Bak Kwa - sušená fašírka

Autor receptu: 2010

Velmi popularny ulicny recept z juznej azii, daco podobne ako jerky alebo africky biltong. Len si na bak kwe nevylamete zuby lebo je z mleteho masa.

15 minút
príprava
35 minút
na 100 °C

Postup

  1. Tradicne sa robi z mleteho bravcoveho ale videl som aj z kuracieho, hovadzieho ( potom treba pridat olej do mleteho masa). Do mleteho masa pridame vsetky suroviny, v azii pouzivaju prerastene maso aby bola fasirka stavnatejsia. Tradicne pridavaju viac cukru, osobne som znizil na 50 g aby sme dosiahli slano, sladku pikantu chut. Vsetko poriadne premiesame a odlozime cez noc do ladnicky.
  2. Na druhy den na plechy najprv prstami roztlacime mlete maso a potom si dame na zmes kuchynsku foliu a valcekom rozvalcujeme az po kraje na tenko tak medzi 5mm - 1 cm. Ja som si dal este na plech po fasirku alobal, aby som si ju mohol lahsie vybrat.
  3. Vlozime to predohriatej truby len na 100 C a dame susit...Kolko to trva tazko povedat kazda rura je ina plus zmes masa - hrubka a mastnost. Mne stacilo cca 35 minut. Chceme dosiahnut to aby maso bolo skoro suche zvonka a dalo sa podvihnut z plechu
  4. Tradicne sa fasirka nakraja na obdlzniky ?... preco neviem. Asi preto aby sa dala lahsie odlozit. Nastrihame si papier na pecenie a dame medzi kazdy platok aby sa nam nepolepili a odlozime do ladnicky.
  5. A teraz najlesia cast celeho procesu, ked robime grilovacku zoberieme krabicu a hodime ich na grill, a dobre je este pridat trochu chilli omacky alebo dat doma pod grill aby nam pekne zkaramelizovala.
  6. Ako ich zjeme je na nas ci s ryzou alebo na druhy den na chleba na ranajky.