Babičkina najlepšia žemľovka Charlotte bez žemlí
Autor receptu: forneta
už som tu niekolko krát básnila o žemlovke mojej babičky... toto je jej recept... ale vobec absulútne vôbec sa mi nepodaril ako jej...
Postup
- Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na plátky.
- Rúru predhrejeme na 200 °C
- Do kastróla so žĺtkom nalejeme časť mlieka, zamiešame a prilejeme zvyšné mlieko. Vianočku nakrájame na cca. 1cm hrubé plátky (asi na takých 12 či 14 plátkov) a dáme do mlieka luhovať.
- Medztým ako sa luhujú si pekáč vymastíme maslom a tvaroh premiešame s trochou kryš. cukru a hrozienkami.
- Polovicu (teda asi tých 6 alebo 8) plátkov vianočky poukladáme tesne vedľa seba. Na tie plátky dáme dáme tvaroh a zatlačíme ho do vianočky tak, aby bol tvaroh zarovno okrajov vianočky. Na tvaroh dáme jablká , posypeme trochou škorice a cukru a ak nám vystal ešte tvaroh, môžeme ním posypať povrchu jablká. Zakryjeme druhou polovicou zvyšných plátkov viamočky a dáme na vrch ešte kúsok masla a snažíme sa opatrne potrieť každý vrchný plátok vianočky. Dáme piecť do trúby a po vychladnutí žemlovky ju posypeme škoricou a cukrom.
- PS: tu je ten preblém že som zabudla stopnúť čas ako dlho by sa to malo piecť ale to určite zbadáte.