Baklava fotorecept

babav - fotkababav, 10. novembra 2010
Baklava (fotorecept)
Foto: babav

Original tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny Zobraziť celý popisOriginal tohto receptu udajne pochadza z Grecka a Turecka, popularny je aj v krajinach juhovychodnej Europy.Je to velmi sladky zakusok, vhodny k silnej ciernej kave.

16
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

40  dkg (štrúdľové cesto)
17,5 dkg, rozpustené
30 ml, a kora
60 ml, tekutý
50 g,jemny
2 cl
20 dkg, šúpané nasekane
20 dkg, nasekane
8 dkg, nasekane plus na ozdobu
Sirup:
2 1/2 salky
1/2 salky, tekutý
1 1/2 salky




Postup

  1. 1

    Na baklavu je nevyhnutne pouzit tenke ,takmer priesvitne listy fillo cesta ,ktore mozno kupit hotove.Pridavam foto z balenia ,ktore predavaju u nas.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potrebujeme:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechy:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime si plnku z nahrubo nasekanych orechov a cukrovej stavy ,ktoru si pripravime tak ,ze v hrnci na miernom ohni rozpustime cukor s medom .Do rozpustenej tekutiny pridame nastruhanu koru z citrona ,skoricu a orechy . Vsetko spolu dobre premiesame a odlozime z ohna.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozpustime maslo a zacneme ukladat listy fillo cesta na vymasteny hlbsi plech. Kazdy plat natrieme maslom a nan polozime dalsi ,celkom 10 platov cesta.S cestom treba pracovat velmi rychlo ,pretoze na vzduchu osycha a lame sa.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na takto pripraveny zaklad nanesieme orechovu plnku.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokracujeme v ukladani hornej vrstvy platov cesta.Dalsich desat platov ,kazdy musi byt pred ulozenim hojne pomasteny maslom.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Surovy zakusok narezeme ostrym nozom na kocky,ale nie az na dno plechu. Pecieme v predhriatej rure na 160 stupnov C, asi hodinu ,az pokial nie je upeceny do chrumkava a zlatista.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V priebehu pecenia si z vody ,cukru ,medu a citronovej kory uvarime sirup,potrebny na poliatie upecenej baklavy.Na miernom ohni miesame cukor a med do rozpustenia , potom varime priblizne 10 minut ,na konzistenciu lahkeho sirupu.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upecenu ,mierne vychladnutu baklavu zalejeme sirupom, z ktoreho sme odstranili citronovu koru.Odlozime na 6 hodin ,najlepsie od vecera do rana ,aby sa zakusok nasiakol sirupom.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Kraja sa lahko na nakrojenych porciach.Servujeme ozdobene pistaciami , so silnou ciernou kavou. Pre sladkojazycnikov a milovnikov orechovych zakuskov aj bez kavy.

    Baklava (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z ineho pohladu:

    Baklava (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

sandratamer
Toto je opäť jeden z tvojich skvostov, vďaka za tento recept. Inak info pre varecháčov, to štrúdľové cesto (ťahané), tenučké pláty ako papier, mávajú v obchodoch pri vajíčkach a majonézach. Je balené podobne ako tie hotové vyvaľkané lístkové cestá, alebo cestá na pizzu.
marianne69
Balkavu som nikdy nerobila a ani nejedla,podla tvojho receptu bude mat u nas premieru,tak sa hadam vydari,ale uz davno po rom recepte poskulujem,prisiel vhod.:-)))
janger
@babav , vdaka za recept. Je krasna! Minuly tyzden som kupovala hotovu baklavu, sladka, az zubna sklovina praska ;-))), ale taka je baklava... Pozerala som po recepte, ze by som ju mohla vyskusat spravit!
lucylee
babav, ani nevieš, akú radosť si mi urobila týmto koláčikom, je to môj top dezert, zvykla som si ho kupovať v jednej cukrárni v mojom rodnom meste, ale teraz tam už nebývam, takže som sa chystala zohnať si recept, aby som si ju mohla kedykoľvek upiecť, teraz už môžem :-)
tatranka
Ešte som veru takúto dobrotu nerobila.Keď vidím takéto recepty,vtedy mi prichodí,že som stará škola varenia.Recept sa mi veľmi páči rada by som ho vyskúšala.Uložím si ho do KK a ráz možno dostanem naň guráž.Veľmi pekne spracované.Samé dobroty.A že je veľmi sladký?Veď zákusok má byť sladký.Milujem sladké!!!!!
babidka
a ja zasa milujem baklavu ! uplne som jej jeden cas prepadla :-) Doma ju vsak teraz nerobievam , uz si pripadam aj tak dost objemna ..:-(((( . Kazde leto vsak chodievame do Bulharska a tam si jej doprajem .Dobru , domacu ,same orechy a ten sladucky syrup co v nom doslova plava... je uzasna:-)))))))))))
jerica
áno je sladký , veľmi sladký čo mne vyhovuje , na dovolenke v Turecku som sa nevedela dojesť tejto sladkej pochúťky , Tvoj receptík naháňa slinky na jazyku , ukladám KK, možno príde na rad.
egreska
no to je nadhera..original som ešte nejedla ale táto tvoja vyzera fakt super,možno sa niekedy odhodlám :-))
alexdidi
@babav ,PERFEKTNÁ príprava baklavy...a viem si predstaviť aká dobrá...a sladká..sladká...ja ju mám veľmi rada a v zahraničí,ak je príležitosť,neodolám(dala som si ju dokonca pred týždňom v Paríži od Turkov),ale doma ju nerobím....robila som raz,už asi pred 10 rokmi,aj sa vydarila zo štrúdľového cesta,ale nemala úspech práve pre tú sladkosť....tá Tvoja je úžasná....
sovka62
Ale by som si dala zopár kúskov! A akože príliš sladká? Mne nič príliš sladké byť nemôže, aj preto milujem orientálne cukrovinky.
janaalizibolenova
teeda, tato baklava vyzera ako original z martinskej cukrarne, ktoru spomina lucylee, osobne baklavu pre jej sladkost nemusim, ale teraz by som si teda fakt dala !!!
danculka
Ano je veľmi sladká,ale dobrá,raz piekol Grék v TV,tak som to opakovala,ale od vtedy som ju nerobila,máš ju naozaj peknú.
violetacamorova
Nádhernú baklavu si upiekla, ja som robila v Cyperskej reštaurácii a jedla som originálnu, veľmi mi chutila, neviem či by som sa do tejto pustila, ale recept si pre istotu uložím!
evanaaa
Pre mňa zakázané ovocie! Mám niekoľko verzií receptov na baklavu, všetky sú dobré, mám aj štrudlové cesto, orechy aj med, a ak by som ju robila, tak nie pre mňa. Alebo by som to riskla aochutnala aspoň raz, potom by som to odčinila.
babav
Dakujem vam , mile virtualne priatelky , za pochvalu a tesim sa ,
ze som vam narobila chut.Je to vdacna maskrta ,dost vela sa
z jednej davky nakraja,lebo porcie mozu byt mensie ako na foto
a ak sa neminie na posedenie vydrzi v chlade ,v uzavretej krabici
dost dlho,ako pohotovost pre necakanu navstevu;-)
daira
baklava je uzasny dezert kamaratka mi ju raz doniesla z turecka, len sa chcem spytat da sa cesto fillo kupit aj u nas na slovensku?
jarco
Ja som v kuchyni len na jedlo (rozumej na to, čo zaženie hlad a je slané) a o domácich sladkostiach vyhlasujem, že nestoja za námahu, lebo v hociktorom obchode na rohu môžem kúpiť super hotové cukrovinky (samozrejme s jasným preháňaním :-). Ale tento recept, obsah aj prevedenie, si zaslúži hlbokú poklonu. Trochu som pochodil svet a ochutnal som rôzne baklavy. Takáto má byť tá pravá :-)
sissi29
Milujem baklavu, a teraz mám už aj super receptík aby som si ju dokázala pripraviťsama doma.
moli
Všeličo som už vyskúšala variť a napiecť, no Baklavu ešte nie.Podla tohoto super receptu sa do toho pustím isto!Vďaka :o)
iivii
baklavu som jedla v anglicku v originál libanonskej reštaurácii a odvtedy na ňu nemôžem zabudnúť! je to ten anjlepší zákusok aký som kedy jedla, ďakujem za recept, určite vyskúšam:)
ethanel
Milujem ju ja som si ju oblubil ked som bol v Libanone a nakoniec mi ju kazde tri mesiace nosil kamarat ... tu v UK je dostat ale aj tak mi chyba ta ktoru mi kamarat nosil od nich z domu .... toto si ukladam super.
marcy
mám rada fest sladké a táto dobrota je ....potom mi stačí kúsok k horkej káve,skvelá kombinácia,mňam :)) ....dobrý tip na sviatky,kedy budeme mimo civilizácie
tatranka
Krásny recept.Objavila som ho len dnes v diskusii.Vďaka zaň.
lupto
Čo napísat všetko už bolo povedané tak hŕŕ na ňu
michaltx
Sice jsem ji udělal podle sebe-jen ořechy a víc citronu,ale proto je skoro stejná,jakou vozila teta z Ruska.Podle mě je to super recept.Díky Vám
staja
Milujem baklavu, aj keď sa jej dá zjesť len 1- 2 kúsky, jedli sme ju na dovolenke a veru si ju ukladám do KK a zaručene vyskúšam.
slavka2012
Vyborny recept, a baklava este lepsia, podaril sa tak, ze som ju robila uz aj druhykrat. Dakujem!
sasha22
keď som bola v Zakynthose bol tam taký lákavý koláč tak som ho ochutnala a bol vynikajúci musím chváliť :) s maminou ju plánujeme upiecť :) P.S. baklava môže byť aj rolka
luba53
Mňam, práve som si ju dala, včera sme kúpili vo výbornej pizzérii v Stupave. Majiteľ je asi Turek, takže je to od prameňa. Musím ale podotknúť, že už som ju tam raz kúpila aj zlú, do plnky dal výrobca staré potuchnuté orechy, veľmi ma to vtedy sklamalo. Aj som to chcela tomu majiteľovi povedať, ale zistila som to až doma v Bratislave. Viackrát som už takú smolu nemala - našťastie. Je to výborný zákusok, síce naozaj veľmi sladký, ale tak nejako inak ako sme zvyknutí.
tetuska
aj dnes používali Filo cesto v Receptoch mojej kuchyne, len neviem, kde sa dá dostať, v Lidli, Jednote a Tescu ho nemajú, tak kde...
kitkat112
bozsky sladky a vynikajuci zakusok....nebezpecne napiect cely plech, pretoze uz po dvoch kuskoch mate plno a stale chcete... mnam
sunajn
Jedol som ho v Grécku v Tole. Tam ho robil pán bez orechov a asi to nemalo žiadnu plnku tuším, ale bol fajn. Je veľmi sladký a ťažký, ale ku kávičke sa hodiaci a hlavne má zvláštnu chuť. :)
heni
Baklavu som si zamilovala na Cypre, prvý krát som ju tam jedla asi pred dvanástimi rokmi a odvtedy jej neodolám nikdy. Turecký cyprioti ju pripravujú na desiatky spôsobov a všetky sú neskutočné...!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia