Baszomti Lazaňát

Autor receptu: brave

Ide o prudko dekadentné lasagne s vrstvami z hnedej ryže, tempehu a domácich paradajok.

6
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako to už pri týchto cestovinových pokrmoch býva, postup prípravy je prostý. Na dno keramickej pozdĺžnej misy na pečenie alebo pekáča naukladá plátky lasagní (na obale musí byť uvedené, že sú OVEN-READY, teda že ich netreba vopred variť). Následne bohato a štedro zaleje omáčkou, ktorá pozostáva z tempehu a paradajkových a paprikových pretlakov, Tieto zložky najprv dôkladne premieša (my sme to robili ručne, bez mixéra, aby sa zachoval kontakt s jedlom a aby tam boli také väčšie kúsky).
  2. Túto prvú vrstvu posype lahôdkovým droždím, oregánom a bazalkou. Môže pridať aj pár prekrojených čerstvých alebo zaváraných paradajok.
  3. Na prvú vrstvu položí ďalšie plátky cestovín a dáva pozor, aby sa neprekrývali. Vždy jemným popritláčaním zarovná predošlú vrstvu omáčky/plnky a dáva pozor, aby sa všade dotýkala cestoviny. Takto sa zaručí rovnomerné uvarenie a upečenie.
  4. Opakuje body 1., 2., a 3., až kým nedojdú cestoviny z jedného balíčka alebo kým "nákyp" nie je dosť vysoký (asi 10 cm.).
  5. Na vrchnú vrstvu ešte naukladáme paradajky a plátky rastlinného syra. Posypeme oreganom, bazalkou, môžeme pridať aj rozmarín a bobkový list na dozdobenie. Pozor: i keď sme solili naozaj minimálne, neodporúčame v tomto recepte žiadnu soľ, pretože už samotné zložky tu uvedené obsahujú dosť soli. Výsledný pokrm by tak mohol byť presolený.
  6. Celý zakrytý pekáč/ misu vložíme do rúry predhriatej na ~175-200 °C a pečieme ~30 minút, potom odkryjeme a dopekáme ešte ~20 minút alebo ako sa nám zdá správne. Hotovo!