Baklava (fotorecept)

Autor receptu: babav

Original tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny k silnej ciernej kave.

16
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na baklavu je nevyhnutne pouzit tenke ,takmer priesvitne listy fillo cesta ,ktore mozno kupit hotove.Pridavam foto z balenia ,ktore predavaju u nas.
  2. Potrebujeme:
  3. Orechy:
  4. Pripravime si plnku z nahrubo nasekanych orechov a cukrovej stavy ,ktoru si pripravime tak ,ze v hrnci na miernom ohni rozpustime cukor s medom .Do rozpustenej tekutiny pridame nastruhanu koru z citrona ,skoricu a orechy . Vsetko spolu dobre premiesame a odlozime z ohna.
  5. Rozpustime maslo a zacneme ukladat listy fillo cesta na vymasteny hlbsi plech. Kazdy plat natrieme maslom a nan polozime dalsi ,celkom 10 platov cesta.S cestom treba pracovat velmi rychlo ,pretoze na vzduchu osycha a lame sa.
  6. Na takto pripraveny zaklad nanesieme orechovu plnku.
  7. Pokracujeme v ukladani hornej vrstvy platov cesta.Dalsich desat platov ,kazdy musi byt pred ulozenim hojne pomasteny maslom.
  8. Surovy zakusok narezeme ostrym nozom na kocky,ale nie az na dno plechu. Pecieme v predhriatej rure na 160 stupnov C, asi hodinu ,az pokial nie je upeceny do chrumkava a zlatista.
  9. V priebehu pecenia si z vody ,cukru ,medu a citronovej kory uvarime sirup,potrebny na poliatie upecenej baklavy.Na miernom ohni miesame cukor a med do rozpustenia , potom varime priblizne 10 minut ,na konzistenciu lahkeho sirupu.
  10. Upecenu ,mierne vychladnutu baklavu zalejeme sirupom, z ktoreho sme odstranili citronovu koru.Odlozime na 6 hodin ,najlepsie od vecera do rana ,aby sa zakusok nasiakol sirupom.
  11. Kraja sa lahko na nakrojenych porciach.Servujeme ozdobene pistaciami , so silnou ciernou kavou. Pre sladkojazycnikov a milovnikov orechovych zakuskov aj bez kavy.
  12. Z ineho pohladu: