Baranina s kyslou kapustou

Autor receptu: dvorka

Tu na Vareche je málo receptov z baranieho mäsa preto pridávam recept na jedlo, ktoré som robila minulý víkend. Baranina ako taká páchne, no ak sa dobre pripraví, je lepšia ako bravčové mäso.

5
porcií
45 minút
príprava
57 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Baranie mäso som umyla, zbavila skoro všetkého loja. Je to dosť obtiažne ak je baran mastný, ale stojí to za to. Mäso po úprave nie je mastné a necítiť ho až tak po baranine. Keby som mala stehno, pracovalo by sa mi lepšie, no ostali mi v mrazáku už len chrbát s rebrami a krkovička. Všetko som teda odkostila, nakrájala na kocky a dala piecť do tlakového hrnca, kde som si vopred rozpustila bravčovú masť. Cibuľa mi došla tak som si očistila celú hlávku cesnaku a ten som nakrájala na kolieska a polovicu pridala k mäsu. Trošinku soli, cukru asi za lyžičku, všetko korenie uvedené hore okrem bobkového listu som rozdrvila v mažiari a pridala k mäsu a aj tie dva bobkové listy. Zaliala som litrom vriacej vody, premiešala, zavrela tlakovým vrchákom a keď si začal hrniec fufňať, stíšila som plyn na minimum a nechala 30 minút dusiť.
  2. Zatiaľ som si pripravila kapustu, zliala som z nej vodu. Ak je kapusta dlhá, treba ju pokrájať aby sa pri jedení neťahala. Po 30-tich minútach som hrniec ochladila pod studenou vodou, nechala vyfučať paru a otvorila. Pridala som druhú polovicu cesnaku, kyslú kapustu a pretože mi ostala v chladničke sterilizovaná kapia, pridala som aj tej pre farbu. Zas som všetko premiešala a zavrela, tento krát na 20 minút. V mlieku som rozmiešala múku, po 20-tich minútach som zas po ochladení otvorila hrniec a vliala mlieko za stáleho miešania do hrnca. Zavrela som už len sklenenou pokličkou a nechala na minimálnom plameni prevrieť 7 minút. Jedlo vyzerá ako segedínsky guláš, no chuť je odlišná.
  3. Kým sa mi varilo mäso urobila som si cesto na knedlíky. Robím ich zo 400 g miešanej múky: polohrubej, hrubej a ražnej. Tentokrát som pridala aj petržlenovú vňať, 1 vajce, štipku soli a kvások som urobila z 2,5 dl mlieka a necelej polovičky kocky droždia, teda asi 15 -18 g a malého sáčku cukru, ktorý si na tieto účely odkladám v reštaurácii, keďže si čaj ani kávu nesladím. Cesto nechám miesiť v pekárničke, vymiesené ho vyberiem, 20 minút kysne, urobím 2 bochníky podlhovasté a tie nechám 20 minút kysnúť. Do veľkej rajnice vlejem vriacu vodu, položím na ňu kovovú mriežku s rúčkou, na ňu mokrú utierku a položím opatrne knedľu. Zakryjem hrncom s ušami a nechám na najmenšom plyne pariť 20 minút. Po tomto čase hrniec odoberiem, knedľu popichám na troch miestach 3 x a prenesiem podberačkou na mriežku, aby sa aj zospodu pekne odparila voda.
  4. Moja porcia tvorí hlavne mäso a len jeden z menších a tenších knedlíkov.