Bagetky so semolinou a ovsenými vločkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som Semolinu od mojej priateľky z varechy a rozhodla som sa upiecť bagettky.
Recept je z No.Salty, bagettky sa pripravujú z chlebovej múky, Semoliny a ovsených
vločiek. Práve Semolina im dáva nadýchanú štruktúru, sú ľahučké, pórovité s veľkými
okami, majú výbornú chlebovú chuť. Podávajú sa ako príloha k šalátom, môžu sa natierať
maslom, rôznymi nátierkami i všeličím plniť, sú skvelé aj samostatne. Tento vynikajúci
recept venujem mojej milej priateľke.
6 kusov porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup- Odfotila som balenie Semoliny - je to múka z pšenice Durum /tvrdá pšenica/, ktorej zrnká po pomletí majú veľkosť asi ako krupica, avšak krupica to nie je v žiadnom prípade, ide o špeciálnu pšeničnú múku.
Vyrába sa v Taliansku, u nás sa nevyrába, informovala som sa v našich mlynoch som a dozvedela som sa, že je možné zakúpiť ju v metre, kam ju naše mlyny distribuujú. Tiež ju niekedy dostanete kúpiť v niektorých hypermarketoch alebo v špecializovaných e-shopoch, ev. Bio obchodoch.
- Do kastrólika som dala med a zahrievala som ho s mliekom a vodou, miešala som, kým sa nerozpustil, ked bola zmes vlažná pridala som namrvené droždie a nechala som na teple kysnúť na kvások.
- Do vandlíka som preosiala chlebovú múku,...
- ...pridala som Semolinu, soľ,...
- ...ovsené vločky a celé som premiešala.
- Pridala som citrónovú šťavu, vďaka ktorej lepšie cesto potom nakysne.
- Pridala som olej.
- Zatiaľ krásne vykysol kvások - asi 15 minút, ...
- ...ktorý som tiež pridala k múke.
- Všetko som spracovala dôkladne rukami na polotuhé hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou...
- ...a nechala som ho na tele vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Potom som ho zľahka prepracovala...
- ...vyklopila na ľahko pomúčenú dosku,cesto trošku lepí a bez ďalšieho kysnutia som z neho vytvarovala valec, ktorý som rozdelila na 6 častí, s cestom sa veľmi dobre pracuje.
- Každý diel som roztlačila jemne prstami do tvaru obdľžnika, pričom som ho zľahka zbavila nadmerného množstva vzduchu.
- Cesto som začala na tesno stáčať od dlhšej strany smerom nahor tak,...
- ...aby vznikol tvar bagettky so spojom nadol i s oboma koncami zahnutými pod bagettku.
- Bagettky som uložila na plech s pečiacim papierom.
Kto má formu na bagettky, uloží do nej, cesto si môže pripraviť aj v pekárničke, ak ju má doma.
- Bagettky som niekoľkokrát šikmo narezala asi do Hľbky 2 - 3 mm, potrela som ich s rozšľahaným vajcom so soľou...
- ...a posypala ovsenými vločkami, nechala som ich ešte voľne kysnúť na teple - 30 minút.
- Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov do zlato-žltej farby, nechala som ich po vybratí chladnúť na mriežke.
- Vychladnuté bagettky som vložila do košíka. Sú vynikajúcou prílohou k šalátom, náterkam, rôzne upraveným grilovaným mäsám, grilovaným rybám. mäsám na šťave, gulášom a k iným jedlám. Môžu sa natrieť maslom, rôzne plniť a všeličím obložiť.
Majú výbornú chlebovú chuť, vdaka Semoline sú ľahučké, krásne nadýchané, je to vynikajúce chlebové pečivo so všestranným využitím.
- Na priereze dobre vidno, aké sú nadýchané, ľahučké, s pórovitou štruktúrou s veľkými okami.
|