Bažantí šalát s prepeličím vajíčkom a carpacciom z červenej repy

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 9. marca 2012
Bažantí šalát s prepeličím vajíčkom a carpacciom z červenej repy
Foto: Marek Velček

Suroviny

1 ks
 podľa chuti
1 ks, väčší
150 g
20 g
 podľa chuti
8 ks
2 ks
20 g
2 hviezdičky
0,5 dl
0,2 dl
0,5 l
koreňová zelenina:
4 ks
3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 viazanička
1 ks




Postup

  1. 1

    Bažanta opláchneme a dáme variť s koreňovou zeleninou, cibuľou, zelerom, pórom a petržlenovou vňaťou. Pridáme čierne a nové korenie a pomaly tiahnutím varíme asi 3 hodiny.

  2. 2

    Vychladnutého uvareného bažanta vykostíme. Mäso a zeler nakrájame na malé kúsky, zmiešame s majonézou, troškou horčice, osolíme a okoreníme a pridáme pár kvapiek octu. Šalát ochutíme podľa vlastnej chuti a dáme zachladiť.

  3. 3

    Prepeličie vajíčka dáme variť do vriacej vody na 4-5 minút, po uvarení ošúpeme a prerežeme na polovičky.

  4. 4

    Carpaccio z repy: Repu ošúpeme a surovú ju nakrájame na jemné plátky – pre krajší vzhľad vykrojíme formičkou do tvaru kolieska. Repu dáme variť do červeného vína, pridáme trochu soli, cukru a badián. Keďže repa je dosť tvrdá, varíme 45 – 60 minút. Po uvarení repu vytiahneme a zvyšok vína zredukujeme. Po vychladnutí repu dáme na tanier, ozdobíme bylinkami a prelejeme olivovým olejom s balzamikom.

Diskusia k receptu

nonna
AJ TOTO UKLADÁM DO SVOJEJ KK. Len "vaprós" - aké červené víno? Prepokladám suché, ale bolo by dobre vedieť presne...a ešte nie je lepšia citrónová šťava namiesto octu, a keď, tak 5% ľahôdkový? Pridávajte ďalšie! Keď už mäso, tak ryby a divinu. Želám grandiózne kulinárske úspechy a nápady!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia