Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 5. júna 2012

Pridala som aj originalny nazov na tento kolac - Monkey bread. Skusala som najst dovod, preco sa to tak vola. No nenasla som Zobraziť celý popisPridala som aj originalny nazov na tento kolac - Monkey bread. Skusala som najst dovod, preco sa to tak vola. No nenasla som nic konkretne. Docitala som sa len , ze recept na tento kolac bol prvykrat vydany v 1950 v jednom zenskom casopise v USA.

12-14
porcií
20+90 kysnutie minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

4 salky
350 ml vlažné
50 g
1/4 salky
2 ks
1 PL
1 KL
2 PL
1/3 salky
sirup:
180 g
1/2 salky
1 salka
2 PL




Postup

  1. 1

    Vsetky suroviny na cesto som dala do misky a mixerom som vymiesila jemne cesto.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som prikryla potravinarskou foliou a nechala som ho na teplom mieste vykysnut.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnute cesto som dala na dosku,

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pokrajala som ho na 30 priblizne rovnakych kuskov.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kazdy kusok cesta som premiesila do malej gulky. Gulky som nechala podkysnut.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokym mi cesto znovu kyslo, pripravila som si sirup. Do kastrola som si dala cukor, golden syrup, skoricovy cukor a maslo. Miesala som to na miernom ohni, pokym sa vsetko nerozpustilo. Namiesto golden syrupu sa moze dat javorovy sirup.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Gulky cesta som obalila vo vlaznom sirupe

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a ukladala som ich do pomastenej babovkovej formy.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Trochu sirupu co mi zostalo som vyliala na vrch cesta.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Babovku som nechala este podkysnut. Piekla som ju vo vyhriatej rure 180C 50 minut.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upecenu babovku som vyklopila na mriezku a nechala som ju vychladnut.

    Bábovka so škoricovým sirupom - Monkey bread (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Salka = 250ml

Diskusia k receptu

trencanka
Tak to je ozaj zaujimave. Ukladam a vyzera to tak, ze v sobotu peciem!!!
radulienka
Oj, vždy niečo nové, Danielka, ty máš vždy niečo zvláštne a pritom to možno urobiť aj z našich surovín, nádhera, kam len na to chodíš, vďaka...
ola111
Veľmi,veľmi sa mi páči-forma sa iba vymastí,netreba vôbec vysypať?
helca103
Zaujímavý recept - páči sa mi to aj preto, že suroviny sú dostupné a dajú sa už kúpiť všade :-)
margaretka28
Zaujímavá bábovka,čo je to ten golden sirup?Môže sa aj niečim nahradiť?Chcela by som ju vyskúšať.:-)
ajay
Monkey bread je velmi popularny v US a ja ho robim casto pre moje deti. V skutocnosti ked je upeceny si len oddelis male buchticky od seba.
Namiesto syrupu ja len roztopim maslo, zmiesam skoricu s cukrom dokopy a obalim male buchticky v tom.
irenaw
objavila som túto dobrotu dávnejšie vďaka @egreska a veru je to výborné a voňavé, táto je zas trošku iná, ukladám
bibia1
fíha, parádne, nemáš náhodou aj foto na reze?
verkas
chcem sa opytat na ten sirup, da sa u nas kupit? ani ten javorovy som zatial nevidela.. vie mi niekto poradit? dakujem. babovku urcite vyskusam. :-)
viera1
@verkas javorový sirup majú v Tescu a Bille a zlatý sirup môžeš nahradiť aj medom.
palokuchki
Vsetkym vam velmi dakujem za mile komentare.Ospravedlnujem sa, ze sa tak neskoro ozyvam. Nemala som skor moznost sa dostat k pocitacu. @sladkacokolada , kto ako chce. Niektori si to krajaju ako babovku a niektori si z toho odtrhuju tie male buchticky. @ola111 ja som formu len pomastila maslom. @margaretka28 recept ako si urobit doma Golden syrup som pridala v tomto mojom predoslom recepte  varecha.pravda.sk/recepty/datlovy-zakusok-sticky-date-pud...
@babav , mas pravdu. Kalorii tato babovka nema malo. Som rada, ze si pridala @egreskin recept. Priznam sa, ze som ani v zozname na Vareche nehladala ci tu uz aj nieco je pod menom Monkey bread. @ajay da sa aj tak. Niekto este do masla primiesa orechy alebo mandle. @bibia1 , lutujem ale foto v reze nemam. Na buduce odfotim a urcite ho este pridam. @viera1 dakujem, za radu pre @verkas.
dadka2912
Vyzerá veľmi chutne,tak šťavnato..:-) Javorový sirup sa dá kúpiť aj v DM drogérii na bio potravinách a cena je prijateľná.
rea1
@palokuchki , ked som bola mala, tak taketo nieco nam robievala omama. len gulky niekedy, asi ked bola v dobrom rozmare, aj plnila kuskom tvrdsieho lekvaru a cely ten zazrak namacala a nakoniec zalievala cukrovym sirupom, do ktoreho pridavala domacu griotku alebo liker z ciernych ribezli. ono sa z toho alkohol pecenim odparil ale ostala vona, chut a ruzova farba. a ostali aj bajecne spomienky, ktore sa teraz vynorili. davala to piect v takej zvlastnej ovalnej forme s preliaceninou uprostred. omika, omika, ani nevedela, aka je svetova. :-))) formu som zdedila, recept mam, co mi brani vo vikendovom peceni? :-))
irenaw
dievčatá, zlatý sirup majú v Tescu v regáli s cudzokrajnou kuchyňou (aspoň v BA ho majú vždy) tmavo-zelená plechovka so zlatým písmom. a kto má možnosť v potravinách Marks&Spencer v plastovej fľaške
babi
Danielka, krásny recept ako vždy. Ja poznám aj robievam niečo podobné, len miesto zlatého sirupu som zvykla používať roztopené maslo zmiešané s kakaom a cukrom.
Musím vyskúšať aj takto. Aj tie orechy musia byť dobré.
Ani som netušila, že takáto bábovka má "opičí" názov.
babidka
je to vyborny kolacik ! Ja ho peciem vo forme na srnci chrbat lebo takto sa mi s nim lepsie manipuluje a aj porcuje . Ked som ho piekla raz v sobotny vecer prvykrat - tak som ho do nedelnajsich ranajok stihla po kustickoch zjest sama :-))))) Ani som sa nikomu nepriznala....
palokuchki
Este raz vam vsetkym dakujem za vase komentare. @rea1 , ake krasne spomienky na omamu. Ja to veru vyskusam tak ako vam to robievala vasa omama . Urcite je to aj tak dobre. @babi ved som hladala, preco sa to tak vola, ale nic konkretne som nenasla. @babi dka, no to ti muselo naozaj chutit.
tajka06
Vynikajúca bábovka. Dnes som ju upiekla a už je takmer celý preč:D U mňa Bábovka číslo jedna a veľmi netradičná :D ĎAKUJEM ZA RECEPT!
janger
Danka, toto MUSIM spravit, tomu clovek neodola....
cica2
musí výborne chutiť, zaujimavá ale krásna bábovka :-) @palokuchki páčia sa mi tvoje recepty
stacy77777
@palokuchki - konečne som vyskúšala tvoj recept na túto tvoju krásnu škoricovú bábovku,vonia celý dom a je to naozaj neskutočná dobrota. Použila som na tvoju radu javorový sirup, no a v kombinácii so škoricou to naozaj nemá chybu......veľká vďaka za krásny recept
palokuchki
@cica2 , dakujem ti za tvoj komentar. @stacy77777 som velmi rada, ze ti tato babovka chutila. Dakujem, ze si dala vediet. Je to trochu vela kalorii, no raz za cas sa to hadam da.
stacy77777
@palokuchki - aj keď často pečiem cereálne pečivá a koláče, tomuto sa skrátka nedalo odolať,ale ťažkú hlavu si pre to nerobím...:D, ale moji synovia, tí sa nevedeli dojesť a na víkend si ju vypýtali znova, naozaj skvelá, ďakujem ešte raz
katka78
@Palokuchki ďakujem za recept, "bábovka" bola výborná! Robila som z polovičnej dávky, do malej formy na srnčí chrbát.. cesto mäkučké.. na poslednú chvíľu som brusnice vymenila za goji, lebo brusnice boli akosi rok po minimálnej trvanlivosti.. Po namočení guľôčok do sirupu som ich ešte trošku obalila v mletých lieskovcoch.. no čo budem hovoriť, dobrá namotávka sa z toho vykľula, určite som nerobila poslednýkrát. Ešte raz ďakujem za inšpiráciu!
katka78
Znovu sa po dlhšej dobe vraciam k tomuto receptu, robila som ho už veľakrát, nie ako bábovku, ale vždy z polovičnej dávky, do menšej formy. S cestom sa veľmi dobre pracuje, po upečení je mäkké a aj na druhý deň výborné. Ja už ho robím len taký upravený s lieskovcami, ale základný recept mám odtiaľto. Voláme ho trhací, alebo odlupovací koláč, ani nekrájame, len si tak uždibujeme :-)













SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia