Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept)
Autor receptu: nonna
Demikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili parenice. Vzhľadom na použité suroviny jedlo má originálnu skladbu probiotických baktérií, ktoré sa v iných kyslomliečnych potravinách nevyskytujú, chrániacich tráviaci trakt.
3 porcie |
14 minút príprava |
21 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Očistíme a umyjeme zemiaky, ošúpeme cibuľu a cesnak.
- Veľké zemiaky nakrájame na menšie kúsky, menší nastrúhame, cibuľu pokrájame na menšie kúsky, cesnak na plátky.
- Zemiaky uvaríme v 0,70 l mierne osolenej vody asi 8 minút. Scedíme, vývar použijeme na demikát.
- Rozohrejeme maslo a osmahneme na ňom len minútku cesnak a potom cibuľu asi 2 minúty, aby zostala pružnejšia, nie zmäknutá.
- V žinčici rozmiešame ostrúhaný zemiak.
- Opražené cibuľoviny zelejeme zemiakovým vývarom, trochu osolíme, pridáme kôpor.
- Žinčicu postupne vmiešame do vývaru a varíme 8 minút.
- K žinčicovej polievke postupne pridávame bryndzu a dobre nahladko rozhabarkujeme. Povaríme ešte 1-2 minúty.
- Nakoniec pridáme parenice natrhané, nakrájané na kúsky asi 1cm dlhé.
- Želám krásne a zdravé bačovsko-ovčiarske pochutnaníčko!