Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept)

Autor receptu: nonna

Demikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili parenice. Vzhľadom na použité suroviny jedlo má originálnu skladbu probiotických baktérií, ktoré sa v iných kyslomliečnych potravinách nevyskytujú, chrániacich tráviaci trakt.

3
porcie
14 minút
príprava
21 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Očistíme a umyjeme zemiaky, ošúpeme cibuľu a cesnak.
  3. Veľké zemiaky nakrájame na menšie kúsky, menší nastrúhame, cibuľu pokrájame na menšie kúsky, cesnak na plátky.
  4. Zemiaky uvaríme v 0,70 l mierne osolenej vody asi 8 minút. Scedíme, vývar použijeme na demikát.
  5. Rozohrejeme maslo a osmahneme na ňom len minútku cesnak a potom cibuľu asi 2 minúty, aby zostala pružnejšia, nie zmäknutá.
  6. V žinčici rozmiešame ostrúhaný zemiak.
  7. Opražené cibuľoviny zelejeme zemiakovým vývarom, trochu osolíme, pridáme kôpor.
  8. Žinčicu postupne vmiešame do vývaru a varíme 8 minút.
  9. K žinčicovej polievke postupne pridávame bryndzu a dobre nahladko rozhabarkujeme. Povaríme ešte 1-2 minúty.
  10. Nakoniec pridáme parenice natrhané, nakrájané na kúsky asi 1cm dlhé.
  11. Želám krásne a zdravé bačovsko-ovčiarske pochutnaníčko!