Babičkina vianočka

redakcia
, 27. decembra 2012
Babičkina vianočka
Foto: Shutterstock
4-6
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

60 g
6 PL
400 g
štipka
21 g (čerstvé)
160 ml (vlažné)
1 ks
80 g (mäkké)
60 g
 (na posypanie pracovnej dosky a na vysypanie plechu)
40 g (nasekaná)
40 g (nasekaná)
50 g (alebo mandľové lupienky)
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme v rume. Múku so štipkou soli dáme do misy, v strede urobíme jamku, do ktorej vmiešame droždie s 80 ml vlažného mlieka. Vymiesime hladké cesto, ktoré poprášime múkou a prikryté necháme na teplom mieste asi 15 minút kysnúť.

  2. 2

    Potom do cesta pridáme vajce, zvyšné mlieko, maslo a cukor a buď rukami, alebo v elektrickom robote ho dobre vymiesime na hladké cesto, ktoré sa ľahko oddeľuje od stien nádoby, v ktorej ho miesime. Do cesta pridáme odkvapkané hrozienka, citrónovú a pomarančovú kôru, posekané orechy alebo mandľové lupienky a desať minút ho dobre miesime na pomúčenej doske. Cesto vrátime do misy, prikryjeme ho a necháme ďalších 45 minút odpočívať.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto ešte raz premiesime a rozdelíme na tri rovnaké diely s priemerom približne 3 cm. Spletieme ich do vrkoča a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Konce dobre popritláčame. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pokrájame na jednotlivé porcie.

Diskusia k receptu

elisticka
super vianocka len mi ten postup nesedi podla toho obrazku ani ingrediencie ,,, je vidiet 2 vajcia a v rozpise je jedno.. a na obrazku su pridane 2 vajcia... chcela by som ju urobit ale upresnite prosim ingrediencie a postup...dakujem
evusik
vianočka vyzerá veľmi pekne, tak rustikálne.... len mi vadí, že ten druhý obrázok môže začínajúce kuchárky riadne popliesť... keď by totiž použili mixér na cesto s hrozienkami tak rozmixujú aj tie hrozienka, takže najskôr cesto hoci aj mixérom, skôr robotom vypracovať a potom vareškou zapracovať hrozienka a ostatné, ináč z toho bude jeden maglajz :-)
udaska
A mandľové lupienky sa vôbec nespomínajú v postupe!Kde sa podeli?Lebo ich nevidno ani v ceste a ani na vianočke!Ale inak vianočka vyzerá dobre...
frezia68
Ale na vianočke sú orechy :-))) predvianočný zhon,alebo iná fotka ? Nevadí,len keď chutí :-)
paploska
waw, tak bez tejto vianočky u nás nemôžu byť žiadne sviatky :-))
hviera
z 80 ml mlieka a 400 g muky, neviem ako moze vzniknut hladke cesto. u mna vzniklo nieco, cim sa urcite daju aj okna rozbijat... nasledne po pridani vajec, masla a cukru to vyzeralo este horsie, ako halusky zmiesane so surovym vajcom. musela som pridat dost muky a fakt makat, aby to nejak vyzeralo, no hrudky ostali, dokonca aj po upeceni :( rucne to proste vymiesat neslo.
po upeceni chutovo ok, ale vizualne... stale na povrchu vidiet tie hrudky....
chyba aka muka a ani v komentaroch nevidim kolko tych vajec teda ma byt. ten kto to pisal sa uz asi vymazal z varechy, no tym padom tie komenty bolo treba asi zapracovat do receptu
redakcia
@Hviera (12.6.2018 12:56)

Veľmi nás mrzia Vaše komplikácie pri pečení tohto receptu. Bohužiaľ, ide o recept spred šiestich rokov a vzhľadom na to, že nie je uvedený jeho autor, momentálne ani nemáme možnosť si s ním recept upresniť. Tak aby sme aspoň nemiatli, vymazali sme postupové fotografie, ktoré naozaj nekorešpondujú s postupom a surovinami. Ďakujeme za pochopenie.
hviera
@Kimlo (12.6.2018 14:01)

neviem ci tam nebolo 80 {krk na to nedam, ale citala a kontrolovala som to dostkrat...), ale dala som tam urcite viac. a aj zo 160 ml by to bolo podla mna dost tvrde




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia