Bazalkové pesto fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. augusta 2011
Bazalkové pesto (fotorecept)
Foto: evusik

Tohto roku sa bazalke mimoriadne darilo. Teraz jej hrozí, že pôjde do kvetu tak som ju ostrihala a pripravila si fajnové domáce bazalkové pesto...

30 minút
príprava

Suroviny

100 g čerstvá
50 g
50 g
3-4 strúčiky
2 dl




Postup

  1. 1

    Lístky bazalky otrháme, hrubšie stonky odstránime, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Prípadne odstredíme, alebo osušíme kuchynskou utierkou.

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravímw si všetky ingrediencie. Syr nastrúhame, cesnak ošúpeme a rozpučíme, alebo nakrájame. Píniové jadierka opražíme na troche oleja a necháme vychladnúť.

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko okrem oleja šupneme do kuchynského drviča (ponorný mixér) a za postupného prilievania oleja rozmixujeme na kašu. Osolíme. Konzistencia by mala byť kašovitá, nie príliš riedka. Pomer surovín som uviedla iba približný, ja som robila z väčšieho množstva. Pesto treba ochutnať a ak treba pridať syr, cesnak alebo soľ. Niekto dáva do pesta aj cibuľu, ja nedávam.

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pesto dáme do vhodných pohárov, neplníme až po okraj, necháme asi 2cm medzeru...

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pesto zalejeme cca 1cm vrstvou oleja

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    uzavrieme a dáme do chladničky, alebo na tmavé, chladné miesto.

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pesto môžeme použiť na topinku, po taliansky je to bruschetta, ktorá má milión spôsobov prípravy. Tak napríklad: chlieb opečený na sucho potrieme pestom, navrch dáme paradajky vo forme koliesok, nakrájaných na kocky, ošúpaných, alebo zo šupou, alebo sušené paradajky... pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom... dnes som mala na raňajky, mňam dobrotka :-)

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    alebo ako Penne s pestom ktoré som si musela hneď uvariť, pretože ich mám veľmi rada :-)

    Bazalkové pesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Malá rada: pesto sa nesmie variť, môžete ho dať na horúce cestoviny, alebo do akéhokoľvek pokrmu, ale až po jeho tepelnom spracovaní na úplný záver.

Diskusia k receptu

sjuz
luxusné pesto - presne ako má byť:)! krásne.
áno, bazalke sa darilo, kým som bola doma - mne bazalku počas mojej dovolenky zožrali sliziaky. svine :)))
1x vini55
pumaamravec
výborne, pesto mám veľmi rada, spravím si podľa tvojho receptu, videla som aj pri iných receptoch, že máš rada bazalku a že si na takéto veci expert;)
1x myalab
jatanika
@evusik , krásne spracovaný recept ... tiež som si všimla, že na bazalku si odborník :-)) ... chcela som sa spýtať, zvykneš ju aj nejako prihnojovať, keď je v črepníkoch? moja "balkónová" bola spočiatku krásna, ale už až taká nie je ....
alena45
jatanika, ja mám veľmi zlé skúsenosti so zeminou, ktorú teraz predávajú. Skús si zohnať riadnu zeminu z dobrej záhrady, verím, že chyba bude tam.
ak ide bazalka do kvetu, odštipnem jej vrchol a pekne vyháňa do bokov a dá tak oveľa viac zelenej hmoty.
1x myalab
alena45
evusik, inak super krásne fotky. Teraz keď som zistila, že vôbec neviem fotiť, tak to viem obdivovať u druhých.
evusik
@sjuz tak na moju bazalku sa sliziaky nedostanú - pestujem ju totiž na balkóne v črepníkoch :-))) ale som sa pobavila, pekne si ich pomenovala, veru aj mne šarapatia na záhrade, tohto roku sú premnožené, to tie dažde..
bazalku nijako zvlášť nehnojím, len zo začiatku používam hnojivo, ktoré podporuje rast, keď už je väčšia nehnojím, lebo sa mi zdá, že potom ide rýchlejšie do kvetu a to nie je dobre, treba zaštikávať...
a veľmi záleží na odrode, pretože v záhradkárstve predávajú veľa druhov (ja pestujem zo semena) ja mám tohto roku tri druhy - bazalka pravá, bazalka fialová (Red Rubin) a bazalka trpasličia to je tá na samom vrchnom obrázku, je veľmi krásna pretože vytvára taký kríček s maličkými lístkami :-)
v záhrade je vhodné pestovať bazalku spolu s rajčinami alebo uhorkami, pretože odpudzuje vošky
jatanika
@evusik , @alena45 , dík za rady .... ja mám dve: pravú a trpasličiu ... tiež zo semena ... aj som už nejakú "odložila" na zimu .... skúsim pridať hlinu zo záhradky a uvidím ...
sjuz
no vieš, Evusik - keby som nebola dva tyzdne preč....tak aj urobím tvoje pesto:)), ale nemal mi kto zalievať črepníky, tak som ich porozmiestňovala tak, aby voda z automatickej závlahy trávnika dosiahla aj na ne, a to bola chyba....a zožrali mi nielen bazalku, ale aj všetky kviety v črepníkoch....och, taká som naštvaná! Riskovala som, že úplne zvädne alebo zoschne, alebo ju zožerú tie potvory. Takže asi by som o ňu prišla tak či tak....a tento rok bola naozaj bohatá:)
ajuschka
@evusik no krasne mas to pesto ozaj :). chcem sa ta ale spytat, kde kupujes piniove oriesky? ja ich vobec neviem zohnat :(
vdaka
evusik
@sjuz záhrada je na plný úväzok ak človek od nej odíde, vždy si to niečo odskáče... ale zas na druhej strane mali sme susedu, ktorá zasadila a viac sa nestarala, uhorky mala v zeline a tá zelina bola tak pása vysoká - uhorky z tej zeliny vyvážala na táčkach, my sme nemali nič a ona uhorky rozdávala na všetky strany, no čo už :-)))
@ajuschka píniové jadierka som kúpila v Tescu majú ich tam kde je zelenina, tak tam je jeden regál so semiačkami a tam som objavila aj píniové jadierka, mali 50g aj 100g balenie.
zdezda
krása vo všetkých bodoch, od začiatku až po koniec :-)
zdezda
krása vo všetkých bodoch, od začiatku až do pusy :-)
zdezda
:-))))) máš to dvakrát, no trochu inak :-)))))
evusik
@zdezda v pohode :-) aspoň sa môžem vytešovať 2x z Tvojej pochvaly :-))))))
frezia68
Ďakujem za recept,mám na balkóne krásnu,ale neviem dokedy.Takže až začne štrajkovať,bude z nej pesto.Nemáš skúsenosti,môžem píniové oriešky nahradiť vlašskými?Ďakujem :-)
evusik
@frezia68 skúsenosti nemám, ale niektoré recepty uvádzajú, že je možné použiť aj vlašské orechy, olúpané mandle... takže skús, myslím, že tým nič nepokazíš ....
atka7
@frezia68 , neviem, ci si dobre spominam, ale zda sa mi, ze niekde som citala, ze sa piniove oriesky v tomto recepte mozu nahradit aj slnecnicovymi semiackami
orchidea
Bazalky mám tohto roku dosť, urobím si pesto, ďakujem za recept.
samanka
@evusik ešte som pesto nerobila, tento rok je naozaj bazalka nádherná, ako dlho môžem pesto takto skladovať? Inak, jedna malá rada...keď vidím, že sa bazalke zachcelo kvitnúť, tak jej tie kvietky otrhám (musí rásť ďalej, lebo nemá "potomstvo") Teraz mám asi 50 cm vysoký kríček.
evusik
@samanka aj ja tak robím, že otrhávam, nerastie do výšky, ale sa potom pekne rozrastá... len niekedy to neustrážim
minulý rok mi tak začala kvitnúť a aj som ju nechala a vedľa som mala kvetináč s feferónkou, tú som na jeseň obrala a koreň vyhodila, ale kvetináč so zeminou ostal na balkóne :-( no a na jar tam začalo čosi rašiť, nemala som ani potuchy, že čo mi to tam rastie a ona to bazalka :-) ako sa vysemenila, semienka popadali do hliny, ako to prežili cez zimu to netuším ale teraz mám plný kvetináč krásnej bazalky...
pesto netuším ako dlho vydrží v chladničke, u nás sa skôr zje ale ten mesiac vydrží... ale treba vždy zaliať vrch olivovým olejom
lkubicova
Ja tiež pestujem bazalku ale vo voľnej zemine v záhrade, každý rok je pekná a mám dostatok pesta na celú zimu.a tiež ju treba zaštikovať a z toho robiť postupne bud pesto alebo použiť.
jerica
Dobre sa to číta , moje bylinky sú tento rok akési potratové,vlani som ich mala na výstavu , neviem kde som spravila chybu,listy so stonkami nemajú takú zdravú farbu sú do žlta sfarbené ale chuti to neuralo , len nie sú také aké mávam , rozmarínu sa zas darí až sa čudujem , je krásny zdravý , len pesto z rozmarínu ! ? neviem,skúsim ešte niečo vymyslieť.
@evusik Máš to krásne oku lahodiace :-)
monzet
Dnes prišiel rad aj na moju bazalku a veru pesto podľa teba je úžasnééé!!!
evusik
@monzet privlastniť si tento recpet by bolo odo mňa trúfalé :-) toto je asi najklasickejší recept na pesto aký existuje .... ale aj tak ďakujem, si milá
adeva
ja davam namiesto piniovych orieskov mandle zmiesane s kesu orieskami. Dam ich do panvice a na sucho ich trocha oprazim. Potom sa nechaju vychladnut ( pozor, ak by sa dali horuce oriesky do pesta, pesto by nemalo peknu farbu, preto ich necham vychladnut).
kamk
Dakujem za tak uzasne pesto, objavila som ho az dnes, ked som sa dozvedela, ze sa takto pripravuje aj z cesnaku medvedieho, ktory uz odkvitol : (....a ja som ho zamrazila - mozno z toho urobim..., len, nechala som si iba tolko, co potrebujem mäsku, a zasolila ap. Aspon viem, ze buduci rok nazbieram viac. Ozaj, tiez mam zahradu a aj bylinkovy zahon, a uz niekolko rokov sa mi neobjavuju slizniaky,
vylucila som absolutne vsetku chemiu, ziadny postrek ani hnojivo, potom sa Vasa zahrada premeni na raj, objavili sa po rokoch take velke cierne chrobaky - netusim, ako sa volaju a tie pozieraju vajicka slimakov na stovky.
evusik
@kamk pesto sa dá pripraviť aj s petržlenovej vňate, koriandru, špenátu... a dobré sú aj naše vlašské orechy, aj tu na Vareche sú mnohé variácie... toto je taká klasika
my sme si tohto roku doniesli z lesa cibuľky medvedieho cesnaku a zasadili v záhrade, pekne sa ujali tak dúfam, že prežijú zimu a na jar budem mať bohatú úrodu :-)
u nás zas šarapatí krtko, muž sa mu vyhráža likvidáciou, ale krtko stále víťazí :-)
sharona
Pesto tiež robievam, ale chuťovo je lepšie, ak sa to nemixuje ale roztlačí v mažiari pekne ručne. Mixérom sa bazalkové lístky iba potrhajú, oproti tomu v mažiari bazalka pustí svoje chute a vône omnoho viac. Mixovaním sa tiež masa zahrieva, čo nemá práve najlepší vplyv na aromatické oleje, ktorých chuťové vlastnosti sa menia.
evusik
@sharona určite máš pravdu, mažiar použivam ale len keď potrebujem rozdrviť korenie priamo do jedla, alebo si pripraviť nejakú zmes, no som občas lenivá :-) ale keď si robím pesto tak používam mixér, tu som napr. robila tri poháre a neviem si predstaviť koľko by mi to trvalo v tom mojom malom mažiari.... ale určite vyskúšam v malom množstve aby som zistila ten rozdiel, bazalku mám na balkóne tak najbližšie vyskúšam ... díky za radu :-)
lucindaa7
možem sa opýtat ak oskaldujete pesto??ja bz som si h ochcel aurobit viac len sa bojim aby vydržalo....
evusik
@lucindaa7 keďže sezóna čerstvých byliniek ešte len začína, ja si v takomto období robím pesto len po troche, väčšie množstvo robím až koncom leta keď potrebujem nejakým spôsobom uskladniť bylinky, zamrazím, nasuším, urobím pesto...
pesto treba dať do zatváracieho pohára asi 2cm pod okraj, dobre s ním pobúchať aby vzduchové bubliny vyšli na povrch a vrch zaliať olejom do výšky 1cm... ja ho mávam v chladničke... vždy keď odoberiem, lyžicou urovnám povrch a zas zalejem olejom... pokiaľ si ale pamätám dlhšie ako mesiac sme ho nemali, vždy sa stihlo zjesť... ak ti môžem poradiť, radšej sa snaž udržať bazalku v črepníku čo najdlhšie a radšej si sprav vždy čerstvé... je to dosť nákladná záležitosť, škoda peňazí keby sa ti mala pokaziť....
jamalinka
pesto mi vlani darovala priateľka 2 poháriky, ešte mi z jedného ostalo trošku, ale mám ho na dverách v chladničke, nie je mu vôbec nič. Zostalo preto, že ja mám veľa čerstvej bazalky v záhrade aj v črepníku a nestačíme ju pojedať, ale tento rok si urobím aj ja vlastné, tak sa teším na vlastnú výrobu. Ja vždy keď ide bazalka už už do kvetu ju ostrihám tak do 2/3, lístky oberiem a spracujem, dobre ju popolievam a priebežne dodávam vodu a ona zase vyraší nové lístky, takto sa to zopakuje viac krát. Podarilo sa mi kúpiť taký nadherný kvetináč na bylinky - s otvormi na bokoch tak si zasadím aj do neho, teším sa na tú nádheru v kuchyni a potom aj chuť. Vysadím si z vlastného semiačka.
dano89
Evusik chcem sa spytat kolko dlho vydrzi pesto v chladnicke. Lebo nechcem ho jest hned ale ak by som mal chut si dat aj za mesiac dva. Ci to pasterizovat alebo co s tym??? Nepokazi sa tym kvalita?? Som v tomto zaciatocnik tak kazda rada dobra. Za odpoved dakujem
evusik
@dano89 tak s týmto nemám veľkú skúsenosť... aj keď občas robím väčšie množstvo tak porozdávam deťom a čo zostane stihneme zjesť tak do mesiaca... skladujem v chladničke a treba dbať nato aby vždy navrchu bola vrstvička oleja, ale dlhšie ako mesiac sme ho nikdy nemali, vždy sa stihlo zjesť.... hore ak si prečítaš komentáre písali, že vydrží aj dlhšie...
jamalinka
áno, už som písala,že bez problémov vydrží v chladničke dokedy sa nezje, teda aj viac mesiacov, mám vyskúšané,len sa musí dolievať povrch olejom, aby sa nedostal vzduch do pesta, olej ho vlastne sterilizuje.
evusik
@martamm mne vydržalo najdlhšie asi dva týždne, ale vrch musí byť zaliaty olejom... nikdy som ho ešte nerobila veľa do zásoby, skôr to tak striedam, niečo nasuším, niečo zamrazím...
myalab
Taketo luxusne pesto mame radi. Dnes sme si dali chutovecku :) Vdaka za receptik
1x evusik
nephilim
Sestra prisahala na svoju najobľúbenejšiu kuchynskú zásteru, že pesto inak než podľa teba nerobí. Tancujem v kuchyni plnej bazalkovej vône.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia