Šišky
Bavorské fašiangové Nonnenpfürzle s vanilkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: archaa
Ak sa vám práve nechce vypekať
šišky a aj marmeláda vám už lezie
aj ušami, mám tu pre vás jednu
skvelú fašiangovú
alternatívu. U nás v Bavorsku je
známa pod názvom
"Nonnenpfürzle", pri vyprážaní si
totižto tíško robia "pffffff"... prosto
si
tak trošku "prdkajú" a ja osobne
ich milujem... Najprv sa urobí
odpaľované cesto, vďaka ktorému
úžasne po vypražení
chrumkajú, no zároveň sú jemné
ako pavučinka... a s vanilkovou
omáčkou sú jednoducho ako sen.
No čo sa tu budem
rozplývať, veď sa sami presvedčte.
2 porcie |
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme maslo, cukor, štipku soli a vodu. Zahrievame miešaním, kým sa maslo úplne nerozpustí a vezmeme preč z ohňa. Pridáme múku a dobre miešame dohladka. Nesmú nám zostať hrudky múky.
- Potom vrátime späť na sporák a miešame, dokým sa cesto nezačne dobre oddeľovať od hrnca. Odstavíme. Hrniec s cestom preložíme trocha ochladiť.
- Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka, pridáme kypriaci prášok a škoricu. Toto pridáme k odpálenému cestu a dobre všetko dohladka vymiešame. Môžete si pomôcť aj mixérom.
- V hrnci rozohrejeme olej. Z takto pripraveného cesta dvoma lyžičkami tvarujeme malé knedličky (akoby sme robili krupicové do polievky) a tie vkladáme do horúceho oleja a vyprážame dozlata.
- Omáčku si pripravime tak, vymiešame žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Väčšiu polovicu mlieka necháme zovrieť, v zbytku rozmiešame škrob a pomaly vlievame do mlieka. Miešame a privedieme do varu. Stále miešame a postupne pridávame žĺtkovú zmes. Hotovo.
- Tieto šištičky z odpľovaného cesta servírujeme s vanilkovou omáčkou posypané práškovým cukrom.
Dobrú chuť a veselé Fašiangy.