Hovädzie bao buns
Hovädzie bao buns

Bao buns s hovädzím bulgogi fotorecept

nikajednadva - fotkanikajednadva, 28. apríla 2019

Kórejskú kuchyňu mám veľmi rada, teda aspoň jej západnú reprezentáciu. Keď v menu vidím bao buns, a nebodaj kimchi, ďalej čítať ani nemusím. Nedávno Zobraziť celý popisKórejskú kuchyňu mám veľmi rada, teda aspoň jej západnú reprezentáciu. Keď v menu vidím bao buns, a nebodaj kimchi, ďalej čítať ani nemusím. Nedávno som však narazila na recept na tieto malé parené žemle - bao buns, tak som ich aj vyskúšala.

4
porcie
180 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Hovädzie bulgogi:
450 g
5 PL
2 PL lisovaný
1/4 šálky (nasekaná)
2 PL
2 PL
2 1/2 PL
1/2 ČL
1 menšia
Bao buns:
265 g
3/4 PL
1/2 ČL
25 ml
1/2 PL
1/2 PL
1/2 ČL
Príloha:
 (mrkva, daikon)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si hovädzí steak. Mäso nakrájame na tenké prúžky - cca 2 mm. V miske zmiešame ingrediencie na marinádu - nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, prelisovaný cesnak, cukor, korenie, sójovú omáčku, sezam a sezamový olej. Tradične sa do marinády pridáva aj kus nastrúhanej ázijskej (Nashi) hrušky. Obsahuje totiž enzým, ktorý napomáha rozložiť bielkovinu v mäse a to je preto mäkšie. Ja som ju však nemala, preto som ju vynechala. Pridáme nakrájané mäso, premiešame a necháme marinovať aspoň hodinu, najlepšie však cez noc.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Parené bao buns: V malej miske zmiešame sušené droždie, štipku cukru a polievkovú lyžicu teplej vody. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a štipku soli.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme droždie, mlieko, ocot, olej a 100 ml vody. Miesime kým cesto drží pohromade, potom vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime do hladka (približne 10 minút). Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť kým sa objem zdvojnásobí (1-2 hodiny).

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyklopíme na dosku, posypeme práškom do pečiva a chvíľu miesime.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta vytvarujeme valček s priemerom asi 3-4 cm.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozdelíme na 9 kúskov, ktoré vytvarujeme na guľky. Necháme asi 4 minúty stáť.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Valčekom vyvaľkáme do oválneho tvaru, vrch potrieme olejom a prehneme cez vymastenú čínsku paličku (tak, aby naolejovaná časť bola vo vnútri záhybu). Uložíme na ústrižok papiera na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si parný hrniec a keď voda vrie, uložíme doň toľko bao buns koľko sa zmestí. Prikryjeme a paríme 8 minút.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým si pripravíme mäso. Na panvici zohrejeme olej a pridáme cibuľu a marinované hovädzie. Keďže ide o steak, môžme variť ako dlho nám to vyhovuje - rare/medium/well-done. Tradične však bulgogi býva well-done, teda prepečené. Hotové posypeme čerstvou cibuľkou a sezamom.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové bao buns plníme hovädzím mäsom a zeleninou nakladanou v sladko-kyslo-slanom náleve (viď poznámku nižšie). Podávame s kimchi.

    Bao buns s hovädzím bulgogi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakladaná zelenina: Ľubovoľnú zeleninu si nakrájame do tvaru zápaliek. Ja som použila mrkvu a bielu repu. Vhodný je aj daikon či uhorka. V 250 ml teplej vody si rozpustíme 3 PL cukru a lyžicu soli a pridáme 3 PL ryžového octu (môžme nahradiť vínnym octom). Do sklenej fľašky dáme zeleninu a zalejeme nálevom. Necháme stáť aspoň hodinu.

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi pekné. Bulgogi mám rada, kimchi milujem, aj keď som jedla väčšinou inde. Rada skúsim podľa tvojho receptu vrátane bao buns. Vďaka.
evanaaa
Pre mňa všetko španielska dedina....či korejská? Všetky tie názvy, ktoré vôbec nepoznám, ale ochutnala by som, najmä tie žemličky, možno sa dajú plniť aj niečim iným, alebo len tak jesť?
mijaita
Ted nedavno jsem to videla nekde v TV, presne tak, nevim uz kde a mam to napsane a v umyslu vyzkouset. Skvely recept mam na kimchi, ktere mi chutna, protoze ne kazde je dobre. Tak se k tomu treba nekdy dokopu, nebo to udelam s kamoskou. ano, jak pise @Kukulienka krasne zpracovane!!
chrobaktruhlik
PEKNÝ RECEPT ALE PREČO SI NEDOCHUTILA WORCHESTROM? VEĎ TAM PASUJE, JA AJ ZAVINÁČE JEDÁVAM S WORCHESTROM
paploska
Krasny recept. Nikdy som nechutnala, aspon nepamatam ale rada vyskusam. 1*
kucharka
Veľakrát sme si už pochutnali na týchto “bao buns”, dnes s bravčovým pečeným a oblohou.
Ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia