Torta

Bábiková torta

Autor receptu: nadejnacukrarka

Priateľova dcérka mala sviatok a miluje bábiky :) Tak presne preto vznikla táto "kočka" :)

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus (suroviny sú uvedené na jeden korpus, budete ich potrebovať viac): Všetky suroviny zmiešame, cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme na 180 stupňov 35-40 minút. Ja som robila do okrúhlej formy s priemerom 26 cm a potrebovala som 2 korpusy.
  2. Tvarohová plnka: Do robota alebo mixéru dáme tvaroh, smotanu aj mascarpone a vyšľaháme do tuha. Keď bude krém vyšľahaný, možete pridať semienka z vanilkového struku.
  3. Kakaová plnka: Nad parou v miske vyšľaháme žĺtky s celým vajíčkom, vanilkovým a kryštálovým cukrom a kakaom do hustej hmoty. Do vychladnutej zmesi zašľaháme maslo.
  4. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovicu a naplníme pripravenými plnkami. Tortu dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny (najlepšie cez noc) poriadne stuhnúť (zaťažila som si ju, aby bola rovná). Po stuhnutí tortu nezabudnite zrezať do "veže", aby šaty krásne padali rovnomerne dole (ja som zabudla :-( ) a do stredu torty si spravte dieru o priemere bábiky - ja som ju vykrojila vysokým úzkym pohárom.
  5. Krém na potretie torty: Oddelíme žĺtky od bielkov. Do čistej misky dáme cukor a bielky, premiešame. V hrnci uvaríme vodu a dáme misku na vrch (voda sa nesmie dotýkať misky!). Miešame, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Zmes by mala dosiahnuť 60-70 stupňov. Dáme do misky a šľaháme do veľmi hustej konzistencie (ručným mixérom je to riadna fuška tých 15-20 minút ), keď mixér vytiahneme, na metličkách sa musí spraviť stojatá snehová špička. Sneh musí byť vychladnutý pred tým ako pridáme maslo, inak by sa rozpustilo. Maslo pridávame postupne nakrájané na malé kocky (250 g maslo rozkrájamé na 6 kúskov a pridávame po 3 kúskoch, podobne pokračujeme aj so zvyšným maslom). Krém začne hustnúť, môže vyzerať, že sa zrazil, ale to nič, šľahajte ďalej, je to normálne. Keď máme krém vyšľahaný, teraz si ho môžeme dochutiť alebo dofarbiť podľa fantázie :) ja som urobila modrý (neviem prečo, ale pod ružový fondán to už neurobím :) . Potretú tortu dáme poriadne na 2 hodiny zatuhnúť do chladničky.
  6. Fondán si dáme na práškovým cukrom posypanú dosku a vyvaľkáme asi na hrúbku 4 mm (tak som dala ja) a pokryjeme ním tortu. Fondán musí byť o dosť väčší ako torta, aby ju celú pokryl. Následne si ho nariasime do tvaru šiat a vyrežeme otvor podľa vopred vykrojeného otvoru na bábiku. Bábike obalíme nohy do potravinovej fólie a zasunieme do torty. Zvyšok tvarujeme a zdobíme podľa seba :) . Dobrú chuť! Torta mala u nás obrovský úspech tak verím že poteší aj Vaše ratolesti :).