Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK fotorecept

nonna - fotkanonna, 14. novembra 2016
Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept)
Foto: nonna

Demikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili Zobraziť celý popisDemikát je hútny, sýty, nahradí aj druhé hlavné jedlo. Chuť ovčieho mlieka okrem bryndzi, ktorú som použila 100%nú, podporila aj žinčica a vylepšili, zjemnili parenice. Vzhľadom na použité suroviny jedlo má originálnu skladbu probiotických baktérií, ktoré sa v iných kyslomliečnych potravinách nevyskytujú, chrániacich tráviaci trakt.

3
porcie
14 minút
príprava
21 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
250 ml
cca 25 g
cca 25 g
2 ks (na vývar)
1 ks (na zahustenie)
6,50 dl
30 g
1 ks
2 strúčiky veľké
1 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme a umyjeme zemiaky, ošúpeme cibuľu a cesnak.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Veľké zemiaky nakrájame na menšie kúsky, menší nastrúhame, cibuľu pokrájame na menšie kúsky, cesnak na plátky.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky uvaríme v 0,70 l mierne osolenej vody asi 8 minút. Scedíme, vývar použijeme na demikát.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozohrejeme maslo a osmahneme na ňom len minútku cesnak a potom cibuľu asi 2 minúty, aby zostala pružnejšia, nie zmäknutá.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V žinčici rozmiešame ostrúhaný zemiak.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opražené cibuľoviny zelejeme zemiakovým vývarom, trochu osolíme, pridáme kôpor.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Žinčicu postupne vmiešame do vývaru a varíme 8 minút.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K žinčicovej polievke postupne pridávame bryndzu a dobre nahladko rozhabarkujeme. Povaríme ešte 1-2 minúty.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec pridáme parenice natrhané, nakrájané na kúsky asi 1cm dlhé.

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Želám krásne a zdravé bačovsko-ovčiarske pochutnaníčko!

    Bačovsko-ovčiarsky demikát ZÁZRIVANČEK (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

nonna
@Bubaya (14.11.2016 16:07) Drahá Bubaya, bryndza sa varí LEN 2 minúty, ako ste si ŽIAĽ nedokázali všimnúť. :D

radox1
tak a teraz pozor vsetkym!toto je po prvy krat,co sa vsetky suroviny k sebe hodia a znesu,gratulujem.k postupu mam vyhrady,ale tie riesit nebudem.ale aj nieco z druheho súdka:bryndza na fotke nie je 100%,ale 50,mate zahradku a suseny kopor?, bez chute a vone.no a poprosim o navod,ako mam jest tu papriku a rajcinu,zrejme do nej zahryznut ako do jablka.ale to je jedno,za to ze ste konecne trafili suroviny ktore k sebe pasuju,davam vam 5*.
bubaya
Všetky baktérie, teda aj probiotické, sú citlivé na telo, a ničia pasterizáciou, čo je zohrievanie nad teplou cca 60 °C po dobu niekoľko SEKÚND. Bryndza sa teda varí 2 minúty, žinčica 8, a minimálne 15 minút sú obe vystavené teplote nad 60°C. Okrem toho je použitá bryndza už pasterizovaná, takže bez živej kultúry. Pokiaľ nejaký fifik nedosypal probio kultúry, kúpené v Nemecku do várky. Jediným zdrojom probiotík sú alebo nepasterizované potraviny, alebo umelé probiotiká z lekárne. To nie je nič osobné, proti receptu nemám nič, ale probiotická bomba to nie je. Fakty nepustia.
nonna
@Bubaya (14.11.2016 17:26) Ako už po niekoľkýkrát nevidíte /píšem jemne, nebudem brutálne/, neviete čítať, resp. čítate, ako TO Vám vyhovuje, ab stew sa mohli ozvať, mudrovať. Na Vašu škodu, lebo tým ozvaním sa poukazujete len na seba....... Opäť sa nevyjadrím inak. Vážená Expertka kulinárčenia. Ak, tak žinčica prešla varením 10 minút a bryndza opakujem 1-2 minúty. Ale to už musím použiť slovo - slepota. Bryndzu som mala pravú zázrivskú, kupovanú na váhu, 100%, nie pasterizovanú, balenú som použila len na fotenie, aj keď mi bolo jasné, že Vy a Vám podobní do toho sa "obujú" a budú klasicky napádať, len aby mohli niečo.

nonna
(14.11.2016 17:36) @ dokončievam Madam Bubaya, opäť ZLE vidíte, kde píšem o bombe?! A čo tu splietate o germánskych probiotikách? A sorry, ja zasa neuznávam umelé farmatiotické probiotiká, ktoré svojou stavbou, štruktúrou, zložením nemôžu byť totožné s prírodnými. Krásny večer!


nonna
K úbohým nejapnostiam istého tu naklonovaného MISTRA varechy sa vyjadrovať nubudem, ako aj k ďalším, čo budú nasledovať. Len toľko, všetko mám archivované a kopírované. 777 x :D
1x root
dormella2
Tak ako ja, isto aj ostatný si myslite, že toto je blog o varení amatérov. A to aj s ich chuťami a radosťami z varenia. Tak buď mi to chutí a beriem to, alebo nie tak to neberiem. No nie je to tak, pár samozvaných odborníkov si berie určitých ľudí pod záštitou anonymity na posmech a ich recepty potom neberú vážne. A čo redakcia? Pozerá sledovanosť. Ja som sa preto rozhodla, že sem nepridám ani jeden recept. Čo sa tyká receptu náhodou je dobrý a dávam mu 5*. @Nonna nedaj sa vyprovokovať pomocnými kuchármi, ktorý si zvyšujú svoje nízke ego na úkor ostatných a so to bohužiaľ stále ty istý.
bubaya
@Nonna (14.11.2016 17:42)
Nuž, ja som si myslela, že každý priemerný Slovák vie, čo je pasterizácia, a pri akej teplote sa ničia baktérie. Ďalej som myslela, že rozoznáte rozdiel medzi sekundami a minútami. Vaša polievočka nebude zdrojom vzácnych probiotík, lebo ste tie probiotiká skrátka uvarili. Prečítajte si niečo o pasterizácii, aké nízke teploty stačia na zničenie baktérií, ono to skutočne existuje a nie je to môj výmysel. 15 sekúnd pri teplote 80 stupňov, sekúnd, nie minút. A prosím, nabudúce v diskusii so mnou používajte vecné argumenty, nie osobné invektívy.
radox1
@Nonna (14.11.2016 17:36)

Bryndzu som mala pravú zázrivskú, kupovanú na váhu, 100%, nie pasterizovanú, balenú som použila len na fotenie.......

ak ste mali váženú bryndzu,aky vyznam malo este kupovat tu balenu?odfotit ste mohla aj ten balicek vazenej,lebo takto privadzate gazdinky do neumyselneho omylu,nakolko kupia tu co vidia na fotke v domneni ze je 100%-ná.
enka1
Tiež súhlasím s komentárom čo napísala Bubaya a dodám k tomu ešte to,že je to super polievka na vyprázdnenie čriev,nie každý má dobrú zažívaciu schopnosť
buchtabuchta
Demikát je predsa len starý chlieb, bryndza, zaleje sa krumpľovou vodou, nechá postáť. Dedo bou bača, tak viem. Takôto čudo, čo vyzerá že to už niekto predo mnou jedou, to je skôr Srací krém, prípadne Škoda párenice, alebo Zázrivský vývrat. Prípadne kandidát na umiestnenie v Peklo na tanieri. Ale čak sranda musí byť.
norbert2
@Buchtabuchta
ja som to vedeu ja som to vedeu ja som to vedeu že to si ty Marcelko môj zlatý z Fraštáku a dedko bača je v Zázrivej DDDDDDDD
1x root
bubaya
@Dormella2 (15.11.2016 07:54)

Ja si nepotrebujem nič zvyšovať. O pasterizácii som sa učila najprv na ZDŠ a potom na gymnáziu na chémii. Ak si prečítaš môj prvý príspevok, tam nie je žiadne ego, ani žiadna hrubica. Čus.
jang
@Nonna (14.11.2016 17:42)

Nerozumiem tvojej poslednej vete : "“všetko mám archivované a kopírované 777x.
????
A čo sa týka komentárov od @Bubavay , má pravdu!
Ja by som uvarila zemiaky a dala ich do taniera. Potom by som pridala žinčicu a bryndzu. Jednoduché a zdravé, keďže by sa základné zložky nevarili. Tým by sa zachovali všetky zdraviu prospešné látky.
Nechápem prečo tak útočíš pri každom tvojom recepte, vždy sú tam opodstatnené komentáre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia