Banánový koláč
Banánový koláč

Banánovo-kávový koláč

siuuu - fotkasiuuu, 9. mája 2019
Banánovo-kávový koláč
Foto: siuuu

Sladký banán, voňavá káva a horkastá čokoláda... Táto kombinácia nemôže sklamať... Moja variácia na klasický banánový koláč.

10-12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
75 g
75 g
1 PL
1 PL (prášok)
1 ČL
1/4 ČL
1 ČL
1 ks
80 g rozpustené
200 g neochutený
40 g
Na ozdobenie:
80-100 g




Postup

  1. 1

    Zmiešame si suché suroviny (obe múky, cukor, kávu, sódu bikarbónu, soľ). V druhej mise roztlačíme vidličkou banány, pridáme vajíčko a vanilkový extrakt, premiešame, postupne za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo a jogurt.

  2. 2

    Miešame zľahka ručne varechou, aby zmes zostala nadýchaná (je to dôležité, keď som robila v robote po upečení bolo cesto také "zbité"). Nakoniec vmiešame posekanú čokoládu (ja som použila čokoládové mini kúsky z horkej čokolády, asi 50 g), premiešame a rovnomerne navrstvíme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

  3. 3

    Pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 30 - 40 minút (každá rúra pečie inak - treba kontrolovať špajľou). Hotový koláč som nechala takmer úplne vychladnúť vo forme a potom som ho opatrne vyklopila.

  4. 4

    Dekorujeme podľa chuti - ja som koláč poliala rozpustenou čokoládou a dozdobila nepečenými kávovými zrnami, ktoré som mala hotové v mrazničke - iba som ich poprášila jedlým zlatým práškom a doplnila som orgovánovými kvietkami, ktoré sú jedlé (ale iba samotné kvietky - bez piestikov a stoniek, tie je potrebné odstrániť).

Diskusia k receptu