Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky. Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Semoliny a ovsených vločiek. Práve Semolina im dáva nadýchanú štruktúru, sú ľahučké, pórovité s veľkými okami, majú výbornú chlebovú chuť. Podávajú sa ako príloha k šalátom, môžu sa natierať maslom, rôznymi nátierkami i všeličím plniť, sú skvelé aj samostatne. Tento vynikajúci recept venujem mojej milej priateľke.

6 kusov
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Postup

  1. Odfotila som balenie Semoliny - je to múka z pšenice Durum /tvrdá pšenica/, ktorej zrnká po pomletí majú veľkosť asi ako krupica, avšak krupica to nie je v žiadnom prípade, ide o špeciálnu pšeničnú múku. Vyrába sa v Taliansku, u nás sa nevyrába, informovala som sa v našich mlynoch som a dozvedela som sa, že je možné zakúpiť ju v metre, kam ju naše mlyny distribuujú. Tiež ju niekedy dostanete kúpiť v niektorých hypermarketoch alebo v špecializovaných e-shopoch, ev. Bio obchodoch.
  2. Do kastrólika som dala med a zahrievala som ho s mliekom a vodou, miešala som, kým sa nerozpustil, ked bola zmes vlažná pridala som namrvené droždie a nechala som na teple kysnúť na kvások.
  3. Do vandlíka som preosiala chlebovú múku,...
  4. ...pridala som Semolinu, soľ,...
  5. ...ovsené vločky a celé som premiešala.
  6. Pridala som citrónovú šťavu, vďaka ktorej lepšie cesto potom nakysne.
  7. Pridala som olej.
  8. Zatiaľ krásne vykysol kvások - asi 15 minút, ...
  9. ...ktorý som tiež pridala k múke.
  10. Všetko som spracovala dôkladne rukami na polotuhé hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou...
  11. ...a nechala som ho na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom som ho zľahka prepracovala...
  12. ...vyklopila na ľahko pomúčenú dosku,cesto trošku lepí a bez ďalšieho kysnutia som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 častí, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
  13. Každý diel som roztlačila jemne prstami do tvaru obdľžnika, pričom som ho zľahka zbavila nadmerného množstva vzduchu.
  14. Cesto som začala na tesno stáčať od dlhšej strany smerom nahor tak,...
  15. ...aby vznikol tvar bagettky so spojom nadol i s oboma koncami zahnutými pod bagettku.
  16. Bagettky som uložila na plech s pečiacim papierom. Kto má formu na bagettky, uloží do nej, cesto si môže pripraviť aj v pekárničke, ak ju má doma.
  17. Bagettky som niekoľkokrát šikmo narezala asi do Hľbky 2 - 3 mm, potrela som ich s rozšľahaným vajcom so soľou...
  18. ...a posypala ovsenými vločkami, nechala som ich ešte voľne kysnúť na teple - 30 minút.
  19. Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov do zlato-žltej farby, nechala som ich po vybratí chladnúť na mriežke.
  20. Vychladnuté bagettky som vložila do košíka. Sú vynikajúcou prílohou k šalátom, náterkam, rôzne upraveným grilovaným mäsám, grilovaným rybám. mäsám na šťave, gulášom a k iným jedlám. Môžu sa natrieť maslom, rôzne plniť a všeličím obložiť. Majú výbornú chlebovú chuť, vdaka Semoline sú ľahučké, krásne nadýchané, je to vynikajúce chlebové pečivo so všestranným využitím.
  21. Na priereze dobre vidno, aké sú nadýchané, ľahučké, s pórovitou štruktúrou s veľkými okami.