Bavorské koleno

brano24 - fotkabrano24, 9. februára 2013
Bavorské koleno
Foto: brano24

Dobré bravčové koleno nieje zlé :-)

6
porcií
15 minút
príprava
145 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
1 hlávka
5 ks
10 bobúľ
10 bobúľ
2 ks
50 g
1 PL tekuté
0,5 l
5 g
3 g
1 g




Postup

  1. 1

    Koleno očistíme od chlpov, a z jednej strany prerežeme ku kosti. Vložíme do cca 3l vody, do ktorej pridáme očistený cesnak, celú cibuľu, bobkový list, nové a čierne (prípadne farebné) korenie, polievkové korenie, soľ, feferónky a dáme povariť aspoň na 1,5 hod.

  2. 2

    Koleno vyberieme a vykostíme. Kožu nakrojíme na mriežku. 0,5l vývaru odložíme. Vykostené koleno potrieme ešte podľa potreby trochu soľou, ďalej horčicou a rascou. Môžeme pokropiť mletým čiernym, alebo farebným korením. Takto pripravené koleno položíme kožou dole na pekáč s mriežkou a na dno nalejeme vývar. Na vnútornú stranu kolena vylejeme 1 dcl čierneho piva a dáme do trúby piecť pri 190°C.

  3. 3

    Pečieme takto 40 min a polievame čiernym pivom a podľa potreby na dno pekáča dolievame vývar.

  4. 4

    Koleno vyberieme a otočíme kožou hore. Nakrojenú kožu zalejeme čiernym pivom.Dáme zapiecť ešte na 15 min do trúby pri 220°C, aby koža dostala krásnu farbu. Vyberieme a naporcujeme. Rozpadávajúce sa mäsko a chrumkavá kôrka dostane každého gurmána. P.S. To čierne PIVO si prikúpte. Chutí aj popri konzumácii :-) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

danielas
Jój,toto som nemala vidieť! Budem také chvcieeeeť...... nádhera.-)
marcy
to rozpadávajúce je podstatné,kúzlo pomalého pečenia či varenia :-))) na to si vždy nájdem čas aj chuť,mastné brady sú istééé :o)
gababu1
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo..mnam.......nemam slov...
izabella929
fúúúúha , toto je zase ďalšia bašta z tvojej tvorivej dielne-zvaná kuchyňa.-))))
ethanel
Jaaaj keby som nebol na diete Brano , ale si mi spravil chuteeee
dodo46
@brano24
Kandidát na nobelovú cenu. Neskutočná krása. Už dlho som takýto
zákusok nemal. V najbližšej dobe bude recept preverený. Super.
marijanka712
krása až tu vonia a tá chrumkava koža tá vytvára nekontrolovateľný prúd slín ..... to je fantázia takto si to nabudúce pripravíme aj my....
zdenka1009
Sľubujem, že si túto dobrotu raz za rok pripravíme...aj na to pivko nezabudnem..už sa vidím zamastená od ucha po ucho.
denyany
takto robievam koleno aj ja, snáď len s malými rozdielmi. ale tento rok sme ho ešte nemali, tak dík za pripomenutie :-D
brano24
Vďaka. My vegetariáni si vieme na takýchto zákuskoch mlsnúť však ??? :-) Pivkom nešetrite......myslím na zapitie.
dodo46
idem do toho, ale budem to robiť v starom liatinovom pekáči, čo je
vnútri smaltovaný. Keď si pomyslím na ten zalepený plech a trúbu,
asi to bude lepšie riešenie.
brano24
Určite dodo46 , že starý, dobrý, ťažký liatinový pekáč nemá konkurencie a ani hlinený. To je NAJ riad. ale tú mriežku je dobré dať pod kolienko, aby sa Ti neprichytila koža o dno. Kontroluj hladinu výpeku a piva pri pečení aby ho nebolo ani veľa, ani málo. Daj si doň feferónu, ako je na obrázku a potom zistíš, že aj ten vývar, ktorý sa zmení na výpek je bašta. Ak Ti stuhne po vychladení na rôsol, más super nátierku na chlieb :-) . Hodne zdaru.
dodo46
brano24
Ďakujem za radu, ja však takéto koleno robievam , ale dlho som ho už nerobil . Fajn , že si mi ho pripomenul. Mriežku používam často i pri krkovičke a hydine. Je s tým menej práce pri umývaní. Feferonky zásadne nepoužívam, mám habanero z vlastného chovu na balkóne.
Mám sušené, mleté i v mrazničke celé a taktiež v sladkom čili džeme.
brano24
Fajn. Ten chili džem som postrehol v Tvojich receptoch. To zbožňujem. Otec tiež pestuje chili papričky. Takže to vyskúšam....
afataga
woooow clovece robis nenormalne chute, len to tekute korenie by som vynechala, ina uplna bomba
leomax
Ci pána! Koleno mám, štartujem auto a valim do TESCA kúpiť čierne pivo /a pár svetlých/. To zas bude "sladká" noc. Receptík prišiel v pravý čas, akurát som rozmýšľal, čo spraviť z kolena, pretože sa mi podarilo zohnať unikátny kúsok a v huspenine by sa to stratilo. Takže- vďaka!
brano24
:-) leomax paráááda. Čaká Ťa pekný večer. egreska na tom facebooku sa mi uvedený link neotvoril. Vraj : ,,tento obsah nieje k dispozícii" :-(
evanaaa
Koleno robím podobne aj ja až na pár maličkostí, ty ho máš viac vyšperkované a le vypadá úžasne!
A ten link od @egreska sa ani mne neotvoril.
leomax
@brano24 , už sa varí /koleno/, budem mať čo robiť, abz som to vydržal. Je to predsa len dosť dlha doba: 145 minút, ale určite to bude stáť za to! A ten link od @egreska sa mi tiež neotvoril.
leomax
@egreska sa veru môže hanbiť keď nám nechce ukázať kolienko. A určite by to stálo za to! Či?
tatranka
Ako maľované.Krásne! Cholesterol,necholesterol s chuťou by som sa veru do neho zahryzla.
leomax
Moji stari rodičia pojedli takých veci za niekoľko fúr. A dožili sa pomaly 90 rokov. A všetko robili na bravčovej masti a na slanine a na podobných "ingredienciach". A kde bol cholesterol, nevedeli ani oni, ani ja.
sisuk
môjmu mužovi asi urobím veľkú radosť budúci týždeň, žeby na valentína?....dík za recept
@egreska je hanblivá
culina
Krásne kolienko, už sa varííííí..... super to rozvoniava :-) Len otázočku akú prílohu?
egreska
jáááj chlapci :-) neukazujem len tak hocikomu ,ale že ste to vy :-) len neviem ako na to..ale aspon vám prezradím,že som experimentovala a uvarené kolienko som piekla v krbovej piecke,a bola to fantázia :-)
dodo46
@culina
najvhodnejšia príloha je dobrý domáci chlieb. K tomu patrí domáca pikantná čalamáda, uhorky, alebo kvašáky , čili paprička a sud piva
radox1
super,ja ale koleno nepredvaram,peciem ho rovno surove 3 hodiny 140°
prikryte a nakoniec pod gril.
ejmepb
Aj my robíme takto, len k uvarenému do pekáča pridáme hodne cibule na rezance, mrkvu na kolieska. Výborné ako teplé, tak aj studené. a bez tekutého korenia.
egreska
tak už som vám ukázala to moje chlpaté kolienko..vid vyššie :-)
brano24
egreska......super si sa s tým kolienkom vysporiadala. žiaden ostych. :-)
A príloha ???
Čerstvý chlebík, alebo aj také zemiaky v šupke, horčica, alebo dodov chili džem a PIVO :-)
egreska
ja som robila k nemu na malé kocky nakrájané zemiaky-na sucho pečené v rure (nesolené) .V miske si rozpustím asi 1/3 masla (podla toho kolko mám zemiakov) ,roztlačím tam vela cesnaku,posolím a polejem s tým pečené zemiaky ,premiešam a zalizujeme sa až za ušami ..skuste niekedy..
bohous
brano recept nemá chybu až nato že je tam málo piva protože já při vařeni musím taky pít a na cihili papričky se těším od doda
brano24
Bohouši......:-) Samozrejme dávka piva je neobmedzená. Jak na podlievanie mäska, tak na hasenie smädu...
tiginko
no pekne, kvôli lyžovaniu som skoro prišla o krásne @egre škine chlpaté kolienko. Závidím krb s viacerými funkciami! @brano24 musím kvôli tebe vypnúť PC aby muž namiesto byciklovačky nechcel ísť do Terna kúpiť koleno... dovi
angast
chudáčisko žabiačik príde o chlpaté kolienko. Lyžovačky , bicyklovačky a žiadne labúžo ? Toto zas zaváňa domácim násilím.
@brano
kika1212
@angast , to nezaváňa, to už je porušenie zákona ľudských práv-Trestný zákon (zákon č.300/2005), týranie blízkej osoby - bezdôvodné odopieranie stravy.
No ale k receptu @brano24 super. To nemá chybu. Najbližšie pečiem.
angast
@kika1212
Ty musíš byť super manželka a svojho si vážiš. Tak to má byť. Vzájomná láska a porozumenie nadovšetko. Fyzické a duševné týranie blížneho svojho by v 21 storočí nemalo existovať.
@brano24 , hoď sem ešte nejakú dobrotu.
abdul
Oné, prestaňte !
Ja som mal bryndzovie haluške na misky a vy tu o kolene. Kto to má vytrimac ?
dadka28
Sestra mi dala včera koleno,že nevie čo s tým...a keď som si dala vyhľadať niečo z toho....tak mi vyšlo hneď toto bavorské...ani ďalej nelistujem,si ma tu presvedčil všetkými desiatimi...a už sa mi to varíííí...a môj sa bude oblizovať ach jaaaaj
chválim,super receptík a hlavne jednoduchýýýý
brano24
angast , ešte niečo dohodím...ďakujem Vám všetkým za pozitívne komenty a prajem Vám dobrú chuť
janula1989
Na pečené koleno chodievame velmi často do bavorskej reštaurácie. Patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá,ale tento recept ma dostal. Na to vykostene úžasne vyzerajúce na pive pečené kolienko sa tunajšie bavorske kolená nechytaju ani z ďaleka. V sobotu bude aj u nás na obedovečeru. Dik za super recept :)
vrabciatko
brano24, Manžel doniesol dve kolena ,myslela som, že na huspeninu, lebo ju má veľmi rád.No na moje prekvapenie si objednal pečené koleno.Vedela som že tu určite niečo nájdem,a našla som.Díki za receptík už ho idem aj robiť.Napíšem či sa vydaril.
brano24
janula 1989, vrabciatko, Dúfam, že tento postup naplnil očakávania a kolienko chutilo :-)
wasabi
Vdaka za recept, prave sa pecie, nakolko som prave "slameny vdovec" pekac som vystlal alobalom a pouzil som aj mriezku...predpokladam, ze s cistenim pekaca bude menej prace...za pol hodinku budem finisovat, robim ho v "premiere" aj taj som si isty, ze si posmaknem
matluss
vyskúšané MŇAAAMMM, pochutili sme si, ďakujem za recept, uložené v KK :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia