Báleš

Autor receptu: pivonka

Báleše sa pečú v okolí Trnavy, ale aj v iných krajoch Slovenska, ibaže pod inými názvami (posúch a pod.). Je to jedlo všedného dňa. Kysnuté cesto je jednoduché, ale má výhodu, že sa z neho dá piecť sladké aj slané. Slané sa piekli napr. so smotanou, ale väčšinou iba pomastené a posolené . Tie sú výborné k niektorým polievkam, napr. kyslým, gulášovým a pod. Sladké sa obmieňali podľa sezóny - začínalo sa rebarborou a pokračovalo podľa úrody. Podľa mňa najlepšie sú MARHUĽOVÉ a teraz je sezóna!

120 minút
príprava

Postup

  1. V mise si premiešame preosiatu múku, kvasnice, cukor, soľ. Ja som mala sáčok kvasníc na 1 kg múky, ale niektoré kvasnice sú iba na 0,5 kg múky.
  2. Do hrnčeka si dáme mlieko, maslo a zohrejeme tak, aby sa maslo rozpustilo. Do teplého (nie horúceho) dáme vajíčko a rozšľaháme.
  3. Mliečnu zmes nalejeme do misy, vymiesime cesto a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hod. Kto má pekárničku, má to jednoduchšie.
  4. Vykysnuté cesto vymiesime na dva bochníky. Necháme asi na 15 min. odpočinúť prikryté utierkou.
  5. Plech si potrieme olejom. Ja som použila plech o rozmeroch 30x40 cm, bol trochu väčší, ako sa pýtalo. Cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech. Je dobré vytiahnuť trochu cesto až na steny plechu a urobiť z neho "korýtko". Marhule pustia dosť šťavy, tak aby nestekala na plech. Cesto tiež potrieme olejom. Necháme chvíľu podkysnúť,
  6. Naukladáme ovocie a dobre osladíme. Niekedy dávam aj posýpku - to rovným dielom rozmiesim maslo, hrubú múku a práškový cukor. Takmer vždy pečiem jeden báleš sladký a jeden slaný, iba potretý olejom a posolený.V poslednom čase moja vnučka pýta "picový" :-). Keď budem najbližšie robiť, pridám fotku. Tentoraz boli oba s ovocím, veď sezóna je krátka, treba využiť.
  7. Upečieme v rúre, v tej mojej pri 180°C.
  8. Hotový koláč ešte prisladíme, marhule znesú veľa cukru.