Balatonské halászlé

fionecka - fotkafionecka, 15. decembra 2010

Už tu boli všelijaké recepty na halászlé, ale podľa mňa, to pravé je to moje :-) Naučil ma ho jeden vzdialený príbuzný, ktorý bol Zobraziť celý popisUž tu boli všelijaké recepty na halászlé, ale podľa mňa, to pravé je to moje :-) Naučil ma ho jeden vzdialený príbuzný, ktorý bol vychýrený rybár a kuchár na Balatone. Už roky varíme túto polievku len podľa jeho receptu. Dokonca musí byť vždy aj na Vianoce .... Fotôčky tentoraz bohužiaľ nemám ...

Suroviny

3 druhy sladkovodné
veľa




Postup

  1. 1

    Ryby musia byť sladkovodné. Do pravého halászlé nepatria žiadne morské potvory! Začneme tým, že si nakrájame veľa cibule. Nepíšem presné množstvá, záleží na otm, koľko máme rýb ... cibule môže byť takmer toľko, ako rybacieho mäsa. Nakrájame ju na hrubo a dusíme do mäkka, trošku podliatu vodou. Keď je cibuľa mäkká, prepasírujeme ju, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou, vložíme očistené ryby, osolíme a POMALY varíme. Keď je mäso mäkké, opatrneme ho vyberieme, oberieme z kostí, celý vývar znova precedíme. Čisté rybacie mäsko necháme chvíľku bokom. Lečo / ja mám vlastnú výrobu, ale môžete si aj kúpit / rozmixujete na hladkú kašu, pridáte do rybacieho vývaru. Môžete dochutiť troškou čierneho korenia, a pridáme ferefónky, alebo feferónovú pastu. Necháme prevrieť, potom vložíme čisté rybacie mäsko a papáme. Žiadne zahusťovanie múkou, alebo vareným zemiakom sa nekoná, je to čistá esencia rybacej a zeleninovej chuti. Ja robím znesiteľne pikantnú verziu a niektorí členovia rodiny si priamo na tanieri pridávajú podľa vlastnej odvahy štipľavú pastu ... Tak toto je moje halázslé z Balatonu, bola by som rada, keby ste ho vyskúšali a napísali, či vám takto chutilo ... :-)

Diskusia k receptu

johny46
Určite vyskúšam na budúci týždeň a dám vedieť.
používateľ nemá avatar
mb
mb
leco? preco? nie cerstva paprika, paradajky? a o pretlaku som tiez moc v halaszle nepocul. ale co halaszle, to iny recept a kazdy je ten najlepsi ;). ako aj s kapustnicou, mnam ;)
angela64
aké 3 sladkovodné ryby napr.? kapor...))) ď za radu .Láka ma to yskúšať
fionecka
Lečo preto, lebo v zime sú dostať paradajky a papriky bez chute, ktoré rástli pod umelým svetlom ... a ja mám lečo zavarené z voňavej domácej zeleninky .....

a rybky - určite kapor, a ďalšie podľa toho, čo dostanem - pstruh, šťuka, zubáč ....
zinnajdha
...to mi pripomína skôr Segedínske halászlé, to je také husté s veľa zeleninou. My máme radi halászlé bez všetkých zelenín, polievka je číra. Na ochutenie je len korenie a sladká a štipľavá ( sušená ) paprika a halászlé kocka. nevadí, keby bola iba z kapra, ale kapor tam musí byť. Do misky s polievkou si kto chce, dá malú lyžičku kyslej smotany.
zinnajdha
... a na zahustenie používam časť ryby aj s kosťami, rozmixované a precedené. Niektoré maďarské kuchárky rozmixujú ( po ich uvarení ) aj väčšinu ( samozrejme len vhodných ) vnútorností, vraj je to tá pravá halászlé. Ešte som to tak nerobila.
kaval
Ja robím severské halászlé..z tresky. Zavaríš do vody kocky bujonu z rýb,dostať ich v každom supermarkete, potom na kocky porezané file, trochu sa povarí, dodá sa červená paprika,prípadne chiilli a je to hotové. Robil som aj so zeleninou,ktorú som rozmixoval,potom je polievka krémová. Chutí ohromne na brehu fjordu po rybačke:)) A už som to robil aj na Slovensku a tiež mi to chutilo. Dokonca manželka,ktorá neznášala rybacie polievky,keď ju ochutnala,tak si ju pochvaľovala a teraz nechce byť vynechaná z lukulských rybacích hodov..
vajcak
sladkovodnych ryb co najviac druhov.odporucam bez leca a pretlaku a nakoniec pridat restovany mliec a ikry
ocek
určite to vyskúšam,ďakujem.
magazin
bez paradajok a leca, mletu cervenu papriku, a na zaciatku varenia dat varit aj s cerstvou paprikou typu ako pcr a na konci varenia asi 5 min. pred ukoncenim pridat dalsiu cast cerstvej papriky
intomi
Halazsle robim jednoducho, hoci s rybami je dost babracky.
4 velke cervene cibule spenit na masti posypat 4 polievkovymi lyzicami madarskej sladkej a jednou lyzicou madarskej stiplavej papriky, rychle zamiesat (aby paprika pustila farbu, ale nezhorkla). Roztlacit 4 stuciky cesnaku (ten smie teplo masti len pocitit - hned zhorkne) a hned podliat cca 1 l teplej vody. Prikryte nechat dusit, kym sa cibula nerozpadne (trva to aj slabu hodinu).
Medzicasom z hlav, plutiev, event. odpadovych ryb (jalec, mrena atd) a z mlieca a pecene (pozor na zlcnik!) urobim v kuchte silny vyvar ( cca dobra pol hodina varu v tlakovom hrnci).
Medzicasom narezem ryby (cca 1,5 - 2 kg ) na "podkovicky", osolim a necham postat.
Po vychladnuti ryb, hlav atd. z kuchty, oberiem kusky mäsa z kosti, a dam to k paprikovocibulovej zmesi, ktora sa uz dobru hodinu dusi.
Ponornym mixerom to rozmixujem a pridam vodu. Necham prudko vriet a pridam podkovicky ryb, prisolim. Potom uz v ziadnom pripade nemiesat, lez zatriast hrncom. Varim cca 10 min, mäso musi byt "al dente".
Polievku podavam s bielym chlebom a na jemno nasekanou vemi stiplavou susenou paprikou ( piroska, jalapeno, cseresnye).
Varianta korhelske (pijacke) halaszle sa podava s par kvapkami citronovej stavy a kyslou smotanou (pridava si kazdy sam).
Tak som sa to naucil v Tokaji pri Tisze
olete
A mne sa tento recept vidí skutočne výborný, tak ako som ho poznala pri mojich pravidelných cestách do Maďarska (ročne viac než 30-krát). Pravidelne som jedávala Gulyás (Guláš) a Halászlé, aj keď to sa mi nepodarilo nájsť pri každej ceste. Snažila som sa striedať reštaurácie aby som to isté jedlo mohla ochutnať a porovnať. Guláš bol niekedy mierne pikantný, inokedy vôbec. Halászlé sa líšilo menej jedno od druhého a chuťou sa hodne približovalo tomuto z horeuvedeného receptu (sama som ho varila a vyskúšala).
NIKDY neobsahovalo žiadne zásmažky a podobné nechutnosti, ktoré si dnes slovenská kuchyňa neodpustí pomaly ani v čaji.
Chcem týmto pochváliť autorku nielen za recept, ktorý je skutočne ako z Maďarska, ale aj za upozornenie nedávať múku do tejto tak vynikajúcej polievky. Škoda, že sa objavuje v slovenských reštauráciách tak zriedka. Niekomu hádam vadí to, že to je maďarské jedlo? ... lebo dnes nemôže byť problém ryby na Halászlé na Slovensku zohnať.
alena45
a moje obľúbené halászlé chodím jedávať do čárdy pri Váhu v Komárne. Hovorila som s kuchárkou, tiež je to vlastne len vývar z rýb, prepasíruje vývar hlavne z karasov a iných menších kusov vylovených z Váhu, ďalej cibuľa a červená paprika a do hotovej porcie jedna podkovička kapra. Ja si tam dám ešte za 1 PL Eros Pistu a som v nebi. Aj minule prišla servírka, či si ešte niečo dám a ja "tú polievku ešte raz". Je tam nová, ešte ma nepozná, servírka predtým mi už radšej ponúkla 1 a pol porcie a to bolo tak akurát.
Aha, ešte soľ. Žiadne korenie, cesnak, zelenina...
Ale toto halászlé má svoje prídavné meno, tak nech je to tiež halászlé.
rybarkuchar
Halászlé je halászlé či už s lečom, zeleninou alebo bez nej. Cibuľa, ryba, červená štipľavá paprika a voda - to je základ, všetko ostatné každému podľa chuti. Ak by som si mal vybrať medzi domácim lečom a paprikou či paradajkou z marketu, tak nieto čo riešiť. Ja by som tam nedal ani jedno ani druhé.
sportak
Mám síce neskorý komentár ale predsa. Možno si ho niekto aj prečíta. Tento rcp sa mi pozdáva najviac zo všetkých. Ďakujem.
radox1
prave halaszle neexistuje,lebo kazdy region to robi inac.uz som varil toto jedlo na viac sposobov,ale tento postup vidim po prvy krat.mam k nemu dost vyhrad,ale rozpisovat to nebudem.alebo inac-toto je vsetko mozne,len nie halaszle.nepoznam madara ktory by to varil bez cervenej mletej papriky.
2010
Vsetky zvysky z ryb aj kreviet idu do mrazaku ked ich je dost spravim vyvar, podobne ako @intomi pise , a aka ryba je cerstva ta sa prida na koniec aby bolo do co ho aj zakusnut :-)


splinter
kazdy rok chodim do chorvatska okolo balatonu a vzdy sa stavim v balatonlelle na balatonske halasle myslim ze ste sa trafili chuti mi priam rovnako
marianne
@fionecka uprimne,ja som halaszle este nikdy nevarila,ale mne sa Tvoj recept paci,prave pre jeho jednoduchost.Kedze sme este v sezone s paradajkami a paprikami,spravim teraz z cerstvych,ale leca mam narobene pozehnane,tak v zime vyuzijem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia