Baranina s kyslou kapustou
Autor receptu: dvorka
Tu na Vareche je málo receptov z baranieho mäsa preto pridávam recept na jedlo, ktoré som robila minulý víkend. Baranina ako taká páchne, no ak sa dobre pripraví, je lepšia ako bravčové mäso.
5 porcií |
45 minút príprava |
57 minút tepelná úprava |
Postup- Baranie mäso som umyla, zbavila skoro všetkého loja. Je to dosť obtiažne ak je baran mastný, ale stojí to za to. Mäso po úprave nie je mastné a necítiť ho až tak po baranine.
Keby som mala stehno, pracovalo by sa mi lepšie, no ostali mi v mrazáku už len chrbát s rebrami a krkovička. Všetko som teda odkostila, nakrájala na kocky a dala piecť do tlakového hrnca, kde som si vopred rozpustila bravčovú masť.
Cibuľa mi došla tak som si očistila celú hlávku cesnaku a ten som nakrájala na kolieska a polovicu pridala k mäsu. Trošinku soli, cukru asi za lyžičku, všetko korenie uvedené hore okrem bobkového listu som rozdrvila v mažiari a pridala k mäsu a aj tie dva bobkové listy. Zaliala som litrom vriacej vody, premiešala, zavrela tlakovým vrchákom a keď si začal hrniec fufňať, stíšila som plyn na minimum a nechala 30 minút dusiť.
- Zatiaľ som si pripravila kapustu, zliala som z nej vodu. Ak je kapusta dlhá, treba ju pokrájať aby sa pri jedení neťahala.
Po 30-tich minútach som hrniec ochladila pod studenou vodou, nechala vyfučať paru a otvorila. Pridala som druhú polovicu cesnaku, kyslú kapustu a pretože mi ostala v chladničke sterilizovaná kapia, pridala som aj tej pre farbu.
Zas som všetko premiešala a zavrela, tento krát na 20 minút.
V mlieku som rozmiešala múku, po 20-tich minútach som zas po ochladení otvorila hrniec a vliala mlieko za stáleho miešania do hrnca. Zavrela som už len sklenenou pokličkou a nechala na minimálnom plameni prevrieť 7 minút.
Jedlo vyzerá ako segedínsky guláš, no chuť je odlišná.
- Kým sa mi varilo mäso urobila som si cesto na knedlíky.
Robím ich zo 400 g miešanej múky: polohrubej, hrubej a ražnej. Tentokrát som pridala aj petržlenovú vňať, 1 vajce, štipku soli a kvások som urobila z 2,5 dl mlieka a necelej polovičky kocky droždia, teda asi 15 -18 g a malého sáčku cukru, ktorý si na tieto účely odkladám v reštaurácii, keďže si čaj ani kávu nesladím.
Cesto nechám miesiť v pekárničke, vymiesené ho vyberiem, 20 minút kysne, urobím 2 bochníky podlhovasté a tie nechám 20 minút kysnúť.
Do veľkej rajnice vlejem vriacu vodu, položím na ňu kovovú mriežku s rúčkou, na ňu mokrú utierku a položím opatrne knedľu. Zakryjem hrncom s ušami a nechám na najmenšom plyne pariť 20 minút. Po tomto čase hrniec odoberiem, knedľu popichám na troch miestach 3 x a prenesiem podberačkou na mriežku, aby sa aj zospodu pekne odparila voda.
- Moja porcia tvorí hlavne mäso a len jeden z menších a tenších knedlíkov.
|