Baklažánová nátierka
Autor receptu: kltko
Jedna z variácií na blízkovýchodné pomazánky, s možnosťou mnohých úprav.
Postup
- Pokiaľ je baklažán starší, rozkrojíme pozdĺžne a jadierka vyberieme. Nešúpeme. Mladší alebo s vybranými jadierkami nakrájame na asi centimetrové plátky a posolíme. Rozpis je na cca 250 - 500 g baklažánu, ako pri všetkých pomazánkach je dávkovanie ostatných surovín dosť variabilné podľa chuti. Necháme nakrájané plátky aspoň 15 minút "zapotiť", kľudne aj hodinu.
- Plátky v sitku opláchneme a odkvapkáme a prudko opražíme do mäkka buď vo fritéze, alebo na panvici na oleji.
Na tanieri, v miske necháme schladnúť.
Podľa možnosti sa snažíme dobre odkvapkať od oleja, aby neboli priveľmi mastné (preto je fritéza šikovná).
- Baklažán vložíme do mixéra (alebo v miske s tyčovým mixérom), pridáme tahini pastu, očistený cesnak, citrónovú šťavu, soľ, koreniny a rozmixujeme na hladkú pastu.
Soľ, koreniny a citrónovú šťavu pridajte najprv menej, prípadne po mixovaní doplňte na svoju chuť a ešte premixujte. Hlavne cumin niektorým ľuďom nemusí vo väčšom množstve chutiť.
- Podávame na suchej hrianke, alebo do pasty namáčame arabský chlieb.
A samozrejme, čerstvá zelenina podľa chuti a aktuálnej dostupnosti.