Baklažánová nátierka

kltko - fotkakltko, 22. októbra 2013

Jedna z variácií na blízkovýchodné pomazánky, s možnosťou mnohých úprav.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 kus
50 - 100 g
2 - 6 strúčikov
2 PL
 (rascovec, rímska rasca)




Postup

  1. 1

    Pokiaľ je baklažán starší, rozkrojíme pozdĺžne a jadierka vyberieme. Nešúpeme. Mladší alebo s vybranými jadierkami nakrájame na asi centimetrové plátky a posolíme. Rozpis je na cca 250 - 500 g baklažánu, ako pri všetkých pomazánkach je dávkovanie ostatných surovín dosť variabilné podľa chuti. Necháme nakrájané plátky aspoň 15 minút "zapotiť", kľudne aj hodinu.

  2. 2

    Plátky v sitku opláchneme a odkvapkáme a prudko opražíme do mäkka buď vo fritéze, alebo na panvici na oleji. Na tanieri, v miske necháme schladnúť. Podľa možnosti sa snažíme dobre odkvapkať od oleja, aby neboli priveľmi mastné (preto je fritéza šikovná).

  3. 3

    Baklažán vložíme do mixéra (alebo v miske s tyčovým mixérom), pridáme tahini pastu, očistený cesnak, citrónovú šťavu, soľ, koreniny a rozmixujeme na hladkú pastu. Soľ, koreniny a citrónovú šťavu pridajte najprv menej, prípadne po mixovaní doplňte na svoju chuť a ešte premixujte. Hlavne cumin niektorým ľuďom nemusí vo väčšom množstve chutiť.

  4. 4

    Podávame na suchej hrianke, alebo do pasty namáčame arabský chlieb. A samozrejme, čerstvá zelenina podľa chuti a aktuálnej dostupnosti.

Diskusia k receptu

ildinka
Moja jednoduchšia,dostupnejšia verzia...aj nezdravšia....upiecť baklažán,vydlabať, pridať pretlačený cesnak,soľ,korenie a majolenku....
kltko
hej, postup takýczto pomazánok sa dá upravovať. Upečenie / vypraženie je na výslednej chuti dosť podobné. Majonéza oproti tahini paste už dá iný chuťový efekt. Skús svoj postup s použitím tahini miesto majolky. A nemusíš ani koreniť cuminom, koriandrom a čili, ak ti nevyhovujú. Trochu citrónu však určite doporučujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia