Bagety (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je ťažké, zdĺhavé a náročné... je pravda, že upiecť dobrý chlieb je veda, ale nie je to ťažké ani náročné na čas... ja už vlastne chlieb ani nepečiem, radšej pečiem rôzne druhy pečiva a tak ako som kedysi piekla z bielej múky teraz rada skúšam všetky múky dostupné na našom trhu... tieto bagety som piekla dnes na raňajky :-)

15 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Postup

  1. droždie necháme rozpustiť vo vode
  2. pridáme hladkú múku a vidličkou rozmiešame na hladkú kašičku
  3. pridáme ostatné múky a ovsené vločky
  4. a vypracujeme cesto. Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ide o to, že takto si môžem zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky, ráno keď sa niekedy o 6,00 idem vycikať :-) vyberiem nádobu z chladničky... o 8,00 hodine je už cesto teplé a ja ho môžem dať piecť. Hlavne cez víkend je to fajn keď chcem mať čerstvé pečivo k raňajkám...
  5. vykysnuté cesto už nepremiesim
  6. ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety.
  7. a každé cesto už len v rukách ponaťahujem, poskrúcam a dám na plech. Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút.
  8. po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...
  9. ja som si k bagetám na raňajky dala tuniakovú pomazánku, ten môj zase klobásku, no a melón v týchto horúčavách nesmie chýbať :-)