">

Baklava fotorecept

babav - fotkababav, 10. novembra 2010 3:37
Ďalšie recepty »
Baklava (fotorecept)Foto: babav

Original tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny k silnej ciernej kave.

16
porcií
30 min
príprava
60 min
na 160 °C

Suroviny

40  dkg (štrúdľové cesto)
17,5 dkg, rozpustené
30 ml, a kora
60 ml, tekutý
50 g,jemny
2 cl
20 dkg, šúpané nasekane
20 dkg, nasekane
8 dkg, nasekane plus na ozdobu
Sirup:
2 1/2 salky
1/2 salky, tekutý
1 1/2 salky

Postup prípravy

  1. 1

    Na baklavu je nevyhnutne pouzit tenke ,takmer priesvitne listy fillo cesta ,ktore mozno kupit hotove.Pridavam foto z balenia ,ktore predavaju u nas.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potrebujeme:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechy:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime si plnku z nahrubo nasekanych orechov a cukrovej stavy ,ktoru si pripravime tak ,ze v hrnci na miernom ohni rozpustime cukor s medom .Do rozpustenej tekutiny pridame nastruhanu koru z citrona ,skoricu a orechy . Vsetko spolu dobre premiesame a odlozime z ohna.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpustime maslo a zacneme ukladat listy fillo cesta na vymasteny hlbsi plech. Kazdy plat natrieme maslom a nan polozime dalsi ,celkom 10 platov cesta.S cestom treba pracovat velmi rychlo ,pretoze na vzduchu osycha a lame sa.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na takto pripraveny zaklad nanesieme orechovu plnku.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokracujeme v ukladani hornej vrstvy platov cesta.Dalsich desat platov ,kazdy musi byt pred ulozenim hojne pomasteny maslom.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Surovy zakusok narezeme ostrym nozom na kocky,ale nie az na dno plechu. Pecieme v predhriatej rure na 160 stupnov C, asi hodinu ,az pokial nie je upeceny do chrumkava a zlatista.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V priebehu pecenia si z vody ,cukru ,medu a citronovej kory uvarime sirup,potrebny na poliatie upecenej baklavy.Na miernom ohni miesame cukor a med do rozpustenia , potom varime priblizne 10 minut ,na konzistenciu lahkeho sirupu.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upecenu ,mierne vychladnutu baklavu zalejeme sirupom, z ktoreho sme odstranili citronovu koru.Odlozime na 6 hodin ,najlepsie od vecera do rana ,aby sa zakusok nasiakol sirupom.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kraja sa lahko na nakrojenych porciach.Servujeme ozdobene pistaciami , so silnou ciernou kavou. Pre sladkojazycnikov a milovnikov orechovych zakuskov aj bez kavy.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z ineho pohladu:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist