Bazalka - pestovanie a použitie v kuchyni (fotopostup)

Autor receptu: evusik

Používanie čerstvých byliniek patrí už neodmysliteľne k našej kuchyni. Aj keď čerstvé bylinky dostaneme kúpiť celoročne v našich supermarketoch, je stále viac a viac gazdiniek ktoré si pestujú bylinky doma. Ja som dnes sadila bazalku...

Suroviny

    Postup

    1. VÝBER OSIVA... to je to najjednoduchšie... zájdeme do najbližšieho semenársrva a kúpime si vhodné odrody. Ja zvyčajne pestujem tieto tri: Bazalku pravú, Bazalku červenolistú a bazalku trpasličiu... v tomto postupe budem písať len o pestovaní bazalky v črepníkoch (nie vonku na záhrade). Bazalku do črepníkov, alebo truhlíkov vysievame v marci, apríli...
    2. AKO, DO ČOHO A S ČÍM SADIŤ - na pestovanie byliniek je vhodná akákoľvek nádoba, dostatočne veľká a hlboká. Mne sa najlepšie osvedčili samozavlažovacie truhlíky. Sadím aj do črepníkov, ale aj do 10 litrových plechovíc, alebo do takýchto umelohmotných kýblikov... dôležité je aby mali na dne otvory, aby mala prebytočná voda kadiaľ odtekať
    3. na dno nádoby dáme drenáž, t.j. štrk, kamienky ktoré si nazbierame na prechádzke so psom alebo s manželom :-) ja som teraz použila keramzit
    4. nádobu naplníme zemou, je lepšie zainvestovať a kúpiť zem v záhradkárstve, nezabúdajte, že v tej trocha zeme budú rastlinky 7-8 mesiacov. Bazalka vyžaduje výživnú a priepustnú pôdu, preto je dobré do zeme zapracovať za hrsť perlitu. Zem zvrchu polejeme, odstátou vodou, potom ju natenúčko posypeme suchou zemou a uťapkáme aby sme mali rovnú plochu...
    5. vysypeme na ňu semienka, celý balíček. Nemám v tom žiaden systém, jednoducho to rozhádžem rovnomerne po celej ploche.
    6. semienka zakryjeme maximálne 5mm vrstvou zeminy, dobre utlačíme a je hotovo... teraz by sa to malo ešte poliať, ale my sme šikovný, my sme si poliali spodnú vrstvu, tá je teraz mokrá a suchá zemina zvrchu ju chráni predtým aby tak rýchlo nevysychala... a semienka sú ako v bavlnke...
    7. bazalku červenolistú zasejeme úplne rovnako... možno sa vám zdá, že je to veľmi nahusto, ale už sa mi stalo, že z jedného balíčka mi vzišli štyri rastlinky... Keď ich nevysejete všetky čo budete robiť zo zvyškom? odložíte do budúceho roka? aj to sa dá ale riskujete, že vám na rok nevzídu... ja zasejem celý balíček aj na malú plochu, prečo? to vysvetlím nižšie...
    8. a ešte zasadíme bazalku pravú, tú pestujem v samozavlažovacom hrantíku, je to najideálnejšie pestovanie... bazalka má rada vlhko, ale nie premočenie, preto sú truhlíky s vnútornou miskou na vodu najlepšie. Rastlina si zo spodu ťahá vodu koľko sama potrebuje... má to aj výhodu, ak potrebujete na 2-3 dni z domu preč, zásoba vody im vydrží.
    9. do samozavlažovacích hrantíkov nemusíme dávať drenáž, dáme zem, utlačíme... ja si robím dva riadky do ktorých vysejem jeden balíček semienok, takto to robím už asi sedem rokov, predtým som experimentovala, takto sa mi to osvedčilo... postup je taký istý ako som popísala horevyššie ....
    10. ak ste zábudliví, alebo sadíte viac, dobre je označiť si čo máme v tom ktorom truhlíku... ja to robím takto - sáčok zo semienok prehnem cez polovicu, napichnem na špajdlu a zapichnem do zeme ako zástavku...
    11. zasadené máme, už nám zostáva len nájsť vhodné miesto kam ich uložíme. Ja ich mávam na parapetnej doske na južnom okne. Manžel mi vyrobil takú plechovú podložku, širokú ako parapetná doska a tú si podkladám pod koflíky, tak mám istotu, že mi voda pri zalievaní nepotečie dolu stenou a neskôr môžem polievať od spodu, čo je najideálnejšie. Samozrejme pri samozavlažovacích truhlíkoch táto starosť odpadá
    12. a už sa len tešíme a opatrne zavlažujeme a čakáme kedy vykuknú prvé rastlinky. Toho sa dočkáme tak za 2-3 týždne. S polievaním je totiž celkom problém, zvrchu liať vodu nemôžete, pretože si vyplavíte semienka, zo spodu môžete ale to je účinné až keď má rastlinka koreňový systém, preto ja na zavlažovanie v tomto štádiu používam rozprašovač.... samozrejme voda musí byť odstáta. Táto fotka je 26.3.2013 sadené 3.3.2013 takže zhruba po troch týždňoch môžeme pomaličky pretrhávať a zbierať prvú úrodu
    13. PRESÁDZANIE - toto je názorná ukážka prečo sadím všetky semienka do jedného hrantíka, alebo kvetináča a prečo rastlinky nepresádzam.... okamžite ako vzídu a majú také 2-3 cm, začínam ich opatrne jednotiť, čiže vytrhávam rastlinky tak aby som zachovala vždy určitý odstup, rastlinkám to dodá priestor a svetlo a rastú ako divé... stále takto vytrhávam až pokiaľ rastlinky nemajú asi 6-8 cm odstup. Bazalka na obrázku má asi 6 týždňov (rok 2011)
    14. samozrejme rastlinky ktoré postupne vytrhávame nevyhadzujeme, ale ich konzumujeme, sú vynikajúce... toto je cca 6 týždňová bazalka červenolistá,
    15. STANOVIŠTE - bazalka je citlivá na mráz, preto ju von dávame až keď mrazy už nehrozia. Rastlinky po vzídení, keď sú už dostatočne veľké a vonku je cez deň pekne, môžeme otužovať. Ja mám balkón na juh a tak cez deň, už koncom apríla, začiatkom mája, vykladám bylinky na balkón a navečer ich zase beriem dnu... pravda všetko záleží od počasia.
    16. Bazalka má rada slnečné a teplé stanovište ale chránené pred vetrom, ale nemá rada ani prudké popoludňajšie slnko. Ja som to vyriešila tak, že z vonkajšej strany balkóna dávam kvety a z vnútornej strany bazalku... svetla aj tepla má dosť, pred najprudším slnkom a dažďom ju chráni hrantík s kvetinami, ktorým ani to prudké slnko nevadí. Inak pred dažďom ju treba schovať, pretože bazalka nemá rada mokré listy, aj pri zalievaní treba dať pozor aby ste jej nepokropili listy - tvoria sa jej potom také čierne škvrnky na listoch.
    17. ZBER - na samom začiatku konzumujeme celé rastlinky, viď bod č.13, neskôr oštipujeme lístky, ak chceme zabrzdiť rastlinu v jej raste do výšky, uštipneme jej vrchol... Najväčšiu silu dosahuje bazalka pred kvitnutím. Najlepším obdobím na celkový zber bazalky je obdobie jej kvetu. Celkový zber neznamená, že rastlinu zlikvidujeme celú, orežeme jej väčšiu časť, necháme stonku s 3-4 lístkami. Rastlinu polievame, môžeme prihnojiť a dočkáme sa ďalšej bohatej úrody. Keď je dobrý rok zbieram lístky ešte v novembri, to už je bazalka samozrejme v kuchyni za oknom pekne v teple... prezimovať bazalku sa mi nepodarilo, je to jednoročná rastlina.
    18. SPRACOVANIE - lístky bazalky môžeme usušiť a v dobre uzavretých tmavých nádobách nám vydrží celú zimu. Môžeme ju zamraziť.. ja mrazím tak, že bylinky dávam do plastových nádobiek, tie menšie do nádoby na ľad, zalejem vodou, po zmrazení vyklopím a dám do sáčku.
    19. POUŽITIE V KUCHYNI - bazalka je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne, pridávame ju do varených jedál tesne pred dovarením.... používa sa predovšetkým v kombinácii s rajčinami, do omáčok, polievok, do šalátov na prípravu bazalkového pesta môžeme ju naložiť do oleja alebo octa a vyrobiť si tak ochutený ocot alebo olej . Talianske cestoviny si bez bazalky už ani nevieme predstaviť :-)
    20. LIEČIVÉ ÚČINKY - Bazalka slúži v prvom rade na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov. Udržiava rovnováhu črevnej flóry a pomáha pri hnačkách a nadúvaní. Podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla.