Medová bábovka
Medová bábovka

Bábovka s medom a mandľovými lupienkami fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 5. apríla 2017
Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept)
Foto: mitzy

Vláčna bábovka osladená medom. Keď už máme ten mesiac bábovky... :)

8-16
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
5 ks
8-10 PL
100 ml
1 bal
1/2 bal
150 g
2-3 ČL
4 PL
 štipka




Postup

  1. 1

    Heru necháme pri izbovej teplote vonku polhodinku, aby zmäkla. Použila som formu na bábovku s priemerom 22 cm.

  2. 2

    Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky.

  3. 3

    V jednej mise zmiešame polohrubú múku s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu v druhej mise.

  5. 5

    Do sypkých surovín pridáme pokrájanú Heru, žĺtky a med. Všetko spolu dobre premiešame.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme mlieko a vymiešame cesto.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme sneh a zľahka, ale poriadne ho vmiešame do cesta.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec pridáme mandľové lupienky a cesto premiešame.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do vymastenej a vysypanej formy vlejeme cesto a dáme piecť do vopred rozotriatej rúry na 170 stupňov Celzia 50 minút. Bábovku skontrolujeme vpichnutím špajdle alebo vidličky. Dopečenú bábovku necháme vychladnúť vo forme. Potom ju vyklopíme a môžeme podávať ku kávičke alebo s pohárom mlieka.

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť :)

    Bábovka s medom a mandľovými lupienkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Bezva suroviny, mandle, medík, musí být výborná! Hned bych testla ke kafíčku. Krásná fota!
stanci11
súhlas s @Haji , ku kávičke ako stvorená... a žienky, už by to šlo aj vonku na záhradke ;)

mitzy
@Haji & @Stanci11 ďakujem vám dievčatá veľmi pekne :) záhradky už kvitnú, medová bábovka s kávičkou na tráve s rosou by bola ideálna. Žiaľ, už sme nejaký čas zas len traja v byte, záhradka sa bude konať u nás v sobotu ;) čo je už čoskoro!

1x haji
bubaya
Bábovku som piekla dvakrát. Raz sa mi na nej spravila osla, druhýkrát sa mi nedala vyklopiť, tak sme ju dlabali z formy lyžicami. Mám ale silné pnutie vyskúšať túto bábovku, vyzerá veľmi chutne. Len nie na záhradke, lebo tu mám 6°C. Pre istotu si ju teda ukladám do KK.
mitzy
@Bubaya (6.4.2017 08:36)

Čo je to osla? Mám dobrú formu-z Tescoma a pečie sa v nej dobre. Hlavne vyklopiť ide super. Ja som ale najprv musela zas prísť na chuť rúre v ktorej pečiem. Bola som zvyknutá na starú Moru, teraz pečiem vo Whirlpoolke. Tento recept som upravila podľa klasického receptu na bábovku s práškovým cukrom (250g múky 250g cukru) a miesto oleja (100ml) som dala Heru a pridala mandle. Rozmýšľala som, či 5 vajec nie je moc, že skúsim najbližšie použiť i štyri. Tie recepty na bábovky sa dajú dobre pretvárať.
haji
@Bubaya (6.4.2017 08:36)
Také bych ráda věděla, co je osla?!? Je potřeba formu dobře vymazat. Osvědčilo se mi sádlo - masť. Nejlepší je, když je ještě trochu tuhá, hezky metodicky /místo vedle místa/ vytřít formu, co teplem sjelo ještě trochu otáčet formou a rychle s ní do ledničky. Jakmile se trochu ochladí, vyspypat strouhankou /mouka je potvorka!/ - opět místo vedle místa. Nenechat stát vysypanou formu u tepla, aby materiál z boků nesjel dolů. Po upečení by měla být odskočená od boků. Pokud je někde na boku přichycená, opatrně příborovým nožem narušit místo spoje. Pokud se nechce pustit, přikrývám celou formu mokrou utěrkou. Trénink dělá závodníka. Není čeho se bát, jde to nacvičit. Měla jsem formu keramickou, hliníkovou, osvědčilo se mi jenské sklo a teď mám i silikonovou formu, to je potvorka, bo je měkká a též to chce cvik - mám obavu, že při vyklápění se mi "zdrcne" - ty prostocviky nechtěj vidět.
@Mitzy máš pravdu, s recepty nejen na bábovku se dá pracovat. Bábovkové těsto je důkazem dovednosti kuchařky, i když to tak na první pohled nevypadá. Jako všechno to chce zkoušet a zkoušet. Kdo nic nedělá, nic nepokazí.
Dámy, oběma mávám a přeji plno senza bábovek!!
bubaya
Osla je lepkavé, spečené, nevykysnuté, alebo nevyskočené cesto vo vnútri. Také hnusné, vlhké a mazľavé.
Asi bola chyba vo vymazávaní, lebo to držalo ako helvétska viera, ani tá forma nešla poriadne vyčistiť od prilepeného cesta. Masť mám, a hojne ju používam, a na vysypanie vždy strúhanku, raz som vysypala hrubou múkou a bolo to, akoby som koláč vyváľala na pláži. Prípadne by som mohla trocha zašvindľovať a kúpiť takú kombinovanú tortovo - bábovkovú formu, tam nie je problém s vyklápaním.
Vďaka vám obom za dobré rady, hor sa na bábovky. Mne sa totiž bábovka veľmi páči, je to také gustiózne, vždy to vyzerá lepšie, ako kus suchého koláča na tanieri. Dokonca mám v pivnici taký ten porcelánový tanier na nožičke, tak by som ho konečne využila. Veď bábovka je majstrštyk kuchárky. :DDD
1x haji
haji
@Bubaya (6.4.2017 11:27)
Ahá, tak tomu moje babička říkávala "zákalec" - zdrcnuté, nenakynuté a "piští" z toho tuk. Může to být i špatná teplota v troubě, nedobrý recept /špatný podíl surovin/ a též způsob pečení - teplota trouby, určitě bych dávala péct do trouby rozehřáté, ne studené. Peču ve staré Moře, takže zásadně dávám bábovku do rozehřáté trouby a hlavně, peču ji úplně na spodní příčce /jako maso/. Teplotu nesmíš mít moc velkou /přiškvrkl by se ti spodek/, být trpělivá - po uplynutí delší doby pečení kontrolovat špajlou. Chce to prostě vychytat. A též důležité: nesmís s ní "bouchat", i tím velkým úderem se může vyrobit "zákalec" - tedy "osla". Úplně závěrem: ještě dost teplou vyklopenou bábovku popráším ml. cukrem. Až vychladne a dávám na stůl, poprášit už jenom "kapesně" - tedy maloučko, závěj bílého sněhu se tak lépe udrží a nevtřebá dovnitř. Když polevu, tak tam necukrovat. Uf. Ptej se, co vím, poradím. Pozor na rozinky, jsou to potvorky, ty se také rády "přiškvrknou", ale s tím se dá smířit a nebo rozinky nasypat doprostřed, postrašit tak první část těsta a zaskládat těstem dalším, aby zůstaly vprostřed a nedělaly paskudu. Vyber si dobrý recept. Piš si poznámky - včetně stupňů a délky pečení, výsledku, ať se máš čím příště řídit.Pro vysypávání často používám kokos - je to jako strouhanka s bonusem vůně i chuti. Ptej se, pokud budu vědět, posdílím. Držím pěsti! Pečení zdar a a bábovek obzvlášť!!
bubaya
@Haji (6.4.2017 12:17)

Určite som to piekla podľa dobrého receptu, mám Sandtnerku z roku 29 a Vaříme chutně, zdravě a hospodárně z roku 55 a tam sú popisy veľmi podrobné, akurát nepíšu, že si máš zapáliť oheň pod hrncom, to akosi predpokladajú. Ale dávala som ju do stredu, nie dolu, práve toho priškvrknutia som sa bála.
Čítala som vedeckú štúdiu od Dr. Webera, čo je potravinársky fyzik, ako a prečo sa správajú hrozienka v bábovke tak, ako sa správajú. Upiekli asi 100 bávoviek, hrozienka namočili, posypali múkou, zamiešali, sypali po vrstvách.....Skrátka sa tam náhodne rozložia, niektoré vyplávajú, niektoré klesnú a nech robíš čo robíš, hrozienkovému chaosu sa skrátka vyhnúť nedá. Ale sám písal, že to bol veľmi chutný výskum, akurát už bábovky nemôže ani vidieť.
Ďakujem za cennée rady. Tiež si píšem do receptov detailný popis, ako sa čo robí, to sa mi osvedčilo.
Keď sa mi tá bábovka podarí, pofotím, uverejním.
haji
@Bubaya (6.4.2017 13:43)
Haha, tým výskumom si ma pobavila!!
K pečení bábovky na spodní příčce jsem se propracovala, nejen skrze osla. Ona se, potvorka přiškvrkne zhora když je na vyšší příčce, přeschne zhora, zespodu ostává dlouho syrová. Zato na spodní příčce a do rozehřáté trouby se vyhneš zákalci - oslu, kontrola špajlou a bude rovnoměrně upečená. Jen vychytat stupně pečení - a to podle zápisu: délka pečení, stupně a jak moc/málo se spodek škvrkl. Vždy bude spodní část, která je nejbližší teplu, trochu zabarvená - logicky. Jinak bys musela bábovku péct v kouli s jednotným ohřevem po celé ploše pláště. Takovou troubu zatím nikdo nevymyslel. haha Ani nevíš, kolikrát jsem černotu škrábala. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Můj tatínek miloval škvrklé cukroví, koláče, to byl vděčný strávník, se kterým se mi fajn experimentovalo. Vždycky říkal, že spálené je na krásu!!
Na foto se těším, stejně jako na recept z tej Sandtnerky, teď máš jedinečnou příležitost se blýsknout! Ať sa ti darí!!
bubaya
No, pozriem do toho dr. Webera, či tam nemá aj detailný, vedecky overený postup na pečenie bábovky, keď už sa venoval toľko tomu výskumu.Vidím, že to nebude žiadna sranda.
1x haji
haji
Haha, vědecky ověřený postup, to jsi mě dostala! Ale neber bábovku tak vážně, vždyť nejde o život, ale o jídlo, respektive dezert. Ženy mají intuici, hravost a pokud jsem se dočetla správně, tak bábovka je odvozená od "baby" tedy ženy. Tam jsme přece doma, ne?!
mitzy
Teda Haji, Bubaya- vy ste sa tu pekne rozšupli s bábovkovou tématikou! :-D
1x haji
haji
@Mitzy (6.4.2017 16:56)
Děkuji za azyl pod tvým receptme, milá @Mitzy , trefila se nám bábovková řeč. haha
ancicka
Asi sa dám na bábovky,niekedy nám stačí iba na menšom niečom si pochutiť a bábovka je akurát.Tá tvoja sa mi páči.kk
stanci11
mňa ste ráno žienky riadne pobavili bábovkovou vedeckou diskusiou :D a správaním hrozienok :D dobrý štart do dňa,,,úsmev a chuť na bábovku rastie! :D
2x haji a bubaya
bubaya
@Haji (6.4.2017 16:16)

To zas nemyslím tak vážne, ale ten dr. Weber píše veľmi vtipne, takže je to aj dobré počtení, napríklad k tej bábovke s kávou. Ak sa mi teda podarí.
@Mitzy vďaka, že si nás nevyhodila a nechala pokecať.
mitzy
@Varecha : prosím o opravu v surovinách: Hera 150g (pomýlila som sa so 100g - 100 ml oleja ale Hery ide viac-150g). ďakujem veľmi pekne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia