Banánova torta Pancho (fotorecept)

Autor receptu: myalab

Niečo pre milovníkov banánov, piškótového cesta, orieškov a čokolády. Táto torta je veľmi jednoduchá a pritom efektná, rýchla a výborná. Navyše je v nej použitý jogurt, ktorý sa dá nahradiť aj jemným tvarohom prípadne pochúťkovou smotanou, maskarpone...

12 - 16
porcií
60 minút
príprava
17 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z prísad na korpus vymiešame cesto tak, že najskôr šľaháme vajcia s jogurtom, postupne pridáme cukor a nakoniec múku, do ktorej sme zamiešali sódu bikarbónu. Rozdelíme na polovice a do jednej vmiešame kakao. Piekla som v tortovej forme a zvyšok na plechu ale môžete piecť aj odrazu na jednom veľkom plechu. Podľa Vášho uváženia. Pečieme pri 180 °C cca 17 minút. Po upečení a vychladnutí prekrojíme korpusy na polovice. Jednu polovicu (z bledého alebo kakaového korpusu) si necháme ako základ a ostané časti pokrájame na kocky.
  2. Kocky dáme do samostatnej misky. Jogurt osladíme medom a vanilkovým cukrom. Pridala som aj dužinu z 2ks vanilkového struku. Asi štvrtinu zmesy odložíme. Do ostatného jogurtu zamiešame na kocky alebo kolieska nakrájané konce banánov, tak aby nám ostali banány na pokrytie kopčeka. Banány nesmú byť prezreté, ale ani zelené. Takto pripravenu zmes osladeného jogurtu s banánmi premiešame s na kocky nakrájaným zvýšným korpusom, nech sa piškóta napije. Túto zmes do tvaru kôpky navrstvíme na celistvý korpus, ktorý sme si podložili a pokryli potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie a poriadne utľapkáme. Celý kopček prelejeme odloženým jogurtom.
  3. Potom rozpustíme čokoládu nad parou s trochou cery alebo aj oleja. Banány na ozdobu prekrojíme pozdĺžne a poukladáme dookola celej torty. Aby lepšie držali, môžte ale nemusíte ich zo spodnej strany natrieť čokoládovou polevou a poobkladať celý kopček a potom celé prelejeme zostávajúcou čokoládou a posypeme opraženými posekanými orieškami. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.