Baranina pečená fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 25. januára 2012
Baranina pečená (fotorecept)
Foto: dvorka

Obľúbeným mäsom u nás doma nie len na Veľkú noc je baranina alebo jahňacina. Je druh oviec, ktorých mäso necítiť "baraninou" a aj príprava Zobraziť celý popisObľúbeným mäsom u nás doma nie len na Veľkú noc je baranina alebo jahňacina. Je druh oviec, ktorých mäso necítiť "baraninou" a aj príprava mäsa dokáže chuť zmierniť. Pridávam ďalší môj recept tentokrát mäsový.

4
porcie
45 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

1 - 2 kg
2 ks
1/2 ks
1 ks hlávka
2 lyžice
1 lyžička
3 ks
1 vareška
3 lyžice




Postup

  1. 1

    Umyté mäso zo stehna, môže byť aj s kosťou najskôr zbavím vrchného loja. A asi takto sa mi ho podarilo odmastiť a odblaniť. Idem mäso prešpikovať slaninkou.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu nakrájam na hranolčeky, úzkym špicatým nožom urobím zárez do mäsa a po noži vsúvam do zárezu slaninu. Pomáham si palcom a ide to.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mäsu patrí masť, preto si jej trochu roztopím. Mäso vložím do pekáča a opečiem ho najskôr na jednej strane a potom na druhej.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do výpeku dám cibuľu,cesnak a pór nakrájané nie na jemno a chvíľu podusím. Teraz by som mala pridať koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, no tú išiel syn ešte len kupovať a niekde sa zabudol, tak som dala len trochu mrazenej zeleninovej zmesi a koreňovú zeleninu som podusila zvlášť a dala do marinády pozdejšie. Po udusení zeleniny hoprilejem 1 liter vriacej vody, dve lyžice octu, soli podľa chuti a celé korenie štyroch farieb aj s borievkami a bobkové listy. Nechám všetko prejsť varom.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V kastróliku si opatrne opečiem cukor na karamel, ja robím z hnedého cukru lebo ho doma používame a je aj rýchlejšie hotový. Do karamelu pridám vývar zo zeleninového nálevu a vlejem ho hneď k zelenine a dobre premiešam.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opečené mäso vložím do misy v ktorej ho budem aj piecť, nalejem zeleninový nálev a zakryjem. Takto nechám mäso minimálne 24 hodín, po šiestich hodinách ho stále otočím, nech sa poriadne napije marinády.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň si rúru nastavím na 200°C a vložím do nej zakrytý pekáč s mäskom a marinádou. Keď sa vývar začne vo vnútri variť, nastavím minútky na 2,5 hoďky a už sa nestarám. Po tomto čase mám mäso upečené. Vyberiem ho a uložím na vrchnák misy aby sa trochu ochladilo.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vývar so zeleninou čo mi ostal prelejem do kastróla a idem robiť hustú omáčku. Je vlastne podobná ako pri sviečkovej na smotane, len túto nedochucujem smotanou.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zeleninu najemno rozmixujem, pridám horčicu, ja strúham trošku muškátového orieška, no nie veľa. Podľa chuti zriedim šťavou z citróna a poprípade dosolím, ak je omáčka málo sladká môže sa pridať aj trocha medu, no až po varení.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso odkostím a nakrájam na tenké plátky, čo sa mne veľmi nedarí. No kúsky nie sú ani pre drevorubačov.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    K mäsu si opečiem v ešte horúcej rúre vopred prichystané zemiaky nakrájané na hranolky ktoré si premiešam s troškou oleja a dám na plech s papierom na pečenie. Okorením ich mletou rascou a paprikou a až po upečení posolím, aby boli chrumkavé.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nakoniec naservírujem na tanier a môžeme jesť.

    Baranina pečená (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

renulienka
...baraninku som tusim este neskusala, jahnacinu v pohode,len ju treba vediet spravit, dat spravne bylinky...na jar jej bude dost po salasoch...
marianne69
baranie masko je spolu s rybacim moje oblubene,tiez mam nejake rcp z nich,vyzera to velmi chutne
dajanca
baraninu som už nejedla celé roky a tak by som si dala... :-)
krásne spracovaný recept...


irenaw
veľmi pekný recept, dobre pripravená baranina je fantastická :)
evusik
@dvorka vidieť, že s baraninou máš skúsenosti, tento recept je určite výborný, zvlášť ak máš baraninu z vlastného chovu :-)
ak môžem poradiť, ja keď špikujem mäso, tak si slaninu nakrájam na špalíčky a tie dám do mrazničky (ja mám jednu plastovú krabičku takýchto špalíčkov permanentne v mrazáku) a také zmrazené špalíčky sa potom do mäsa zapravujú úplne bez námahy :-)
ešte raz chválim pekne spracovaný recept
tatranka
Ani nepamätám,kedy som na posledy jedla baraninku.@evusik ten tvoj nápad s tou slaninkou na špikovanie mäsa,nemá chybu.Určite si to tak zariadim aj ja ku divine.Tú často špikujem.Mäsko je veľmi pekné a recept určite veľmi chutný.
izabella929
teda toto mäsko by som si veru už dala....nejak ho teraz nevidím na pultoch u nás v obchodoch...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia