Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 29. januára 2013

Tento recept je z babičkinej krabičky...Keď dedko chodil s koníkmi na pole, doniesol babičke kytičku materinej dúšky pekne vzorne uloženú a zastrčenú za klobúkom. Zobraziť celý popisTento recept je z babičkinej krabičky...Keď dedko chodil s koníkmi na pole, doniesol babičke kytičku materinej dúšky pekne vzorne uloženú a zastrčenú za klobúkom. Pokiaľ dedko opatril kone, nachoval zvieratá, babička sa zvŕtala v kuchyni a varila jeho obľúbené jedlo..veľmi lacné, jednoduché a rýchle hotové smotanové nočky..pridávam tento recept, lebo ste mnohé pýtali lacné a jednoduché recepty...

2
porcie
15 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
50 g
1 ks
 podľa chuti
1 štipka
Okrem toho:
 na vyprážanie
 môže ale nemusí byť




Postup

  1. 1

    Zemiaky som dala uvariť v šupke...ošúpala a postrúhala...na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku 50g. pridala som soľ, žĺtok, mleté čierne korenie...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zpracovala som cesto...pozn. nepridala so do cesta už ani kvapku múky...netreba pridávať, aby boli nočky jemné...cesto sa pri spracovávaní nelepí...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    urobila som z cesta šúľočky a tie som sa snažila pokrájať na rovnake 2 cm.kúsky...z kúskov som sformovala nočky...už som nedala múku ani pri šúľaní a ani nepodsypala som...vlastne to svojim tvarom nemajú byť ani klasické šúľance, ani guľky...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto vyzerajú hotové a to je z jednej dávky...no ale keď ich začnete piecť, bude raz-dva po nich...sú chutné aj bez smotany...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dala som roztopiť bravčovú masť... vlastne babička ich piekla na kačacej masti...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do horúcej masti som začala dávať nočky...a hneď som znížila plyn, lebo by iba z vonku očerveneli a zostali vo vnútri surové...asi 7 min sa pečú...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď sú takto upražené, treba stiahnúť zo stopky materinej dúšky lístky aj kvietok a nasypať do masti...budú úžasne chutné...ja som dala sušenú, lebo teraz nemám v črepníku...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotové nočky som zaliala smotanou a posypala materinou dúškou...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nech sa páči pochutnajte si..je tak ľahké jedlo na žalúdok, že skutočne nemá chybu..majú byť viac poliate smotanou, alebo jogurtom,,môžu sa posypať aj strúhaným syrom...ja som zostala pri klasike, aby ste vedeli, ako sa pôvodne robili...dôležitú úlohu zohrávajú bylinky, nešetrite nimi...posypte celý tanier...je to výborné jedlo...dobrú chuť...

    Babičkine smotanové nočky s materinou dúškou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marijanka712
Izka prekrasne vydarené , zaujímavý recept a prekrásne prezentované a ten sprievodný predslov je krásný a patrí to k tomuto receptu dakujem za seba, že si si dala tú námahu a takto si to opísala a pripravila -ja robím podobné , ale s polohrubou múkou a ked ich vyberiem s masti pogulam v pr. cukru s van. cukrom teda na sladko -ja to mám tiež od starších ludí z dediny kde máme vinič velmi nám to chutí -nabudúce skúsim tvoj recept na slano velmi sa mi páči len tá materiná dúška je velmi aromatická nevadí to na chuti asi to fakt treba vyskúšať....
matata1
Tak toto je jedlo podľa mojej chuti. Prisahám Izabelka, že keď pôjdem do Lučenca, tak sa u Teba zastavím, lebo pri takýchto receptoch slintám aj keď som najedená. A Tvoje koláče nemajú chybu.
mracik9
izebelka,tak takúto dobrotu som robievala kedysi dávno mojím detičkám,ale na sladko,určite skúsim aj tvoju slanú verziu :))
monnikka
výborný recept, jednoduchý a zaujímavý, to určite urobím
ola111
Toto je pre mňa výborný recept,mám rada všetko,čo je zo zemiakového
cesta a ten tvoj úvod tiež nemá chybu :)
ancicka
Ja takéto som robievala pre deti ale na sladko,tak že som ich po upečení posýpala kakaom zmiešaným s pr.cukrom.Mali to radi aj na studeno a ked chodili do školy,tak chceli aj na desiatu.
tatranka
Týmto spôsobom sa u nás na Spiši robia džadky,len na slano.
izabella929
@marijanka712..ve ľmi pekne ďakujem za milý komentár.-)@matata..te ším sa , že sa ti moje zákusky páčia.-)@mracik9 , budem sa tešiť, keď sa ti aj slaná verzia zapáči.-)@monnikka ,potom nezabudni napísať, ako chutili.-))@ola111 , takže sa budem tešiť, keď ich vyskúšaš a budú chuť.-)@ancicka , takže ja teraz musím vyskúšať sladkú formu.-))) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-)
starkamajka
Tak ako napísala ola 111,recept zo zemiakového cesta som veľmi privítala,určite bude patriť medzi jedlá v našej kuchyni.Chválim Tvoj rp-už je v kk.
natali
hneď by som sa ponúkla :) vyzerajú lahodne.
izabella929
@tatranka , videla som to v televízii v priamom prenose z východu ako ženičky robili džadky, len sa mi zdá. že boli guľaté...Ďakujem pekne za komentár.-)
janger
@izabella , kde len zoberiem materinu dusku....cim by sa dala nahradit? Asi nicim, to uz nebude ono, ze? Co povies na tymian? Podla mna je to 'z rodiny'....Vsetky tieto tvoje starodavne recepty su vyborne, som im moc rada, budem skusat. Vsetky ich ukladam, dakujem.
izabella929
@starkamajka , veru boli veľmi chutné, včera sme ich hneď aj pojedli...@natali , už mám iba spomienky na ne.-))boli vyniakjúce.-))) Veľmi pekne vám ďakujem za millé komantáre.-))
tatranka
Chcela som ti práve napísať,že buď sú len odkrajované mastnou lyžicou zo zemiakového cesta,alebo guľky.No ty ich máš krásne rovnaké ukážkové,ako zo stroja.
izabella929
@tatranka , ano,ženičky to lyžicou a potom rukami formovali, len sa nepamätám už, že s čím to jedli, či s tvarohom, alebo cibuľkou, neviem...aj babička ich mala také pekné, rovnaké...ďakujem pekne .-)
izabella929
@janger ,,,mám nasušenú od leta, ale to nie je tá pravá chuť, ako čerstvá...posyp sušenou...zvykla som si vybrať do črepníka na zimu do okna, ale mala som veľa roboty so zaváraním, zabudla som na to..-) ale paradajku som si vybrala prisedku a už mi kvitne...ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@medulienka122. ani by mi srdce nedovolilo, aby som babičkine dielo poškaredila...by mi to svedomie nedovolilo.-))) teším sa, že sa ti páčia.-)) ďakujem pekne.-)
janger
@izabella , no ked nemam ani susenu, to tu nie je dostat...Koreniny susene su vselijake, ale materinu dusku som nevidela. Budem v lete musiet pozriet v zahradnictve, ci by tam nebola dostat. Pripomenula si mi tym aj trosku moju babicku, ona ju tiez mavala nasusenu....Nuz ale to je uz moc davno :-(.
dodo46
@izabella929
Reklamácia !!! Na obr. č. 4 chýbajú 4 kusy. Kde sa podeli ???
Máš ich len 54 ks a z cesta malo byť 58ks.
izabella929
@dodo46...hahaha..ty si ale srandista.-))nuž reklámácia je opodstatnená v tom prípade, že je to vojenská prehliadka, teda mali tam byť tie nočky.-))ale vyšlo iba toľko , ten posledný je už iba taký mini nočko.-)))všímavý muži sú vzácni, lebo ich je málo.-)))ďakujem pekne.-))
gordonko
@izabella929 nedaj sa ...máš peknú armádu, aj ja by som si znej da l- robím niečo podobné na sladko z makom , v čechách sme tomu hovorili škubánky ( už ich mam v nachystaných receptoch na zverejnenie )
DOTAZ : na stretko varechárou do Nitry by si mala chuť dojsť ????? niekedy v máji ?????
ebaka
krásna prezentácia receptu....si šikovná kuchárka,rada slintám nad Tvojimi rcp
izabella929
@gordonko ,,som rada, že sa ti recept páči.-)) a čo sa týka stretka, k tomu sa neviem vyjadriť...mám to doma komplikované...dík za komentár aj za pozvanie.-))
marijanka712
Izka zíde sa ti trocha vypnúť a mala by si prijať pozvanie ..... ty tam patríš aj trocha vysť na vzduch ti pomôže
helca103
veľmi dávno som to nerobila a aj som naň zabudla robili sme na sladko aj na slano. Ďakujem za pripomenutie Izka.
sracz
Nuž a opäť nádhera chutí a spomienok, milá @izabella929 - si veľmi šikovná a máš úžasný cit pre výber domácich dobrôt! Poslednýraz som ich jedol niekedy pred r. 1970 spolu s mamkou u jej priateľky pani Magušky Babkovej vo Fiľakove. Veľmi pekne ďakujem a vďaka Tebe budem opäť s l á v n y a c h v á l e n ý!!!
violetacamorova
Tak toto je Izabela uzasny recept, este som nikdy nic take nevidela, nejedla a ani nepocula. Doma mame materinej dusky kazdy rok plnu stvorlitrovu flasu.Nazbieranu na cajik, tu nezbieram, ale asi zacnem kvoli tymto krasny nockom.
vienetta
Môžu byť fajn,ale žeby boli dvakrát ľahké by som netvrdila, keď si tak voľkajú v masti. :-)
ethanel
Tak toto si musim vyskusat, ukladam do KK. Momentalne mam na navseteve zo Slovenska moju milu svokru a vcera mi navarila dobre orechove sulance co som uz nejedol najmenej 2 roky,, teraz mi je dobre zit ked mi svokra vyvara,, urcite jej ukazem tento recept nech aj ona odskusa.
izabella929
@helca103 , ano , po čase sa na tie starodávne a veľmi chutné recepty zabudne, treba občas aj také lacnejšie...mala som zlý pocit to sem pridávať, ale zase si myslím, že aj tieto lacnejšie sa občas zídu..ďakujem ti veľmi pekne za uznanie.-)
izabella929
@sracz..ak á je tá zem predsa len guľatá...))hm..bolo to veľmi dávno, ako si bol vo Fiľakakove...rodinu Babkovcov poznám ...osobne nie , ale z videnia..som rada, že som ťa týmto veľmi starým zabudnutým receptom mojej babičky potešila.-)))) nech sa vám darí a pozdravujem pani manželku.-)
izabella929
@violetacamorova , ako čítam vaše milé riadky , začínem strácať výčitky kôli týmto jednoduchým receptom za groš..mohla som ich sem dať dávno, len som mala obavy, že ma vypískate...ďakujem pekne za milé a úrimné slová.-)) materina dúška, šalvia, bazalka sú moje veľmi obľúbené bylinky...)
izabella929
@ethanel.. úžasne si ma prekvapil, nenáchádzam ani vhodné slová, ktorými by som vyjadrila vďaku za tvoje riadky.-)Čítala som o tvojom prekrásnom šťastí práve vnoci...veľmi vám držím všetky palce, aby ste mali čarokrásne a veľmi zdravučké dieťatko.-))veľmi pekne ďakujem a pozdrav letí vám všetkým.-))prekrásne foto a som úplne dojatá až k slzám...
ethanel
No vzdy okomentujem to co ma zaujme a vyzera lakavo, dakujem a pozdrav odovzdam aj manzelke,milujem aj taketo recepty ktore vonaju domovinou a laskou nasich starych mam. Malinke ocakavame kazdym dnom termin mal na 31.1 ale lenivcovi je asi dobre v brusku akosi sa mu nechce ist von z toho teplucka do uprsaneho anglickeho prostredia sice tu uz mal byt cisarskim od 23.1 ale chlapec si to rozmyslel a otocil sa 2 hodiny pred operaciou do povodnej polohy. :)
izabella929
@ethanel...tak to je fajn.) veľmi držím palce, aby to bolo v pohode...mám aj ja syna..chlapčekovia sú lenivejší...určite to bude prekrásny chlapček.-)))teším sa spolu s vami.-) dík za komentár.-)
evanaaa
@izabella929 , mama keď robievala makové či orechové šúlance, z cesta trochu odobrala a spravila malé valčeky, ktoré vyprážala v masti, ale len tak, an chuť, všetkým sa neušlo, boli poodbné tvojim,výborné na chuť také opečené.....mala by som ich vyskúšať, zatiaľ si ukladám.
evanaaa
@ethanel , teším sa aj ja, 31.1 ja až zajtra, malý má čas, nezabudni napísať potom aj parametre-:))), nech len je bábo zdravé, aj maminka.
hannah22
super recept, poznám na sladko ale tento musíím skúsit, ved tam sú bylinky, pridaj dalšie
ukladám .... :))
iva63
Izabelka, tvoje tvorivé recpty sú veľkým prínosom pre Varechu.sk...nestačím sa čudovať, aké fantastické a pri tom tak jednoduché jedlá dokázali vykúzliť naše babičky či prababičky...som nesmierne rada, že pridávaš práve tieto recepty a delíš sa tak s nami všetkými...srdečná vďaka...a samozrejme receptík veľmi chválim-:)
izabella929
@iva63 , je to tak , ako som už tu o tom písala, že som mala obavy to sem daváť, že je to všetko z babičkinej kuchyne a mala som dojem, že ma za to vyhrešíte, že na čo to tu dávam, že také lacné...ale keďže sa vám páčia recepty, mám toho ešte dosť z tejto kategórie...Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za komentáre.-))
iva63
Izabelka..len pridávaj...teba, teda tvoje recepty mám vo zvláštnej kolonke...všetky sa mi veľmi páčia...tiež rada varím jednoduché a lacné jedlá...nestačím všetky komentovať, ale ich ukladám a určite ich aj odskúšam...ešte raz srdečná vďaka...
izabella929
@iva63 ...ešte zo pár ich pridám, zatiaľ, kým nepôjdem von na záhradu, potom bude obed aj večera mastný chlieb s kyslým mliekom..nebude čas na vypekanie...) ďakujem, že sa ti recepty páčia.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia