Banánovo-mrkvové ražné muffiny s tekvicovo-pomarančovým krémom

ivet74 - bez fotkyivet74, 27. októbra 2016
Banánovo-mrkvové ražné muffiny s tekvicovo-pomarančovým krémom
Foto: ivet74

... alebo jedoducho BuBu Bál muffiny pre moju dcéru :-). Recept na tieto "zdravé" muffiny som dostala už dávnejšie a isto má aj svojho Zobraziť celý popis... alebo jedoducho BuBu Bál muffiny pre moju dcéru :-). Recept na tieto "zdravé" muffiny som dostala už dávnejšie a isto má aj svojho pôvodcu, ale mne je neznámy. Každopádne mu ďakujem za expresný recept. Krém je môj výmysel. Chcela som ho mať oranžový, ale nechcela som použiť potravinársku chémiu tak som použila tekvicu hokkaido :-). Dochutit dom ho chcela pomarančovou šťavou a kôrou, kedže však pomaranče v predajni nemali, Sunquick celkom bodol :-). Táto dávka je na cca 45 muffinov.

45
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
9 ks mega zrelé
3 PL
3 KL
4,5 šálky
3 KL
1 bal
3 ks jemne nastrúhaná
Krém:
300 g dužina aj so šupou
100 ml
250 g
3 PL
1 bal (40 g)
1 PL




Postup

  1. 1

    Olúpané banány a med rozmixujeme tyčovým mixérom v mise na hladkú kašu. Sypké suroviny spolu premiešame a zmiešame ich s banánovou masou, nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu. Váhu mrkvy neuvádzam, ja som mala dosť veľké mrkvy, ale ak ich tam aj nemáte (pôvodný recept ich tam nemá) budú muffiny ok. Je potrebné uviesť, že muffiny sú hutné, vlhké, žiadne suchotinky :-)

  2. 2

    Cesto rozdelíme do formičiek do cca 3/4 výšky a pečieme cca 30 minút na 180 stupnov, horný aj dolný ohrev, alebo teplovzduch na 165. Každopádne doporučujem prispôsobiť svojej rúre, alebo urobiť špajdľový test.

  3. 3

    Tekvicu hokkaido si nakrájame na väčšie kusy aj so šupou (ak je krásne oranžová, ak má zelené odtiene, tie radšej odrežte, aby nepokazili farbu výsledného krému) a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom v šťave v ktorej sa varila, precedíme cez jemné sito a dolejeme vodou do 500 ml. Vznikne nám pomerne hustá "polievka" do ktorej rozmiešame Zlatý klas a hladkú múku. Uvaríme na hustú kašu za stáleho miešania. Priznám sa, že ja som v tejto fáze kašu "dorieďovala" Sunquickom. Výsledná kaša je ozaj hutná a lepkavá, nie ako klasická kaša varená s mliekom. Je potrebné ju dôsledne vychladiť, bez kože a hrudiek.

  4. 4

    Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a postupne doň zašľaháme chladnú hokkaido kašu. Dochutíme Sunquickom. Výsledný krém je hodvábne hladký, jemne kyselkavý od Sunquicku ale hokkaido v ňom vôbec necítiť :-)

  5. 5

    Krémom ozdobíme vychladnuté muffiny. Ja som ešte tematicky dozdobila čokoládovými ozdobami.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý krém, @Ivet74 tvoje muffiny se mi moc líbí, díky za zajímavý recept! Jsi šikulka!
1x ivet74
ivet74
@Haji ďakujem krásne za milé slová :-) a muffinky vraj veľmi chutili, ako mi už zvestovalo moje navrátené dieťatko :-)
2x haji a ivet74
martamm
Jednoznacne tieto muffinky sa oplati vyskusat, ale nie su velmi sladke pri pocte 8 ks bananov? Ja by som asi dala menej, nakolko obmedzujem cukry
1x ivet74
neposed
skvely recept, su v nom vyborne suroviny, este by som mozno alterativne zamenila praskovy cukor v plnke za kokosovy. Urcite by mi chutili mafinky aj bez plnky s orieskami, alebo kuskami cokolady. Super receptik.
1x ivet74
ivet74
@Martamm az 9 bananov ;-) skor ako znizit pocet bananov, by som skor dala menej medu. to mnozstvo bananovej hmoty predurcuje aj mnozstvo muky, cize ak by ste dali menej bananov, tak by ste museli dat aj menej muky. Skor by som dala menej medu. Ale aj pri tomto mnozstve a zrelych bananoch ozaj neboli muffinky presladene :-)
@Neposed Standardne tie muffiny robim bez plnky, takto boli robene len pre danu prilezistost. Ale uznavam, ze ten cukor v plnke ich trocha "kazi".. S kokosovym cukrom som este neskusala robit plnky, ked uz, tak hresime s bielym cukrom :-))) Dakujem za pochvalu :-)
@Cesminaz Dakujem :-)
fajnsmeke
Hrozny recept, dnes som ho skusal, muffiny uplne bez chuti, vobec nie su sladke, a ten "krem" bola akurat nejaky tekuty humus ktory som vylial do zachoda a to som tam pridal este cca 200 g muky na zahustenie
ivet74
@Fajnsmeke (15.1.2017 21:49)

Možno banány neboli MEGA zrelé.. . A zabudol si pridať med... A pridať do kaše ďalších 200g múky?? Snáď si ten hrniec potom aj umyl :-)... A možno si ich ani nerobil, len hejtujes...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia