.ma sa to varit az kym toho nebudu zasa len 2 litre ako na zaciatku?pretoze podla toho co je napisane nakonci som to tak pochopila........Pytam sa,pretoze ja som to teda varila tak aby tam boli 2l ako na zaciatku,ale teda sirup nemam taky zltkasty ale skor hnedy ako by sme ho robili z trstinoveho.dakujem
sonulienka
2 l.vody musí byť pred varením-keď zlievame po 24-hodinách musí byť 2 litre vody ak nie je prevaríme si a dolejeme a dáme cukor a dáme variť.
dadula29
Niekedy som bazovy sirup neznasala, rokmi mi zacal chuti. Kedze ho nechcem kupovat a pri nas rastie plno bazy, rozhodla som sa, ze si ho sama spravim. Vas receptik sa mi paci, tak hadam sa sirup podari :-). Dakujem :-)
andy90
Dobry den, sirup je vyborny,robila som ho uz 2x, len priatelovi sa nepacila jeho hustota. Teraz na 2x som sa snazila nechat vodu trochu vyvarit a sirup mi stmavol presne tak,ako je na obrazku robeny z trstinoveho cukru,aj ked z trstinoveho cukru som nepouzila ani lyzicku. Pridavam foto z prvej davky,ktora je varena kratko a z druhej,ktora je varena dlhsie a preto je tak tmavy ;-). Sirup mam hustejsi ale stale na chut vyborny.


nitranka
Milujem tento recept, pre mňa najlepší, aký som robila! Ďakujem!
mitzy
@Sonulienka výborný recept! :) sirup som práve dozavárala, vysterilizovala, čo mi ostalo som ochutnala a som nadšená. S citrusmi a mätou je to skvelé pitivo - také osviežujúce. Nemala som limetku, ani medovku, dala som pomaranč. Medovku dám nabudúce tiež. Budem robiť každý rok takto :) ďakujem Ti!
1x jurka
mitzy
Už som robila 2x aj som rozdala, teraz i foto :) naozaj výborný


1x haji
luss44
@Sonulienka ďakujem za rcp, urobila som podľa neho jednu dávku aj s medovkou a mätou. Poháre som nesterilizovala, len som ich za horúca otočila hore dnom asi na hodinu a viečka sa pekne chytili. Keď boli deti malé, robila som tento sirup každý rok, potom dlho nie a teraz som sa akosi navnadila. A pri zbere bazy som si uvedomila, ako je krásne v našom chotári, májová príroda je nádherná.


1x haji
nephilim
Už štvrtým rokom robím bazák podľa tvojho receptu, a len raz sa mi stalo, že sa mi tri fľašky pokazili, čo bola chyba nekvalitných uzáverov. Pokiaľ je baza, bazíruje sa, dvojdávky sú bežná norma. Skvelý recept. Výsledná chuť: nikto nepridáva cukor, ani neokysľuje citrónom.
susann80
Ahoj, robila som tiez podla tvojho receptiku a je super, dakujem. este by ma zaujimalo, ze ked sa to vari 30 minut ci sa tam enstrati vela vitaminov ? teda ak by mi vedel aj niekto iny odpovedat. a ta biela pena je vlastne z coho?

Dakujem za odpoevde na moje zvedave otazky:)
sonulienka
Či sa nestratie vitamíny? No neviem ale ja som varila presne podľa receptu a bola som si istá, že sa mi nepokazí a veru na jeden pohár sme zabudli a vydržal dva roky. Tá pena je z toho kvetu.
A teší ma, že chutil. Pozdravujem.
bubaya
@Susann80 (30.5.2018 14:09)

Nestratí, v kvete je obsah vitamínu C a B, a ten je v tom množstve aj tak zanedbateľný. Ale ostatné účinné látky sa varom nezničia. Keď varíš čaj, tiež účinkuje, hoci prešiel varom, a ajurvédske čaje sa varia 10-15 mionút.. Ja mám iný recept na sirup - od omamy, a tá varí každý rok kvantá, kde sa nechá baza 24 hodín stáť, rozpustiť cukor, prevrieť, naplniť horúcu do fliaš a sterilizovať 20 minút.
Aj recept musím pochváliť. Neviem, prečo som ja tento výborný sirup už asi 30 rokov nevarila????
bubaya
@Bubaya (30.5.2018 23:18)

PS: Plody bazy čiernej varom prejsť musia, obsahujú mierne jedovatý sambunigrín, ktorý môže vyvolať nepríjemné tráviace ťažkosti. Varom sa ale bez stopy zneutralizuje.
luss44
@sonulienka dnes som opäť po roku robila sirup podľa Teba, mám ho osvedčený a chutí nám. Bude ešte jedna várka s mätou, dnes bol čisto bazový. Vďaka za rcp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia