Batátová polievka
Batátová polievka

Batátová polievka

mitzy - fotkamitzy, 22. apríla 2018
Batátová polievka
Foto: mitzy

Jednoduchá jarná polievka.

3-4
porcie
5 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 stredné kusy
1 stredný kus
2 ks
2 PL
1 l
1 veľká štipka
1 veľká štipka
1 menšia hrsť
1 ČL
1 malá štipka




Postup

  1. 1

    Očistíme batáty, zemiaky, umyjeme ich a pokrájame. Umyjeme a pokrájame jarnú cibuľku. Na slnečnicovom oleji na miernom ohni pomaly orestujeme batáty spolu s jarnou cibuľkou, potom pridáme červenú mletú papriku. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme zemiak. Dochutíme rascou a ešte raz pridáme červenú mletú papriku. Pridáme petržlenovú vňať. Ku koncu varenia dochutíme čiernym korením. Polievku vymixujeme na hladký krém. Je ľahká a veľmi chutná.

Diskusia k receptu

hviera
vyzerá to zaujímavo. ale treba k tomu zemiak na zahustenie? batáty nezahustia dostatočne?
haji
Pěkný, jednoduchý receptík, krásné foto.
mitzy
@Hviera (22.4.2018 17:50)

Jasne, batát zahustí. Použi potom tri stredné na tú dávku vody. Bude aj iná chuť. Ja rada kombinujem s klasickým zemiakom, mám ich v kuchyni skoro vždy po ruke, ako základnú potravinu - taký indiánsky poklad.
mitzy
@Haji (22.4.2018 20:08)

Áno, načo si komplikovať jarné dni niečim zložitým ;) ďakujem ti veľmi pekne Haji!
1x haji
haji
@Mitzy (22.4.2018 20:14)
Miluju zeleninové polévky všeho druhu a tvoje jsou vždy moc hezky zpracované a fotogenické - až se mi slinky sbíhají. Hezký zbytek večera, milá @Mitzy !
1x mitzy
mirop
Jarna je asi vdaka pouzitiu jarnej cibulky ze?
frezia68
Jednoduchý,rýchly.....už som dávno nekúpila batát,ale ak ho mám,najradšej pečiem.Asi vyskúšam :-).
1x mitzy
mitzy
@Frezia68 (23.4.2018 06:13)

Skús a restuj naozaj pomaličky, aby sa uvoľnila tá super chuť ;) príjemné varenie.
frezia68
A @Mitzy ,ešte ma zaujíma tá vidlička,obdivujem a pôvod by ma ozaj zaujímal,alebo koľko má asi rokov.Ak som veľmi zvedavá,moju otázku kľudne ignoruj.
1x mitzy
mitzy
@Frezia68 (23.4.2018 06:29)

Je to taká staručká suvenírová lyžička s modrým obrázkom mesta a našla som ju ako malá pri kontajneri keď som sa hrala na dvore. Takže tých vyše 20 možno 25 rokov ju už opatrujem. Je to môj pirátsky poklad odvtedy :) Zbierala som známky, aj teraz si ešte nejakú zadovážim, a tak som si vtedy povedala, že aj lyžičky začnem, ale nijaká sa mi nikdy tak nerátala ako práve táto nájdená a tak lyžičky nezbieram. No a akože môže sa to zdať nechutné, že bola vyhodená pri smetiach, ale fakt ju mám veľmi rada aj pre ten jej pôvod :)
mitzy
@Frezia68 pozrela som si ešte značenie vzadu. Klepa arts Czechoslovakia. Keď zadáš do googlu toto a lyžičky tak moc sa nedopátraš, keď zadáš spoons, tak ti to vyhodí odkazy napr. na e-bay.
frezia68
Ďakujem Ti,@Mitzy ,aj ak sem chodím len sporadicky,už druhýkrát som nakukla,lebo som bola zvedavá.Mám rada starožitnosti,staré veci každého druhu majú môj obdiv a úctu.A verím,že aj v kontajneroch sa nájdu zaujímavé veci.Ľudia vyhadzujú,čo by si mali vážiť.....jedna lyžička asi nemala cenu.Minule sused našiel pánsku koženú tašku,majiteľovi sa nechcelo vyčistiť....niekto radšej kúpi novú. Vyčistil ju,kvalitná svetlá koža a teraz ju s obľubou využíva :-).
1x mitzy
mitzy
@Frezia niektoré veci majú proste svoju dušu, to sa však nedá povedať o čínskych superlacných výrobkoch, hlavne o tých, ktoré vyrábajú neplnoleté detičky, aby si potom bruchatí milionári kupovali nosorožie rohy, tigrie genitálie, slonie kly...a tak ďalej a tak ďalej - som rada, že si nakukla a maj krásny deň :)