Šišky

Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: archaa

Ak sa vám práve nechce vypekať šišky a aj marmeláda vám už lezie aj ušami, mám tu pre vás jednu skvelú fašiangovú alternatívu. U nás v Bavorsku je známa pod názvom "Nonnenpfürzle", pri vyprážaní si totižto tíško robia "pffffff"... prosto si tak trošku "prdkajú" a ja osobne ich milujem... Najprv sa urobí odpaľované cesto, vďaka ktorému úžasne po vypražení chrumkajú, no zároveň sú jemné ako pavučinka... a s vanilkovou omáčkou sú jednoducho ako sen. No čo sa tu budem rozplývať, veď sa sami presvedčte.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme maslo, cukor, štipku soli a vodu. Zahrievame miešaním, kým sa maslo úplne nerozpustí a vezmeme preč z ohňa. Pridáme múku a dobre miešame dohladka. Nesmú nám zostať hrudky múky.
  2. Potom vrátime späť na sporák a miešame, dokým sa cesto nezačne dobre oddeľovať od hrnca. Odstavíme. Hrniec s cestom preložíme trocha ochladiť.
  3. Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, pridáme kypriaci prášok a škoricu. Toto pridáme k odpálenému cestu a dobre všetko dohladka vymiešame. Môžete si pomôcť aj mixérom.
  4. V hrnci rozohrejeme olej. Z takto pripraveného cesta dvoma lyžičkami tvarujeme malé knedličky (akoby sme robili krupicové do polievky) a tie vkladáme do horúceho oleja a vyprážame dozlata.
  5. Omáčku si pripravime tak, vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Väčšiu polovicu mlieka necháme zovrieť, v zbytku rozmiešame škrob a pomaly vlievame do mlieka. Miešame a privedieme do varu. Stále miešame a postupne pridávame žĺtkovú zmes. Hotovo.
  6. Tieto šištičky z odpľovaného cesta servírujeme s vanilkovou omáčkou posypané práškovým cukrom. Dobrú chuť a veselé Fašiangy.