Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou

Autor receptu: vybusna

Ked som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do polhodiny. Ked som doma na Slovensku, tak mi pribudne naviac praca s krajanim peciva, takze…no..nech nejem…na stole je do 35 minut. Je to jedlo velmi lahke na pripravu a zvladnu ho aj zacinajuce gazdinky.

3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Obycajne slovenske rozky od vcera , alebo aj od predvcera, tie co vazia 40 gramov (+-)nakrajame na tenke kolieska.
  2. V mlieku rozslahame vajicka a pofrkame nim pecivo. Ak nemate velke vajcia , tak v mlieku rozmiesajte vajcia tri. Mozete kludne pouzit aj vysusene kolieska peciva, ktore pouzivam ja. Je to 250 g a kupujem ich hotove v obhode, pretoze doma nepouzivam biele pecivo. Na bavorske knedle, tie stare echt bavoracky pouzivali vyhradne obschnute tenke kolieska, ktore uchovavali v platenych vrecuskach. Silne pochybujem, ze mlade bavorky sa tym zabavaju a smelo kupuju tiez tento polotovar. Ked budete robit z peciva nevysuseneho, tak ta zmes bude vazit viac. Cibulu a cesnak ocistime a nasekame na jemno. Na panvici rozohrejeme maslo a podusime ich do sklovita. Zdroj tepla vypneme a nechame vychladnut. Nasekame petrzlenovu vnat a pridame k rozkom. K rozkom prelozime udusenu cibulu aj s vypekom. Posolime, okorenima dobre rukami spracujeme. Zmes mam dostatocne hustu a vlhku. Nepotrebujem ju ani zahustovat ani nariedovat.
  3. Pokial by ste mali nejake problemy s hustotou, co by sa mi nechcelo verit, tak bud dolejte trochu mlieka a ak by bolo velmi mokre, co sa mi tiez nechce verit, tak pridajte lyzicu hrubej muky, alebo struhanky. Fakt je taky, ze z cerstvych zemli som ich uz nerobila minimalne 3 roky a mozno sa odvtedy zmenili rozky, ktore som na ne pouzivala a to sa mi tiez nechce velmi verit. Navlhcime si ruky vodou a vytvorime knedle velkosti tenisovej lopty. Mne z 250 g sucheho peciva vyjde 5 kusov. Z dvojdnovych slovenskych rozkov mi vyslo knedli 6. V Bavorsku sa robia knedle velke, pretoze na jednu porciu davaju 1 kus, vy si ich urobte po svojom.
  4. Knedle vkladame do vriacej vody, nerozvaraju sa a drzia svoj tvar.
  5. Nechame ich na stisenom zdroji tepla varit 5 minut. Potom zdroj vypneme a nechame ich este v takej horucej vode 10 minut. Knedle vyberieme a do podavania ich uchovavame prikryte. Bavorske knedle sa neodporucaju robit do zasoby. Ked uz stoja do druheho dna, tak bavoracky ich radsej rozkrajaju na platky, opecu a urobia k nim wurst salat, alebo miesane vajicka. Ich priprava s tym suchym polotovarom je taka rychla, ze radsej urobia cerstve.
  6. No a urobime omacku. Do smotanovej omacky, mozete dat hocijaku rychlu zeleninu, ja som dala bielu mladu sparglu, sampinony a hrasok. V Bavorsku sparglu miluju a a hubovu smotanovu omacku najdete na jedalnom listku aj v tej najposlednejsej knajpe, tak som ich nakombinovala dokopy…hrasok milujeme u nas doma…tak preto aj ten hrasok :D Sparglu olupeme, odstranime poskodene a zdrevnatene casti a nakrajame ju na 4 cm kusky. Huby naplatkujeme a cistu salotku nakrajame na tenucke kolieska. V kastrole rozohrejeme maslo a vhodime na nu sparglu a mrazeny hrasok. Podusime 6 minut a pridame naplatkovane huby. Podusime 2 minuty a vhodime kolieska salotky. Vsetko premiesame, posolime, pokorenime, pridame mletu rascu, posypeme hladkou mukou a zalejeme smotanou. Nechame vsetko prevriet na 1 bublinu. Ak sa Vam zda omacka husta, alebo sa Vam vidi, ze je jej pre Vas malo, doriedte mliekom a nechajte znovu na 1 bublinu prevriet. Vypneme a podla seba este dochutime.
  7. Tak a podavame.